Sam nie wiem po co :roll: . Mi tam zależy, żeby ten nóż o stałej głowni nie tyle był duży, co mocny i wytrzymały, no wiecie, taki "taktyczny" (jakie to magiczne słowo, każdy interpretuje je jak chce

). No i żeby na codzień w ogóle go nie było widać dla niewtajemniczonych, że nóż to podstawa

. Jednak ważnym kryterium jest dla mnie szybkość i łatwość dobycia, ale i pewność, że mi sam nie wypadnie. Razorback pasuje tu bardzo dobrze, ale nie za bardzo mi się widzi na pasku w pionie. W poziomie próbowałem nosić CQB2 (R.I.P.

) zamocowane mini tek-lokiem, ale nie było to dla mnie zbyt wygodne i nie pozwalało na szybkie wyciągnięcie noża. Jedyny sposób jaki na razie mi pasował to a pasku pionowo, z tyłu po prawej stronie rękojeścią w dół, i ostrzem do tyłu. Z takiego umiejscowienia noża wystarczy cofnąć rękę blisko ciała, podciągnąć leciutko do góry bluzę czy kurtkę i nóż jest już w ręce w reversie. Wada takiego noszenia pojawiła się podczas podróżowania środkami komunikacji miejskiej. Otóż gdy się jedzie autobusem i jest duży tłok i nie ma się za co czsem chwycić i trzeba się chwytać za rurki pod sufitem, wtedy kurtka idzie w górę razem z ręką i szerokiej publiczności ujawnia sięrękojeść. Ni od razu widać że to nóż, ale kto sprytny się domyśli... :twisted: No i w tym problem. Poza tym ciągle trzeba się oglądać, czy przypadkiem się kurtka nie zachyyliła i czy nie paraduje się z nożem na wierzchu....
Dlatego pomyślałem o szeleczkach

.
Wracając jednak do samego noża. Szukam czegoś do codziennego noszenia, na tyle mocnego, żebym mógł bez obaw o swoje paluchy w razie potrzeby ciąć blachę, podważać okan i drzwi i przekuwać się przez ścianę. Taki nóż do wszystkiego tego do czego nóż nie powinien być używany. Najlepiej byłoby dla mnie gdyby to był jakiś supermocny folder. Ale supermocne foldery albo nie istnieją, albo są zbyt drogie jak na ich docelowe przeznaczenie. W grę wchodziłyby ER Nemesis, Strider AR, Buck Strider i to chyba wszystko. Strider AR odpada na starcie ze względu na cenę

.
Co do stalaków to widzę w takiej roli F1 (miałem to malutkie bydle i spełnia kryteria poza trym że nie ma kydexu...), Razorback i.... nic mi więcej do głowy nie przychodzi.
Co Wy na to? :?