czy kenjutsu jest skuteczne?
Napisano Ponad rok temu
Proponowane podtematy:
- Czy kenjutsu nadaje się na ulicę? Czy znacie kogoś kto wygrał na ulicy dzięki kenjutsu?
- Czy można łączyć k. z innymi stylami, na przykład BJJ?
- No właśnie, czy nie sądzicie że do k. powinien zostać włączony parter?
- Dlaczego żaden kenjutsuka nie walczy w vale tudo? Czy to znaczy że k. jest tylko sztuką dla sztuki?
- Jak wypada kenjutsu w porównaniu z iaido?
- Jak wypada kenjutsu w porównaniu z BJJ?
Oraz:
- Co jest lepsze: Katori czy Kashima? Bo ja ćwiczę Kashima, ale nie wiem, czy to dobre
Z najlepszymi życzeniami z okazji pierwszej środy tygodnia...
Samuel
Napisano Ponad rok temu
Przede wszystkim, nie ma czegos takiego jak samo kenjutsu. Kenjutsu zawsze przez wieki bylo jakas tam czescia wielu szkol walki i nigdy nie bylo nauczane oddzielnie -- to bylby przeciez nonsens.
Dlaczego?
oto kilka prostych powodow:
1. Nigdy na polu walki miecz nie byl pierwszorzedna bronia do walki. Byly to piki, lance, wlocznie oraz --- luki. Z tego powodu umiejetnosc wylacznego wladania mieczem nie miala sensu.
2. W tych szkolach, kenjutsu, uczylo tylko jednego dystansu -- dystansu na dlugosc miecza. Tymczasem, normalnie wyszkolony koles, musial umiec obronic swe zycie w dowolnym dystansie. Czyli cwiczenie innych broni(czyli walki w roznych dystansach) bylo absolutnie niezbedne.
Jesli mozna porownac do dzisiejszych MMA --- to tak, jakby ktos uczyl sie tylko bjj i mowil ze mozesz sie obronic na ulicy.
Co do obronienia sie na ulicy, to chyba sie napaliles jakiejs trawy.
Obecnie mamy XXI wiek a nie sredniowiecze. Kenjutsu jest ANACHRONICZNE pod kazdym wzgledem. To prehistoria, jak dinozaury.
Napisano Ponad rok temu
Współcześnie z kenjutsu jest dokładnie tak jak mówi Szczepan. Więc jeśli chcesz coś skutecznego na ulice zapisz sie np. na Krav Magę.
Napisano Ponad rok temu
No raczej. wprawdzie później pójdziesz siedzieć za zabicie człowieka ostrym narzędziem ale co tam... jak lubisz zabawy pod prysznicem to dawaj...- Czy kenjutsu nadaje się na ulicę?
Musashi Miyamoto i masa innych roninów/samurajów, którzy rozprawiali się z chamstwem na ulicach średniowiecznej japonii- Czy znacie kogoś kto wygrał na ulicy dzięki kenjutsu?
Po co? Jak chcesz dusić gościea bez głowy?- Czy można łączyć k. z innymi stylami, na przykład BJJ?
jeszcze raz:Po co? Przecież żaden szanujący się szermierz nie będzie tarzał sie po ziemi jak, za przeproszeniem, świnia w gnoju :wink:- No właśnie, czy nie sądzicie że do k. powinien zostać włączony parter?
To chyba proste. W VT nie można używać broni :roll:- Dlaczego żaden kenjutsuka nie walczy w vale tudo? Czy to znaczy że k. jest tylko sztuką dla sztuki?
Kijowo. Mistrz Kenjutsu pada nieżywy, od cięcia mistrza Iaido, zanim zdąży wyciągnąc miecz...- Jak wypada kenjutsu w porównaniu z iaido?
Zajebiscie. Mistrz Bjj rzuca się na nogi szermierza i sam się nadziewa na miecz...- Jak wypada kenjutsu w porównaniu z BJJ?
Kijowe strasznie to jest. Rzuć ten badziew bo tylko tracisz czas. Weź się człowieku za Kendo to chociaz sobie coś powalczysz a nie tylko te gupie kata bedziesz robił...- Co jest lepsze: Katori czy Kashima? Bo ja ćwiczę Kashima, ale nie wiem, czy to dobre
:wink: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Co do tego co napisal Kendoka..
Cytat:
- Co jest lepsze: Katori czy Kashima? Bo ja ćwiczę Kashima, ale nie wiem, czy to dobre
Kijowe strasznie to jest. Rzuć ten badziew bo tylko tracisz czas. Weź się człowieku za Kendo to chociaz sobie coś powalczysz a nie tylko te gupie kata bedziesz robił...
Porownywanie tych szkol nie ma sensu,obie sa dobre. Tylko moze lepiej nie porownujmy kendo do nich..blado to wyglada..Nie wiem o jakiej
walce w kendo piszesz,nie z ta praca nog i i ciala...Jesli kata sa dla Ciebie bez sensu to po cholere je cwiczycie w kendo?? :twisted: :wink:
Napisano Ponad rok temu
nie będe się tu bawił w porównanie kendo i kenjutsu bo ty i ja jesteśmy na to za krótcy ale o co Ci chodzi z tą pracą nóg? i co wypada blado? Kendo?
