capo vs. jiu jitsu
Napisano Ponad rok temu
kwestia oceny.. tak samo jak sie mowi ze Polacy byli lepsi od Niemcow w polfinale w 74 tylko "mieli pecha bo..." w tym przypadku deszcz i zmoknieta murawa...
Jezeli ktos jest lepszy to czemu przegrywa?
Napisano Ponad rok temu
po pierwsze - to twoja interpretacja tobiku, bo ja wcale nie odnosze wrazenia zeby jakub wrzucil ten tekst po to abysmy dyskutowali "o tym jak w danej sytuacji ustalic reguly stwierdzajace kto walke wygral badz przegral a to prowadzi poniekad do tego kto jest (lub byl w tej walce) lepszy... ". ustalenie kto wygral jest dosc proste. ustalenie kto jest lepszy juz nie jest - bo to jest pojecie wzgledne.
po drugie - "Jezeli ktos jest lepszy to czemu przegrywa?" odpowiedzieli ci juz na to koledzy kilkakrotnie. bo wynik walki to nie tylko wypadkowa umiejetnosci, ale takze szczescia, sprytu, przypadku czy nawet pogody danego dnia.
Napisano Ponad rok temu
Reasumując- spór nie ma sensu i dziwie sie czemu Fom dalej to ciągnie... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I dodając jeszcze do mojego ostatniego postu aby sie nikt nie czepial-
bynajmniej nie czuje sie lepszy od mestre, o nie...
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Lepszy / gorszy ? I co chcecie to ocenic na podstawie jednej walki a nie calosci ?
nie mam zamiaru nikogo o niczym przekonywac ale wydaje mi sie to ciekawe z perspektywy historii (nie tak odleglej) sztuk walki
jak widac nic nie chcialem oceniac, a jedynie przedstawic fakt z historii.
Napisano Ponad rok temu
a ja nie uwazam tego za blad. temat posunal sie akurat w te strone (nigdy nei mozna przewidziec na jakie tory zostanie pokeirowany) i wlasnie to mnei zaintrygowalo dlatego napisalem pare wlasnych refleksji.bo uwazam ze mowienie - ten dal sie trafic wiec jest gorszy - jest bledem.
Niby to takei oczywiste ze wynik walki zalezy m.in. od szczescia i innych pierdół ale juz tyle razy przeciez bylo na podstawie jakiejs jednej walki rozprawiane jaki styl jest lepszy (z serii "wpadnij do mnei na trening to ci pokaze
Napisano Ponad rok temu
o co ci cho? Ale tak krotko.
Napisano Ponad rok temu
a codziennie slysze teksty "chodz zrobimy sparing i sie okaze ktory styl jest skuteczniejszy"
1 i 2 zdanie jak dla mnie nie tworzy zgranej calosci.. aaajj?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
HEHE temat interesujący, ale widze, że obecna konwersacja "nieco" odbiega od CAPO vs JIU JITSU.
Tak dla ciekawośći (może kogoś to interesuje):
W 1949 r w Sao Paulo odbyły się 3 walki pomiędzy zawodnikami capoeiry i luta livre. Bilans: Dwa zwyciestwa zawodników capo (2 KO w tym 1 przez "żądlący ogonek"), i jedno zwycięstwo LL przez dźwignię (o ile dobrze kojarzę to przez balachę, ale głowy bym nie dał- przynajmniej swojej!!!).
Ktoś wspominał o tym jakby wyglądało połączenie technik capoeiry i jj. Otóż istnieje takowe połączenie (mam nawet gdzieś fotki- jak znajde to zamieszcze). A wygląda to następująco: z capo są głównie kopnięcia, podcięcia, wogóle nie ćwiczy sie akrobacji, a z jj techniki kończące- ogólnie to niemam nic przeciwko takiemu połączeniu (sam fikam capoeire i turlam się w bjj hehe).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy ja powiedziałem że trenuję capojitsu??? - NIE -
Napisałem: " ogólnie to niemam nic przeciwko takiemu połączeniu...", ponieważ miałem okazję (z czego się niezmiernie cieszę!) ćwiczyć zarówno capoeirę jak i bjj!
Mały apel:
CZYTAJCIE ZE ZROZUMIENIEM!!! :wink:
Napisano Ponad rok temu
a) sztuka walki vs system/sport walki
podobieństwa i różnice w/w praktyk
c) walczy człowiek czy styl?
tyle razy o tym bylo mowione juz. zamykam temat.
Napisano Ponad rok temu
Może interweniujesz u mojego wykładowcy z fizyki ?(czeka mnie egzamin!!!) :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Odchodzenie ludzi od capo
- Ponad rok temu
-
Epizody capo
- Ponad rok temu
-
Capoeira w tramwaju ?
- Ponad rok temu
-
Film tvp2
- Ponad rok temu
-
Impreza Brazylijska 7 II Klub dziennikarza Warszawa
- Ponad rok temu
-
CZy po dwóch latach judo Nadaje sie na capoeira??
- Ponad rok temu
-
Czy na terenie trójmiasta Sa jeszcze jakieś kluby Capoeira ?
- Ponad rok temu
-
Ostra gra na treningach
- Ponad rok temu
-
Podstawy..
- Ponad rok temu
-
Jak szybko ?
- Ponad rok temu