Wada wzroku w AT
Napisano Ponad rok temu
OPERACJA NIE DA WAM TAKIEGO WZROKU!
Ludziom którzy maja wadę wzroku wydaje sie, że założą kontakty albo okulary i widzą tak jak zdrowi. Gówno prawda!
Wiem co mówię, bo przeszedłem tę operację i mam teraz 0,0 i -0,5, czyli powinno byc wszystko w porządku. Niestety nie jest.
Mój ojciec w wojsku był snajperem ( o ile mozna nim zostać w ciągu paru miesięcy), miał do niedawna wzrok 0,0. Jak jedziemy samochodem to widzi przeszkody które są kilometr poza zasięgiem mojego wzroku.
To chyba najlepiej tłumaczy paradoks, onbaj teoretycznie mamy idealną ostrość, tak samo zreszta jak i sokół, który tez ma 0,0 dioptrii.
Tylko chodzi też o rozdzielczość, czułość i inne duperele.
Sokół widzi mysz na ziemi z kilkuset metrów. Człowiek nigdy tego nie zobaczy.
Rozumiem ambicję i wiarę we własne siły,
ale okularnicy niech sobie odpuszczą jednostki specjalne.
Nie chodzi tylko o strzelanie do tarczy ( ja mam na przykład wyniki co najmniej dobre i co z tego? akcja to nie walenie do tarczy).
pozdro i nie tłuczcie głową w mur (mniej książek, trzeba było czytać )
Napisano Ponad rok temu
Wbrew obiegowym opiniom tzw. sokoli wzrok ma sredni zwiazek z umiejetnosciami, czy predyspozycjami snajperskimi. Np. ja majac generalnie slaby wzrok do dzis strzelam... dosyc celnie z roznych rodzajow broni. Czesto lepiej niz moi koledzy, ktorzy szkiel nie uzywaja. Zreszta kto strzelal z kalacha np. z 200 m, do tarczy (sylwetki czlowieka), to wie o czym ja mowie.
Ogladam czesto w TV migawki z wojny w Iranie. Wsrod zolnierzy amerykanskich, w tym i marines zdaje sie, jest wielu okularnikow. Widocznie to nie jest wada dyskwalifikuajca. I dostali sie do tej formacji.
W czym bowiem okularnik na polu bitwy moze byc gorszy od nieokularnika? Zgubi okulary? Potlucze?
Dzisiejsze rozwiazania techniczne powoduja, ze ani nie zgubi, ani nie potlucze. Czyli mozna je traktowac jako czesc niezbednego ekwipunku. (Nota bene wiele formacji zaklada do akcji okulary "zerowki").
OKulary, a czesciej szkla kontaktowe nosi wileu sportowcow w "kontaktowych" sportach, np. okulary pilkarz Dawidson.
Czy zdarzaja sie w ogole ludzie absolutnie zdrowi? Nie sadze.
Skad ta niechec u nas do okularnikow? Mysle, ze nie ma to racjonalnych przeslanek, to raczej reminiscencje z przeszlosci, kiedy okulary byly niewygodne i latwe do uszkodzenia, zle dobrane, aludzie czesto nie korygowali wad wzroku. I tak do dzis np. moj wujek byly sportowiec (lata 60.) patrzy na mnie jak na uposledzonego tylko dlatego, ze nosze okulary.
K_P
Napisano Ponad rok temu
W czym bowiem okularnik na polu bitwy moze byc gorszy od nieokularnika? Zgubi okulary? Potlucze?
Dzisiejsze rozwiazania techniczne powoduja, ze ani nie zgubi, ani nie potlucze. Czyli mozna je traktowac jako czesc niezbednego ekwipunku. (Nota bene wiele formacji zaklada do akcji okulary "zerowki").
Sam noszę okulary, postęp jest ogromny, ale są sytuacje, gdy nagła zmiana warunków powoduje, że okulary są do d... np. wejście z zimna do ciepłego wilgotnego pomieszczenia, ulewny deszcz. Nie wiem też jak można włożyć maskę p-gaz mając standardowe oprawki (ale ja się nigdy w militaria/survival nie bawiłem).
