Skocz do zawartości

Zdjęcie

Military.pl ?????

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

budo_pieswidmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 656 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Military.pl ?????
oddałem kumplowi, on zespawał i ma teraz markowy nóz do kopert :)
  • 0

budo_kobra
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Ten nóż to full tang, nie powinien tak łatwo sie łamać. Rzucałem całym mnóstwem noży nie przeznaczonych do rzucania i wszystkie modele full tang trzymały się nieźle. Wyglada raczej na to że ten egzemplarz miał wyjątkowo schrzanione hartowanie.
  • 0

budo_kaligula
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 889 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

powinno się rzucać tylko nożami do rzucania, ale chu... można też. są nisko hartowane (może wyżej niż typowe rzutki, ale niewyskoko) i sie nie złamie, najwyżej wygnie. z markowymi lepiej dać sobie spokój - nie dość że drogie, to jeszcze przeznaczone do cięcia - nie ma schrzanionego hartowania, tylko wlasnie zoptymalizowane do innych celów. źle się trafi i po nożu :(
pozdro
  • 0

budo_kobra
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na mój gust, dobry nóż full tang powinien wiele wytrzmyać, jest przecież przeznaczony do walki a w walce rożne sytuacje mogą sie zdarzyć np, ktoś przypadkiem lub nie uderzy cię w rekę metalową rurką i trafi na nóż wtedy nóz powinien wytrzymać. Inny przykład, podczas walki nie trafisz przeciwnika i wbijesz nóż w scianę, albo rzucasz koumś na ratunek swój nóż. I co nóż pada na betonową podłogę i twój kumpel jest już bez szans?
jednym z noży full tang jest Muela Tanto, dla niektórych na tym forum to badziew za 220 zeta. Ten nóż nie jest przeznaczony do rzucania ale wykonałem nim bardzo dużo rzutów rzekłbym ponad tysiąc. W różnych warunkach. Nóż spadał na beton, kamienie, czesem na poszycie leśne - testy w górach i na strym poligonie. Nigdy nie pękł, ani rękojeść ani klinga. Więc mocno zastanawia mnie wydawanie kasy rzedu 6 stów na coś z czym w ekstremalnych warunkach trzeba sie obchodzic jak z jajkiem. Chyba ze tak dla szpanu, krojenia pomidorków, zaszpanowania przed laską i kumlami ile to kasy wydałem na kosę.

Nie mam tutaj na myśli mylenia pojęć, wiem że fighter i nóż do rzucania to nie to samo, ale jak słysze ze ktoś rzucił nim raz i tylko raz i nóż się złamał to dla siebie nigdy bym go nie kupił. Noże które nie mają pełnego trzpienia głowni w rękojeści, w moich testach wypadały o wiele lepiej bo wytrzymywały kilkadziesiąt rzutów.
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie, a czy to nie jest tak, że jak jakas firma produkuje noże do rzucania, to podstawowym celem takiego noża powinno być... mięso, a nie decha, belka itp?

Do rzucania w deski, to można sobie pilniki trójkątne kupić i nimi trenować.
  • 0

budo_kaligula
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 889 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a kto bedzie kupowal te noze do rzucania w miecho? kto ma zamiar uzywac noza w walce glownie do rzucania?
pozdrawiam
  • 0

budo_pieswidmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 656 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mi się wydaje, ze nóz do rzucania to z reguły ma klingę o połowę grubszą co najmniej niż taki CQB2. Ale zejdę teraz trochę z tmeatu i opowiem pewną historyjkę.

Poszedłem raz ze znajomym do lasu porzucać nożami. On wziął za sobą dwa polskie bagnety wz 98, a ja wziąłem siekierkę :twisted: i takiego podrabianego tajwańskiego mutanta za 20zł - krzyżówkę MODa MARK V z oplotem a'la Strider (znamy te chińskie wynalazki firmy SABER :) ). Pochcodziliśmy trochę po lesie i znaleźliśmy polankę z powycinanymi drzewami i kilka takich poprzewracanych pieńków leżało w taki sposób, że ścięty przekrój drzewa wyglądał jak tarcza a słoje tworzyły okręgi jak w tarczy darta :) . No i zaczęliśmy rzucać tym co mieliśmy, tak na zmianę... Zabawa przednia. Z bliska, z daleka, z jednym obrotem, z dwoma... :) No i przy którejś kolejce, rzuciłem bagnetem (gdzieś z 3-4 metrów) w sam środek "tarczy", potem drugim, tuż obok (pomyślałem sobie ale ze mnie nożowy Robin Huud :) ). I wszystko byłoby pięknie, ale rzuciłem jeszcze tym moim podrabianym SABER'em i... BRZDĘK!! Saber odbił się od bagnetów i poleciał z brzdękiem na bok. Coś pękło, pomyślałem, tylko co? Lukam na bagnety - całe! Znalazłem w trawie Sabera i widzę że ma obłamany czubek, gdzieś ze 3-4 mm. Kur....! Niby tani nóż i przy rzucaniu się wyginał trochę, ale jednak trochę żal... :( . Nie ma co żałować, pomyślałem, i zabrałem się za wyciąganie bagnetów z pieńka... Zaraz, zaaraz... a co to?? 8O Patrzę na "dupę" tego bagneta co wbił się w sam środek "tarczy", a taaaaam... W "dupce" tego bagnetu siedział jak skur...syn 3milimetrowy czubek mojego sabera! Trafiłem jak ROBIN HOOD nożem w nóż, i jeden wbił się w środek drugiego! No i się złamamł, bo już tak był materiał wypracowany, że nie miał wyjścia po godzinie rzucania.

