Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rower dla "kopaczy"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

budo_wesley
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 680 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rower dla "kopaczy"
Kiedys czytalem tu post gdzie Mariusz Radlinski pisal, ze jazda na rowerze nie jest wskazana dla "kopaczy". Ogranicza zakres ruchu... czy cos tam, niestety nie pamietam :oops:

Teraz moje pytanie. Wymyslilem sobie, ze do pracy bede jezdzil rowerem (ok. 12 km w jeda strone) no ale nie wiem jak to moze przelozyc sie na moje kopanie :wink: .
Jak to wyglada u Was? Czy jezdzicie duzo? Czy kopiecie bez problemu? Czy takie przeciwskazania wystepuja tylko przy wyczynowym sporcie?

Pozdrawiam
  • 0

budo_tora
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 833 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Rower dla "kopaczy"
Ja jeżdze na rowerku stacjonarnym prawie codziennie i nie zauwazylem skutkow ubocznych, kope tak samo jak wczesniej.
  • 0

budo_puent
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie jestem specjalistą więc prosze mnie nie objerzdżać jak będę mówił farmazony :-) słyszałem że ruch bardzo spina... w czasie wakacji ćwiczymy na kortach i mój kumpel który jest masakrycznie rozciągnięty przyjeżdrza tam rowerem i dopiero po pół-godzinnym rozciąganiu potrafi zrobi szpagat co na ogół przychodzi mu bez trudu :-)
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kiedys czytalem tu post gdzie Mariusz Radlinski pisal, ze jazda na rowerze nie jest wskazana dla "kopaczy". Ogranicza zakres ruchu... czy cos tam, niestety nie pamietam :oops:

Kiedyś mu nie wierzyłem, ale potem sobie coś przypomniałem. :wink:
Kiedy intensywnie jeździłem rowerem (przynajmniej 30 km dziennie), to miałem problemy z wyprostowaniem nogi przy kopnięciu. Po prostu mięśnie ud tak się skróciły, że przy dynamicznym ruchu nie byłem w stanie całkowicie wyprostować nogi.

Teraz moje pytanie. Wymyslilem sobie, ze do pracy bede jezdzil rowerem (ok. 12 km w jeda strone) no ale nie wiem jak to moze przelozyc sie na moje kopanie :wink: .
Jak to wyglada u Was? Czy jezdzicie duzo? Czy kopiecie bez problemu? Czy takie przeciwskazania wystepuja tylko przy wyczynowym sporcie?

Myślę, że będziesz musiał zwiększyć dawkę rozciągania. :-) Pojeździj miesiąc i obserwuj efekty...
  • 0

budo_gavu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 114 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ej a powiedzcie mi to czemu bruce lee jeździł conajmiej 30 min dziennie na rowerze??Wydaje mi się że duzo racji nie macie, bo wbrew pozorom on kopać umiał :) . Jesli nie wierzycie to polecam książke "Bruce Lee - Metoda wali. Część druga". Tam jest fajny trening opisany :)
  • 0

budo_puent
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a powiedzcie mi to czemu bruce lee jeździł conajmiej 30 min dziennie na rowerze??

bo się potem 2h rozciągał ;)
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie prawda. Mozna jezdzic na rowerze i rozciagac sie korzystajac z nowoczesnych metod strechingowych dwa razy w tygodniu i bedzie OK. Ale za to jaka moc jest zakleta w nodze po rowerze...
K_P
  • 0

budo_wargrim
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 262 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Praktycznie kazdy wysilek fizyczny, niewzne czy to bedzie rower, basen czy cokolwiek innego, ma swoje wady i zalety. Ale chodzi o to zeby tew zalety nie przyslonily nam wad........

Wszystko w odpowiednich dawkach jest dobre.
Ale jak ktos jezdi np. 3 h dziennie na rowerze i sie w ogole nie rozciaga potem no to sorki. Raczej nie za bardzo mu to pomoze przy kopaniu.
  • 0

budo_skiper
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1052 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

rozciagac sie korzystajac z nowoczesnych metod strechingowych dwa razy w tygodniu K_P