Po co w takim razie każdy mistrzu Iaido, kenjutsu itd. ćwiczy kendo?
Przeciez perfekcyjne wyuczenie się kata załatwia sprawę. Po co wszyscy z tych staruszków zaczynali od kendo?
Dodam tylko(może nie wiesz o tym) , że są dwa rodzaje kendo (przeważnie ćwiczy się jednocześnie oba rodzaje). Sportowe kendo i tadashi kendo . To drugie ma mało wspólnego ze sportem...
Napisano Ponad rok temu
Nikt dzis z mieczem nie chodzi :wink: ,ale znajac kenjutsu wezmiesz baseboll czu krotki kij,cos co masz pod reka jesli tak sie zdarzy i sobie czlowiek poradzi.Moj Sensei tylko raz mial taka sytuacje kiedy to facet wyskoczyl z widlami i wtedy mial mozliwosc obronic sie dzieki kenjutsu..Czy kenjutsu nadaje się na ulicę? Czy znacie kogoś kto wygrał na ulicy dzięki kenjutsu?
Skutecznosc 100%..zlapal jakis kijek co sie nawinal pod reke i kote..kote..
facet rozbrojony,ale co wazniejsze nie zrobil gosciowi krzywdy. :-) ..
- Czy można łączyć k. z innymi stylami, na przykład BJJ?
Oczywiscie ze mozna,techniki reczne pochodza od miecza.Wielu ludzi cwiczacych rozne style cwiczy dodatkowo bron lub w ramach danego stylu.
Nie znam BJJ ale uwazam ze bron byla by tu swietnym uzupelnieniem.
W kenjutsu nie cwiczysz tylko katana ale tez i kodachi..Krotki miecz mozna przelozyc na krotka bron itp.Analogii jest wiele..
- No właśnie, czy nie sądzicie że do k. powinien zostać włączony parter?
W kenjutsu pracuje sie nisko na nogach,ciecia maja wieksza sile.Owszem,jest klek..suwari gedan,ale tego nie zaliczamy raczej do parteru.
- Dlaczego żaden kenjutsuka nie walczy w vale tudo? Czy to znaczy że k. jest tylko sztuką dla sztuki?
Nie jest sztuka dla sztuki ale czy wyobrazasz sobie te walki?.Masz przed soba faceta 70cm zaostrzonej stali..Nie no rzez..
- Jak wypada kenjutsu w porównaniu z iaido?
My mamy iaijutsu ale nie mozna tego porownywac,nawzajem sie uzupelniaja.Kiedy juz wyciagniesz miecz to juz jest kenjutsu.Nie wiem
skad te bzdury bierzesz Kendoka..Iaido uczy obrony przed niespodziewanym atakiem,czasu reakcji no i czujnosci..nie wyobrazam sobie goscia idacego do bitwy i za kazdym razem chowajacego i wyciagajacego miecz w bitwie przy kazdej okazji.Iaijutsu jest
uzupelnieniem Kenjutsu.
- Jak wypada kenjutsu w porównaniu z BJJ?
..to porownanie jest bezsensu :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kiedys przyjechala do mnie kolezanka cwiczaca kendo,miala okazje zobaczyc kenjutsu,dla niej to byla czysta abstrakcja.Potem zalozyla te swoja zbroje i co sie okazalo..tragedia,wlasciwie byla bezbronna wobec goscia lekko ubranego,pracujacego nisko na nogach i chowajacego sie za garda seidan no kamae...Piszesz ze kazdy mistrz iaijutsu czy kenjutsu cwiczy kendo.. :wink: Czasami niektorzy tak zaczynali ale i tak laduja w szkolach kenjutsu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
noo,to moze byc ciekawe...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ogranicza ruchy i daje zludne poczucie bezpieczenstwa,ale prawda jest ze
wiekszosc ciec idzie tam gdzie zbroja jest najslabsza i pomimo ze w zbroi nie cwiczymy to jednak te zasady,ten kanon pozostal.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
umarłem ze śmiechu - fajny komentarz dałeś
ale święta prawda
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A jak sobie wyobrazasz sparing z ludzmi z bractwa?Przeciez oni nie beda uzywac drewnianych mieczy
Pozwole sobie zdementować to niedomówienie
Jak najbardziej uzywamy drewnianych mieczy do treningów. Są lepsze bo pozwalają ćwiczyć techniki, przy pełnej sile i szybkości, bez ryzyka uszkodzenia sparring partnera.
Kendoka jakbyś miał ochotę na międzystylowy sparring, odezwij się. Sam jestem baaardzo ciekawy takiej konfrontacji :-) .
Pozdrawiam
Peruk
Napisano Ponad rok temu
wiadomo ze w dzisiejszym swiecie gdzie kroloje bron palna,kenjutsu staje sie dla wiekszosci przezytkiem..Nie ma wlasciwie mozliwosci konfrontacji..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Grupa fechtunku historycznego
- Ponad rok temu
-
Sub-hilt
- Ponad rok temu
-
Sekcja Iaido w Warszawie?
- Ponad rok temu