Historia Shorin-Ryu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
KYUDOKAN
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pomysl sie i zasatnów może żle cos przeczytałes? alebo ja jestem z innej bajki
Napisano Ponad rok temu
na jakich oficjalnych źródłach się opierasz?
jeżeli wejdziesz na ofcjalną stronę okinawa karte, to kata shorin -ryu tam prezentowane są w wiekszości przez mistrzów KYUDOKAN SHORIN-RYU
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
na jakich oficjalnych źródłach się opierasz?
jeżeli wejdziesz na ofcjalną stronę okinawa karte, to kata shorin -ryu tam prezentowane są w wiekszości przez mistrzów KYUDOKAN SHORIN-RYU
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
co do źródeł to przeróżne strony, jak bede miał troszeczke czasu to dam jakies linki.
no ale czy ten odlam shorin-ryu o ktorym mowa wogole istnieje na okinawie? bo ja osobiescie nigdy o nim nie slyszalem aby mial swoje Honbu-Dojo na Okinawie. zreszta sadze ze najlepiej by bylo sie zapytac o to A. Staniszewa co mam zamiar uczynic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No fakt to powazny problem jaktos może nzywać swoje dojo jednym ze styli karate
Jest dokładnie odwrotnie :-)
Napisano Ponad rok temu
Czy w tamtym dojo tez jest kontaktowe karate ,rękawice i parter oraz walki w ringu?
Napisano Ponad rok temu
No proszę super styl karate kontaktowego popularny na całym świecie zrobił plagiat ?
Czy w tamtym dojo tez jest kontaktowe karate ,rękawice i parter oraz walki w ringu?
Nie wiem jak tam jest, nie byłem. Skomentowałem tylko twój zarzut/pytanie. Zresztą twoj komentarz pozbawiony jest sensu. Odbiegarz od tematu :-)
Jak dla mnie to nie plagiat, ty wietrzysz sensacje. Miyahira pewnie nazwy nie zastrzegł i jest mu obojętne czy istnieje styl shidiokan czy nie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pass.
Napisano Ponad rok temu
Napisałes bzdury t o isłusznie, że się wycofujesz :-) .
Pass.
Bez komentarza -obódz się zima idzie święta za pasem
Napisano Ponad rok temu
Shorin-Ryu jest stylem,
natomiast kyudokan, shidokan, shorinkan to szkoły które wywodzą się ze stylu shorin-ryu,
załozycielami są w kolejności: Y Higa, K Miyahira , S Nakazato
pierwszym , który dostał pozwolenie na załozenie szkoły od Chibany
( Oyama wtedy zaczynał ćwiczyć karate) był Yuchoku Higa ( najstarszy uczeń Chibany) , ta szkoła nadal istnieje , ma swoje dojo , należy do niej 19 krajów,
jej głownym Hanshi jest Minoru Higa 9 dan, jej przedstawiciele są na oficjalnej stronie Okinawa karate ( linki podałem wcześniej)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Polsce jest tylko (szkoda , że nie ma więcej)Shorin Ryu wg. K Chinena-Oshu kai, jest to trochę zmieniony( zostało wprowadzone kata Hakaku z poza Shuri te) Shidokan K. Miyahiry,przedstawicielem jest A. Staniszew.
pozdawiam
Napisano Ponad rok temu
O chinenie słyszałem, czytałem na zagranicznych stronach, że bardzo dobrym instruktorem jest, co do staniszewa...różne opinie czytałemw internecie. Ponoć pochodzi z Kyokushinkai?
Może mam proste pytania ale czy poza shorin-ryu Oshu-kai jest jakiś inny styl z Okinawy w Polsce? Kiedyś słyszałem o Koryu uchinadi, a co z goju-ryu? O tym się w ogole nie słyszy?
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kyokushinkai do karate w Legnicy
- Ponad rok temu
-
Polski Zwiazek Karate
- Ponad rok temu
-