A jakie to są metody??
  • 0

budo_grayone
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

może cała magia polega na tym żeby sobie odpowiednio wysoko siodełko ustawić ? :)
  • 0

budo_puent
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

i pod odpowiednim kontem... coś tak kiedyś rozmawiałem z trenerem na ten temat... może nie da to tego że nie będziesz się musiał rozciągać... ale sprawia że pracuje więcej parti mięśni..
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

mnie ciezko wypowiadac sie za kogos ale sie wypowiem bo on na tym forum nie chce pisac. moj kolega i jego brat trenowali bardzo dlugo kolarstwo i mieli ZAKAZANE kopanie czegokolwiek nawet pilki noznej bo trener powiedzial im ze sa to miesnie przeciwstawne i alebo rozwija sie jedne albo drugie... nie mozna miec wszystkiego
  • 0

budo_czuczumaj
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 316 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dobra, zrozumialem, z tego ze rower wyklucza kopane sztuki walki :evil: , a latem gdy nie ma treningow warto pojezdzic na rowerze chocby dla kondychy :P
  • 0

budo_pencil
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z tego co sie ostatnio zorientowalem to jest mniejwiecej tak ze rowerek wlasnie dziala na miesnie ale w specyficznym dla krecenia koleczek zakresie ruchu. Natomiast kopanie to juz z deka odmienny zakres.
Czesta/dlugotrwala jazda na rowerze utrwala nam w moozgownicy pewien obraz naszych miesni - co sprawia ze przy probie kopania "kloci" sie ten stworzony obraz z ruchem ktory wykonujemy. Wznowienie treniolu kopania po okresie intensywnej jazdy rowerem to taka proba przemalowania starego obrazu - a tu zeby miec efekty trzeba byc artysta "swiadomym" swoich poczynan.

Ktos wie o czym mowie? ;-)
  • 0

budo_skiper
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1052 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czyli dla SW rower lepiej zamienic na biegi i kopanie worka?
  • 0

budo_niedziel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2844 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

Czyli dla SW rower lepiej zamienic na biegi i kopanie worka?

Bez rozciagania to nic nie jest dobre. Ani biegi ( pachwina ) ,
ani rower.
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale znowu nie popadajmy w skrajności. Większość spośród nas to amatorzy, nie zawodowcy, więc dawka jazdy na rowerze nie zaszkodzi. A nieco ćwiczeń aerobowych wpłynie korzystnie na kondycję.

Pencil: to prawda, podczas jazdy na rowerze stawy i mięśnie pracują w niepełnym zakresie ruchu, inaczej niż przy technikach kopnięć. Dlatego też należy wykonywać również ćwiczenia, które ten zakres powiększą.
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale znowu nie popadajmy w skrajności. Większość spośród nas to amatorzy, nie zawodowcy, więc dawka jazdy na rowerze nie zaszkodzi. A nieco ćwiczeń aerobowych wpłynie korzystnie na kondycję.

Pencil: to prawda, podczas jazdy na rowerze stawy i mięśnie pracują w niepełnym zakresie ruchu, inaczej niż przy technikach kopnięć. Dlatego też należy wykonywać również ćwiczenia, które ten zakres powiększą.

Slash...
ale powiedz jaki jest sens robienia ich.... jezeli jezdzisz rowerem np do pracy to ok ale jezdzic np nawet godzine dziennie jako dodatek do sztuk walki to po cholere...???? jak nie pomaga to po co??? chcesz cwiczenia areobowe jest ich mnostwo a wspoldzialaja z kopnieciami...

ktos napisal ze trzeba sie rozciagac - jasne ale po co rozciagac sie pozniej nie wiadomo ile bo jest sie za sztywnym jak mozna tego uniknac robiac inne cwiczenia....

ja nie lubie jedzic na rowerze wole plywac i to kopniciom nie przeszkadza w ogole :wink: :!:
  • 0

budo_niedziel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2844 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

ktos napisal ze trzeba sie rozciagac - jasne ale po co rozciagac sie pozniej nie wiadomo ile bo jest sie za sztywnym jak mozna tego uniknac robiac inne cwiczenia....

Rozciaganie trwa okolo 10 min. Rozciagasz sie od palcow az do pachwiny.
Jest wrecz lepiej niz bylo przedtem. Nie ma mowy o regresie.
Ja tez wole plywac. Ale tez biegac lubie. Rowerka nie :-)
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rozciaganie trwa okolo 10 min. Rozciagasz sie od palcow az do pachwiny.
Jest wrecz lepiej niz bylo przedtem. Nie ma mowy o regresie.
Ja tez wole plywac. Ale tez biegac lubie. Rowerka nie :-)

Niedziel ja wiem ile trwa rozciaganie ale wczoraj tez widzialem jak koles sie naciagal przez prawie 40 minut i dalej byl sztywny bo dzien wczesniej przejechal na rowerku 50 kilosow... sorry ale wczoraj nie byl wstanie zrobic zadnego kopniecia....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024