Mitsugi Saotome shihan
Napisano Ponad rok temu
Ale moze ktos cwiczyl z nim na zywo i moglby cos powiedziec?
Napisano Ponad rok temu
Ale im dalej od niego, tym gorzej. To znaczy, on ma federacje ASU, i bardzo duzo yudansha sa to ludzie niezwykle zmanierowani - oczywiscie nie mowie tu o tych ktorzy cwicza bezposrednio u senseia w dojo. Nie mam ochoty tu opisywac swoich negatywnych doswiadczen.
Jego aikido jest dosc specyficzne, troche podobne do glownego nurtu aikikai. Ma dobrze rozwiniety swoj system broni, kompletnie inny od systemu saito sensei. M.inn cwicza bokenem i wakizashi jednoczesnie -- jest to invencja Saotome sensei i nie wiaze sie z zadna tradycyjna szkola Koryu.
Jesli masz sie wiazac z ta federacja, to przejedz sie na Floryde do dojo senseia najpierw. Jesli masz wybrac instruktora, to z ludzi ktorzy cwicza u niego w dojo, jego bezposrednich uczniow, a nie sposrod tych, co tylko go widza na stazach.Wiem ze jeden gosciu zaprasza go regularnie na pd Francji na summercamp, ale tego akurat nie znam.
Napisano Ponad rok temu
Jednym slowem gosciu jest bardzo dobry. niezwykle wyrafinowane aikido, ma znakomitego ducha. Cwiczylem z nim i z jego bezposrednimi uczniami -- bardzo dobrze sie cwiczy. Mocno, szczerze i bez zadnych podtextow.
Ale im dalej od niego, tym gorzej. To znaczy, on ma federacje ASU, i bardzo duzo yudansha sa to ludzie niezwykle zmanierowani - oczywiscie nie mowie tu o tych ktorzy cwicza bezposrednio u senseia w dojo. Nie mam ochoty tu opisywac swoich negatywnych doswiadczen.
Jego aikido jest dosc specyficzne, troche podobne do glownego nurtu aikikai. Ma dobrze rozwiniety swoj system broni, kompletnie inny od systemu saito sensei. M.inn cwicza bokenem i wakizashi jednoczesnie -- jest to invencja Saotome sensei i nie wiaze sie z zadna tradycyjna szkola Koryu.
Jesli masz sie wiazac z ta federacja, to przejedz sie na Floryde do dojo senseia najpierw. Jesli masz wybrac instruktora, to z ludzi ktorzy cwicza u niego w dojo, jego bezposrednich uczniow, a nie sposrod tych, co tylko go widza na stazach.Wiem ze jeden gosciu zaprasza go regularnie na pd Francji na summercamp, ale tego akurat nie znam.
Nie chce sie wiazac z zadna federacja. Po co mi to? Zauwazylem, ze maja ladne kata w bokkenie. Poza tym zalezy, kto czego szuka, mnie troche przeszkadza brak plynnosci. Strasznie sie usztywniaja, nie wiem, czy miales podobne odczucia. Co do zmanierowania, za krotko ich znam, zeby sie wypowiadac, ale to sa ludzie, ktorzy widza shihana tylko na stazach.
Napisano Ponad rok temu
Przeglądałem też kiedyś jego książke, i jak pamiętam to wynikało z niej, że to jemu Ueshiba przekazał wiedze i jego namaścił jako następce.. :wink:
Pancer (próbujący się doliczyć wszystkich namaszczonych następców :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Saotome sensei wprowadzil sporo roznych innowacji, jak np podciecia prosto z judo.
ale te podciecia i uderzanie nogami maja moim zdaniem tylko przypominac ludziom, ze nogi tez moga byc doskonala bronia. Oraz ze istnieje dystans "bokenowy" mimo ze nie trzyma sie w dloniach broni.
Ze jego styl jest podobny do mainline aikikai, to oczywista, uczyl sie w Hombu w latach 60 tych(K.Tohei, Kisshomaru U, Osawa sensei), a to oznacza aikido podobne do tego jakie robi obecny Doshu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Krótka relacja ze stazu z Tamura sensei w Strasbourgu....
- Ponad rok temu
-
Michio Hikitsuchi Sensei nie zyje.
- Ponad rok temu
-
Plan nauczania..
- Ponad rok temu
-
Dzisiaj w wyborczej...
- Ponad rok temu
-
Dlaczego na forum nie ma mowy o dyskusji?
- Ponad rok temu
-
Przeczytalem albo uslyszalem cos takiego:
- Ponad rok temu
-
Najlepszy i najgorszy egzamin.
- Ponad rok temu
-
Egzamin teoretyczny. Tak czy nie ;)
- Ponad rok temu
-
AIKIJUTSU ANYONE?