Za to np. nurkowie czasem używają specjalnych szkieł kontaktowych do prac podwodnych. Maska z przestrzenią powietrzną powoduje przy wybuchu podwodnym, że fala uderzeniowa bije w dno oka (wolniej się rozchodzi przez powietrze, niż kości czaszki i płyny fizjologiczne).
Część tych przepisów/obostrzeń to pewnie starocie, które dalej siła bezwładu się trzymają.
Jeszcze chyba żadnego kierowcy fotochromy z antyrefleksem nie upośledziły, że nie wspomnę o polaroidach dla wędkarzy.
Napisano Ponad rok temu
Na wyposarzeniu naszych SPATow i ZOA sa gogle balistyczne Bolle x500(kiedys x800tki) pod ktorymi mozna spokojnie nosic okulary.
Gogle te nie maja nawet prawa zaparowac. Ogolnie, teraz balistyczna ochrona oczu to standart.
Tak jak mowil Kubus, problemow tehcnicznych nie ma.
Co do Marines w Iranie(hehehehe, to ci sie udalo:D Irak, Iran co za roznica )
To tutaj jednak nie mozemy tego porownywac, bo to zupelnie inna klasa zolnierzy.
Choc jak to bedzie dokladnie z brylami czlowiek dowie sie dopiero na selekcji.
Ja sam nie nosze okularow, ale uwazam ze powinienem sie pzrejsc do okologa, poniewaz zauwazylem, ze na dosyc bliskich odleglosciach obraz mi sie lekko rozazuje i mam problemy ze skupieniem i szybkim celowaniem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. wada wzroku nie jest dopuszczalna,
2. ja mam okulary i trafiam i na 200 i na 300 metrów.
wiec jak , masz okulary i JESTES w policji a piszesz ze nie dopuszczalna?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nazeem, jest jeszcze wiele innych czynnikow dzieki ktorym zostaje sie strzelcem wyborowym.
Napisano Ponad rok temu
A napisałem, że jestem?
Napisano Ponad rok temu
Miałem do czynienia z takim eksperymentem, co prawda w skali mikro (5 badanych), ale słyszałem o dużo większych jeżeli chodzi o badanych. Różnice są OGROMNE, przy wydawałoby się prawidłowym wzroku u wszystkich badanych. Domyślacie się jakie są wyniki przy jakiejkolwiek wadzie? Być może patrzę na wszystko przez pryzmat własnej wady, która cholernie mi przeszkadzała (może byłaby kadra Polski w basket), no a teraz jest niby o.k. i troche wyolbrzymiam problem.
Oczywiście do strzelania na strzelnicy wada może się mieć nijak, bo koleś w okularach może lepiej widzieć niż facio z prawidłowym wzrokiem, a nawet i GORZEJ widzieć i mimo to ma lepsze wyniki, bo ręka itd.
Niemnie jednak z mojego doświadczenia w różnego rodzaju bojach i symulacjach bojów ( na pewno zawodowcy powinni się tu wypowiedzieć)
wynika że wzrok jest cholernie ważny. Nie pomogą muskuły jak zabawa jest w strzelanie i chowanie się po krzakach.
Napisano Ponad rok temu
A napisałem, że jestem?
w profilu - pracownik sluzb mundurowych , domyslilem sie , no ale jezeli jestes to widocznie udalo Ci sie jakosc dostac mimo wady wzroku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To dlaczego z dobre 80% kandydatow nie spelnia wymogow?
Wszedzie potzrebuja jak najlepszych i oczywistym, jest, ze jesli beda mieli 5ciu idealnych z dobrym wzrokiem i podobnych tyle ze z wadami wzroku, wezma tych bez
Twarde reguly selekcji moi mili
Napisano Ponad rok temu
W AT nie potrzeba jakichś nadludzi tylko sprawnych fachowców z głową na karku.
bijcie nie i ponizajcie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Stopnie P w KM IKMF
- Ponad rok temu
-