Quo Vadis, Capoeira?
Napisano Ponad rok temu
Jeden z kolejnych artykułów na temat Capoeiry, [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] serdeczne polecam anglojęzycznym czytaczom. Po przeczytaniu nasunęły mi się pewne pytania. Jak wynika z artykułu (tytuł: Martial arts meets dance in health clubs; Brazilian exercise popping up in trendy gyms) w USA Capoeira staje się coraz bardziej „trendy”. Z uwagi na to, że dosyć sprawnie kopiowane są wszelkie mody i wzorce amerykańskie na polski grunt, można się niedługo spodziewać wybuchu wielkiej mody na Capoeirę. Już pewne symptomy można zaobserwować dziś, poprzez pojawiające się coraz częściej programy tv lub artykuły na ten temat w prasie, nazwijmy to, popularnej. Parafrazując stwierdzenie pewnego prezydenta, są plusy dodatnie i ujemne takiej sytuacji. Do minusów zaliczyć by trzeba pewno tabuny ludzi na treningach, co przekładać się będzie na jakość tychże treningów, a może również prowadzić do spłycenie Capoeiry. Ale z drugiej strony może dzięki temu, grupy będą dysponowały większymi funduszami i może dorobią się własnych sal treningowych z prawdziwego zdarzenia. Wtedy by można było wyizolować „niedzielnych” capoerzystów. A może ta popularność doprowadzi do tego, że Capoeira przemieni się w kolejną formę aerobiku, jak jakiś step czy inny dance. Co o tym sądzicie? Przypuszczam, że najwięcej tu zależy od ludzi prowadzących treningi, ale i oni też nie mają pełnego wpływu na to, co się dzieje. To jest dosyć ciekawy temat co będzie się dalej działo z Capoeirą?
I jeszcze jedno na zakończenie, podobały mi się szczególnie dwa zdania w w/w artykule: “You trim the fat. You play a cool instrument. You learn a new language. ... And that’s just the first 20 minutes,” oraz “It increases agility and strength, and we’re having more fun than those runners on the treadmill,” - no comments.
Pozdrawiam
Chaber
Napisano Ponad rok temu
zalatuje mi to janem tomaszewskim :twisted:Z uwagi na to, że dosyć sprawnie kopiowane są wszelkie mody i wzorce amerykańskie na polski grunt, można się niedługo spodziewać wybuchu wielkiej mody na Capoeirę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Maćku, nie chcę Cię straszyć ale tamagochi wraca ....
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Chaber
Napisano Ponad rok temu
A co do tekstu to ten cytat:
then demonstrates a new skill, such as a kick-and-duck or a cartwheel(...)
The movements have foreign names, but most teachers conduct class in English.
Czy mi się tylko wydaje czy oni w jakiś śmieszny sposób tłumaczą nazwy technik? 8O Jeśli tak no to nie ciekawie, na szczęście u nas (chyba) jeszcze nikt na taki pomysł nie wpadł.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z calym szacunkiem, ale czego tu sie bać? Przeciez nikt nie bedzie plakal, ze jakis kolo co przyszedl 2 razy na treningi juz wiecej nie przylezie.hehe...ja nie wiem czego się boicie....pzrecież jak jakiś lamós pójdzie na trening zobaczy ze nie moze zrobić tego i tego w tydzień to pzrestanie ćwiczyć. A pozatym "polacy często stoją przy swoim, a jak juz to maja to zapominają". Więc tu może być tak że ktoś sobie powei chce ćwiczyć ale szybko z tego zrezygnuje
- 8O 8O 8O"lamós", "pzrestanie", "powei"
Napisano Ponad rok temu
A może ta popularność doprowadzi do tego, że Capoeira [/color]przemieni się w kolejną formę aerobiku, jak jakiś step czy inny dance. Co o tym sądzicie?
Chaber
Myślę że Mestres nie pozwoiliby na to... ale kto wie? Może oni też nie umieliby sobie z tym poradzić?
Napisano Ponad rok temu
wiec bardzo mozliwe ze powstanie jakis brasil-obik, w koncu kluby walcza o klienta i to co modne rowna sie wieksza kasa, ale nie sadze alby jakikolwiek szanowany instruktor capo w polsce (nie mowie o alunos ciwczacych 2-3 lata posiadajacych wlasna sekcje) zaangazowal sie w cos takiego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
+ więcej ludzi na treningach, wiecej cashu, częstrze warsztaty z udziełem meste z Brasil...
- tak jak juz to miało miejsce wypuszczanie serii ciuszków z nadrukiem np: "Capoeira- it's Brasil" :?
ale jak Gavu zauważył nie ma co sie obawiać, bo jakis szpaner przyjdzie.
wpadnie pokopie zrobi au i więcej sie nie pojawi...
Napisano Ponad rok temu
a czy pomysleliscie ze moda na capo nie jest tylko wynikiem tego ze ktos chce zaszpanowac - mysle ze ten sport jest bardzo "zajawkowy" cala jego oprawa sprawia ze latwo sie jest w niego wciagnac (inna sprawa kto w nim zoastnie),
moze tez nie w kazdym przypadku trzeba nazywac to "moda na capoeira w polsce" ale "rozwojem capoeira w polsce"
Napisano Ponad rok temu
moze tez nie w kazdym przypadku trzeba nazywac to "moda na capoeira w polsce" ale "rozwojem capoeira w polsce"
wiesz jak przyjdzie pare osób spodoba im sie i zostaną nie dlatego żeby sie potem chwalić:"ja czwicze Capoeire" tylko dlatego że im sie to podoba, to fajnie i wtedy jest rzeczywiście rozwój Capoeiry w Polsce
ALE jak przyjdzie jakiś koles żeby sie potem rozpowiadać ze był na capo
no to sorry... no comments
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiesz jak przyjdzie pare osób spodoba im sie i zostaną nie dlatego żeby sie potem chwalić:"ja czwicze Capoeire" tylko dlatego że im sie to podoba, to fajnie i wtedy jest rzeczywiście rozwój Capoeiry w Polsce
ALE jak przyjdzie jakiś koles żeby sie potem rozpowiadać ze był na capo
no to sorry... no comments
kazdy kij ma dwa konce :> poza tym ja ktos powie ze byl na capo to samym tym nie zaimponuje, w sumie zeby czym zaimponowac to trza pochodzic dosc dlugo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to szybko mu się odechce i będzie z nim spokój
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Capoeira+...
- Ponad rok temu
-
capo vs. jiu jitsu
- Ponad rok temu
-
Odchodzenie ludzi od capo
- Ponad rok temu
-
Epizody capo
- Ponad rok temu
-
Capoeira w tramwaju ?
- Ponad rok temu
-
Film tvp2
- Ponad rok temu
-
Impreza Brazylijska 7 II Klub dziennikarza Warszawa
- Ponad rok temu
-
CZy po dwóch latach judo Nadaje sie na capoeira??
- Ponad rok temu
-
Czy na terenie trójmiasta Sa jeszcze jakieś kluby Capoeira ?
- Ponad rok temu
-
Ostra gra na treningach
- Ponad rok temu