lektury obowiązkowe aikidoki
Napisano Ponad rok temu
Watek 1. czy aikidoka powinien w ogóle cos czytac na temat aikido, czy to grozi niebezpiecznymi wynaturzeniami i nabiciem łaba farmazonami więc niech słucha senseja i cwiczy a nie po bibliotekach buszuje :wink:
Wątek nr 2 jesli juz ma czytać to co powinno stanąć na jego półce, powiecmy 5- 10 najważniejszych pozycji ksiązkowych dla aikidoki i dlaczego akurat te
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ja osobiście przeczytałem i mam na półce "Dynamiczną sferę aikido", "Aikido" byłego doshu i powiem szczerze że dobrze mi się je czytało.
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać
Napisano Ponad rok temu
Niech uważa, bo to już blisko to wywieszenia plakatu z własną osobą i stworzenia swojej kamizy w domu :wink: .Znajomy moj robil cos takiego raz na dwa trzy miesiace i kiedy ogladal siebi na filmie np. z przed roku widzial jakie robi postepy
Lepiej z tym uważać - wystarczy popatrzeć jak ludzie się zachowują w dojach gdzie są lustra na ścianie .
Czytać trzeba - by się dowiedzieć co w trawie piszczy - a czy zostawiać zależy od oceny zawartości pozycji. :wink:
U mnie cześć ksiazek o aikido gdzieś tam leży, natomiast w ich miejscu są Tytusy....
Pancer (1 chwila = 3 momenty )
Napisano Ponad rok temu
Akurat Tytusy :wink: predzej Catsy (zważywszy na te momenty) 8) :wink:U mnie cześć ksiazek o aikido gdzieś tam leży, natomiast w ich miejscu są Tytusy....
Pancer (1 chwila = 3 momenty )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- Czym różni się płaz od gada?
- Płaz może puścić gada płazem, gad nie może płaza zagadać.
A max kultowy jest:
- Wykułem telewizor, „Granit 23 cale”
- Jak wykujesz z kamienia prąd i benzynę, to zgłoś się do poradni psychiatrycznej.
I tak można by na kilka stron...[/b]
Napisano Ponad rok temu
To techniki fizyczne powinny rozwijac "pojecie" o aikido a nie czyjes tam wymysly literackie. Ludzie naczytaja sie roznych ksiazek a potem usiluja dostosowywac(a niektorzy nawet unowoczesniac!!!!! ) techniki do swoich wyobrazen co to jest aikido. A te wyobrazenia zaczerpneli.......z ksiazek!!!!!!!!!!!! przestraszony
Co z HORROR!!!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czytanie JAKIEJKOLWIEK literatury o aikido, opracz "Budo" M.Ueshiba jest niezwykle szkodliwe.
To techniki fizyczne powinny rozwijac "pojecie" o aikido a nie czyjes tam wymysly literackie. Ludzie naczytaja sie roznych ksiazek a potem usiluja dostosowywac(a niektorzy nawet unowoczesniac!!!!! ) techniki do swoich wyobrazen co to jest aikido. A te wyobrazenia zaczerpneli.......z ksiazek!!!!!!!!!!!! przestraszony
Co z HORROR!!!!!
Oj, Szczepanie, nie prowokuj, bo bedziesz musial usunac ze swego podpisu slowa: "przeczytaj o aikido", aby nie byc posadzonym o schizofrenie :wink:
A tak serio, to doradzcie, drodzy aikidocy, jakies konkretne pozycje do poczytania: tytul, autor, wrazenia po lekturze etc.
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się w pełni z całą tą wypowiedzią Szczepana. Jeszcze nie spotkałem osoby, która po przeczytaniu jakiejkolwiek książk o aikido ćwiczyła lepiej. Wręcz przeciwnie, ludzie po naczytaniu się tych farmazonów zwykle odjeżdzają w w jakieś fantazje.Czytanie JAKIEJKOLWIEK literatury o aikido, opracz "Budo" M.Ueshiba jest niezwykle szkodliwe.
Jedyna książka warta przeczytania to "Angry White Pyjamas: A Scrawny Oxford Poet Takes Lessons From the Tokyo Riot Police" napisana przez Roberta Twiggera. Poeta po Oxfordzie pojechał uczący angielskiego w Tokio opisuje swój roczny kurs "senshusei" w Hombu Dojo Yoshinkanu. Książka jest świetnie napisana, ładny język, czyta się jednym tchem. Mnóstwo różnych ciekawostek dla zafascynowanych Japonią i historią aikido.A tak serio, to doradzcie, drodzy aikidocy, jakies konkretne pozycje do poczytania: tytul, autor, wrazenia po lekturze etc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moja pólka
1. Art of War - S.Tzu
2. L'esprit des arts martiaux - A.Cognard
3. Jet Kun Do - B.Lee
4. The Essence of Aikido -Uyeshiba
5. Ki in Daily Life - K. Tohei
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I za co tu się brać - sesja się zbliża, więc na razie chyba odpuszczę beletrystykę.
spajk - "Il principe" - dyktatura księcia jako technika rządzenia - bezpośrednie nawiązanie do formy prowadzenia zajęć?
Napisano Ponad rok temu
Polecam ksiazke "Tamura Aikido"...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ja tam proponnuje "Bushido - dusza Japonii" Nitobe... ewentualnie "Heiho Kadensho" Yagyu Munenori... zeby tak za bardzo do Europy nie wracac
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kacik techniczny: atakujac za pomoca tanto....
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: ikkyo
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: trzymania
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: wychylanie z rownowagi
- Ponad rok temu
-
pytanie do ludzi z warszawy