No właśnie styl, technika czy szkoła co ważniejsze? Głupie, dziwne, prowokujące pytanie? Tak. Tak samo jak większość dyskusji na temat który styl jest najskuteczniejszy. Wszystkie problemy w takich dyskusjach sprowadzają się do błędnego rozumienia tych pojęć.
Mianowicie :
Dana Szkoła może świadczyć na swoją korzyść tylko na podstawie swoich aktualnych osiągnięć i programu szkolenia, który sprawdził się w innych szkołach, które dzięki takiemu programowi zdobyły jakieś osiągnięcia.
I nic poza tym !!! Tradycja jest piękna ale nas nie obroni.
I tu jak ktoś nie może się zdecydować jaką szkołę walki wybrać niech sprawdzi jakie ta szkoła/program treningowy ma już osiągnięcia. I to w zakresie jakim cię interesuje!! Interesujecie walka na danych zasadach. Wybierz szkołę/p.t. która ma wyniki w walkach/turniejach na takich zasadach. Przecież to proste i wystarczy nie iść na łatwiznę i nie pytać kogo popadnie.
Styl to pojęcie które wprowadza największe zamieszanie. Moim zdaniem pojęcie styl powinno się używać tylko i wyłącznie w odniesieniu do danego zawodnika!!! I to w sensie : np. on ma bardzo agresywny styl bo wykonuje dane techniki bardzo agresywnie. Jedynie wtedy uniknie się nie porozumień i nieścisłości. Dlaczego? To oczywiste. Ten sam styl walki u jednego zawodnika może być czymś zupełnie innym u innego. Może się nawet zdarzyć, że tych dwóch zawodników będzie łączyła jedynie nazwa stylu którego uprawiają. Przy okazji odpada kilka wydumane pytań. I dlatego styl to pojęcie niepotrzebne, w przeciwieństwie do pojęcia...
Pojęcie technika powinna być używana zamiast pojęcia styl. W sensie: ta technika jest najskuteczniejsza bo...bla bla.. nie zgadzasz się z tym co pisze? Nie przekonuje mnie twoja argumentacja. Przyjdź do mnie lub ja przyjdę do ciebie i pokażę ci o co mi chodzi..... Jeśli kogoś nie stać na tyle odwagi żeby przyjąć taką propozycje to niech nie śmie nazywać tego co robi sztuką WALKI. Koniec kropka.
Z powyższych powodów BŁĘDNE jest mówienie: ten styl jest skuteczniejszy od tego. Prawidłowo powinno być: ta technika/ta szkoła/ten program treningowy jest skuteczniejszy od tego.... W ten sposób unika się wielu nieporozumień. A to głównie z tego powodu że dyskutuje się w tedy o namacalnych konkretach a nie o mitach i opiniach na dany temat.
Oczywiście że nie tylko ja na to wpadłem. Ale mam wrażenie, że ludzie którzy czują w podobny sposób po prostu przestają pisywać na forum, gdyż są zmęczeni lenistwem nowych i ślepotą niektórych starych forumowiczów. A wystarczy pamiętać o powyższych zasadach i o tym, że na wiarę to tylko Religię powinno się przyjmować, a nie wiedze techniczną jaką są sztuki walki. Innymi słowy coś jest skuteczne, tylko wtedy jeśli sprawdza się DOŚWIADCZALNIE a nie teoretycznie. Tylu wielkich zawodników i trenerów o tym mówi a ich słowa zdają się trafiać w pustkę. Pewno dlatego, że trudno jest zmienić mentalności i układy powstałe przez dziesiątki a nawet setki lat.
Napisałem ten post z tego powodu ,że uważam że powinni go przeczytać wszyscy którzy chcą się wypowiadać czy pytać o coś na forum. Jeśli już był (lub jest) post o takiej lub podobnej treści na forum to można uznać mój post za jeszcze jedną próbę, chyba rozpaczliwego krzyku przeciwko kolejnym wracającym jak bumerang kłótnią na te same, O ZGROZO błędnie sformułowane tematy.
Howgh.
Styl, technika czy szkoła co ważniejsze?
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Otwarte zawody
- Ponad rok temu
-
Uzupelnienie dla Kyokushin
- Ponad rok temu
-
Filmik( akikidocy obowiazkowo!!! ).
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Lublinie Muay Thai i Kick Boxing?
- Ponad rok temu
-
Sauna
- Ponad rok temu
-
Brak rekawic a sila ciosu
- Ponad rok temu
-
Cwiczyc czy nie z przeziebieniem?
- Ponad rok temu
-
czestochowa