Tak sobie pomyślałem, ze to musi być niezła siła działać na te stale przy takim rzucie, że może tak jeden nóż w drugi wprasować...
  • 0

budo_punisher
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 760 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Trafiłem jak ROBIN HOOD nożem w nóż, i jeden wbił się w środek drugiego!

Gratuluję celności. :wink:

Co do tematu - ja bym tam CQB nie rzucał.
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a kto bedzie kupowal te noze do rzucania w miecho? kto ma zamiar uzywac noza w walce glownie do rzucania?
pozdrawiam

Nie chodzi o to, iż ktoś ma używać noża w walce głównie do rzucania. Jest to dodatkowy element jakiejś tam walki, mającej głównie na celu rozkojarzenie przeciwnika i wzbudzenie jego strachu i dezorientacji.

A noże do rzucania w ... mięcho, chociażby ja kupiłem. Gill Hibben ma ładne ostrza, które w moim wypadku doskonale się sprawdzają jako noże do rzucania, jak i noże do walki wręcz. Zważywszy na fakt, iż są trzy sztuki, jeden rzucam, dwa pozostałe pozostają do kalsycznej techniki.
  • 0

budo_drengir
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 215 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie
Wtrącę swoje trzy grosze. Nóż o którym mówicie to bardzo dobry nóz do swojego przeznaczenia. Ale nie do rzucania. Dlaczego? Stal- ATS 34 jest dobrą stalą, ale na nóż do rzucania się nie nadaje, a już na pewno nie w twardości rzędu 59-61 HRC. Stal ma wtedy zbyt duże naprężenia wewnętrzne, dużą twardość ale i dużą kruchość. A przeciążenia przy rzucaniu nożem są wielokrotnie większe niż przy "normalnym", mocnym wbijanu w deskę. Dobra stal na rzutkę to 1095, CarbonV, A2-przykładowo. Czyli węglówki i hartowane do 57HRC. Albo Mad Dog selektywnie hartowany: 52-54HRC na grzbiecie klingi i 61-63 na krawędzi tnącej. I, oczywiście, budowa full tang lub hidden tang.
  • 0

budo_kaligula
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 889 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A noże do rzucania w ... mięcho, chociażby ja kupiłem. Gill Hibben ma ładne ostrza, które w moim wypadku doskonale się sprawdzają jako noże do rzucania, jak i noże do walki wręcz. Zważywszy na fakt, iż są trzy sztuki, jeden rzucam, dwa pozostałe pozostają do kalsycznej techniki.

powiedz mi, ile razy juz rzuciles nim w 'miecho'? bo jesli wogole albo tylko kilka razy, to czemu nie kupiles nozy do rzucania w dechy?
i czemu hibben jest do rzucania w miecho a nie w drewno?
pozdro
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

powiedz mi, ile razy juz rzuciles nim w 'miecho'? bo jesli wogole albo tylko kilka razy, to czemu nie kupiles nozy do rzucania w dechy?
i czemu hibben jest do rzucania w miecho a nie w drewno?
pozdro

Odnośnie rzucania w ... mięcho ... proszę na priw.

Hibben ma doskonale wyprofilowane ostrze, miękkie kształty, a poza tym skórzana pochwa pozwala na noszenie trzech noży jednocześnie.
  • 0

budo_kobra
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Drengir napisał:

Panowie
Wtrącę swoje trzy grosze. Nóż o którym mówicie to bardzo dobry nóz do swojego przeznaczenia. Ale nie do rzucania. Dlaczego? Stal- ATS 34 jest dobrą stalą, ale na nóż do rzucania się nie nadaje, a już na pewno nie w twardości rzędu 59-61 HRC. Stal ma wtedy zbyt duże naprężenia wewnętrzne, dużą twardość ale i dużą kruchość. A przeciążenia przy rzucaniu nożem są wielokrotnie większe niż przy "normalnym", mocnym wbijanu w deskę. Dobra stal na rzutkę to 1095, CarbonV, A2-przykładowo. Czyli węglówki i hartowane do 57HRC. Albo Mad Dog selektywnie hartowany: 52-54HRC na grzbiecie klingi i 61-63 na krawędzi tnącej. I, oczywiście, budowa full tang lub hidden tang.

Dlatego uważam że noże hartowane całościowo na 59-61 nie nadają sie jako fightery do ekstremalnych sytuacji. Pewnie dlatego też Cold Steel robi niezłe noże bojowe własnie z CarbonV.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024