czy kenjutsu jest skuteczne?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Peruk: A ćwiczycie może w weekendy? Jaki okres historyczny przerabiacie? I takie ćwiczenia technik zasuwacie w zbrojach? żeby nie było, zbroja do kendo służy tylko do kendo. Użycie jej w takich sparingach raczej nie wchodzi w grę...
Treningi techniczno sparringowe mamy w soboty i czasami w niedziele. Zajmujemy się wczesnym sreniowieczem X, XIw. MOcno siedzimy w klimatach z początku XVw.
Pytania o techniki w zborjach nierozumiem? Jak to jakie? Mam opisać?
Co do sparringu. Nie widzę mozliwości przeprowadzenia sparringu bez żadnego zabezpieczenia. Ale spoko. Każdy ma nadmiar sprzętu który chętnie pożyczy.
Pozdrawiam
Peruk
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Benkei: Tadashi kendo to jest tak zwane poprawne kendo czyli pełne zamachy (nie sportowe), nienaganna postawa, nie liczy sie tutaj zdobycie punktu tylko prawidłowe wykonanie techniki z cięciem itd...
Napisano Ponad rok temu
nie no chodziło mi tylko o to czy wszystkie ćwiczenia wykonujecie w zbrojach...
Tak i nie
Każda technika ćwiczona jest najpierw w lekkim tekstylnym opancerzeniu (przeszywanica hełm). Opancerzac się musimy chociaż trochę bo nie ćwiczymy technik w powietrzu. Każde ćwiczenie wykonywane jest w parach. Potem kiedy dany manewr jest "obcykany" na sucho że tak powiem, doszlifowuje się stosowanie go podczas sparringów light contactowych, by wreszcie dopieścic go do końca w pełnych blachach.
Kendoka Puściłem ci już namiary. Odezwij sie jak dojdą
Pozdrawiam
Peruk
Napisano Ponad rok temu
A walke miedzy stylowa mozna stoczyc na fukuroshinaje sam cos takiego uskutecznilem kiedys. Moje kenjutsu na szable zablockiego kolegi, srednio bylo tak 70% wygranych dla niego ale raczej z powodu isz dluzej cwiczyl i byl po prostu leprzy nisz z powodu wyzszosci techniki.
A co do skutecznosci kenjutsu na ulicy, kiedys chcieli mnie korasc chyba z 10 typuf powiedziazle "uwarzajcie cwicze kenjutsu" od tej pory pomagaja mi nosci zakupy do domu :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zbroja waży różnie, od 4-5 kg wzwyż... Zależy od jakości.
Napisano Ponad rok temu
Stąd te wydumane kata w seiza (wchodząc do cudzego domostwa miecz zaostawiało się przed wejściem)...
Nie do końca,owszem,zostawiało się katanę,ale wakizashi("strażnik honoru") zawsze pozostawało u pasa...inaczej samo istnienie Iaido nie miało by sensu,bo przewidywało TEŻ sytuację obrony w domu,przecież nie było tak,że wchodzać do czyjejś chaty mógł cię bezkarnie pociąć jak prosiaka
Nienawiść do Kendo ludzi ćwiczących Iaido,Kenjutsu,Aikido...
A tam nienawiść Z połączeń mogą wyjść ciekawe rzeczy(Aikido+Kendo here).
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Grupa fechtunku historycznego
- Ponad rok temu
-
Sub-hilt
- Ponad rok temu
-
Sekcja Iaido w Warszawie?