Co powinno się umieć by móc zacząć prowadzić treningi wg was
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taaa?brazole nie przykladaja sie tak do treningow, nie biora tego co rodowita ziemia brazylijska im oferuje w postaci olbrzymiej liczby wielce doswiadczonych i szanowanych Mestres i prezentuja w zwiazku z tym poziom na ogół niższy niz kontrolna grupa Capoeristas z Polska.
Skąd takie informacje? Od jakiegoś Brazylijczyka? Czy może Fominha albo Ty byliście w Brazylii?
Pewnie to i racja, że nie mają tam takiej zajawki na capo w myśl przysłowia: "Cudze chwalicie a swojego nie znacie", ale żeby średnio prezentowali gorszy poziom niż adekwatne (trenujące tyle samo czasu na przykład) osoby spoza Brazylii np. z Polski, to to już mi się wydaje naciągane.
A co do chwalenia nas przez Brazylijskich instruktorów, że robimy szybkie postępy i takie tam to też się z tym parę razy spotkałem .
Napisano Ponad rok temu
ja tez przed pierwszym wyjazdem do brazki mialem oczekiwania, ze na kazdym rogu zobacze capo-cyborgow i jest to normalne.
jednak zetkniecie z rzeczywistoscia jest takie, ze tak jak i w polsce sa lepsi gracze i gorsi.
ale to co sie rzuca w oczy, to to, ze bardzo czesto (w wiekszosci przypadkow, chyba ze grupa jest uniwersytecka) uczniowie z europy maja o wiele wieksza wiedze teoretyczna (przede wszystkim historia ale takze filozowia) od swoich brazylijskich capo-braci.
Napisano Ponad rok temu
sino - szczerze mowiac to juz nie wiem o czym mowisz - napisales ze brazole moga sobie zmieniac capo jak chca, bo to ich SW, potem sie z tego wycofujesz mowiac cos o ksztaltowaniu. bracie - gosciu uczacy sie rok i otwierajacy sekcje nie ksztaltuje nowego stylu tylko wypacza to czego sie nauczyl. to chyba jest jasnym? i nie ma roznicy czy robi to w polsce, niemczech czy brazylii. ajt?
Napisano Ponad rok temu
Taaa?brazole nie przykladaja sie tak do treningow, nie biora tego co rodowita ziemia brazylijska im oferuje w postaci olbrzymiej liczby wielce doswiadczonych i szanowanych Mestres i prezentuja w zwiazku z tym poziom na ogół niższy niz kontrolna grupa Capoeristas z Polska.
Skąd takie informacje? Od jakiegoś Brazylijczyka? Czy może Fominha albo Ty byliście w Brazylii?
Pewnie to i racja, że nie mają tam takiej zajawki na capo w myśl przysłowia: "Cudze chwalicie a swojego nie znacie", ale żeby średnio prezentowali gorszy poziom niż adekwatne (trenujące tyle samo czasu na przykład) osoby spoza Brazylii np. z Polski, to to już mi się wydaje naciągane.
A co do chwalenia nas przez Brazylijskich instruktorów, że robimy szybkie postępy i takie tam to też się z tym parę razy spotkałem .
Prawda nigdy nie jest tak skrajna, ale w tym wypadku - chociaż nie lubię uogólniać no i nie można tego robić - większość brazoli nie ma podejścia "mam cel: zostać mistrzem Capoeira!!!!!!" tak jak polacy, czy amerykanie. Brazylijczycy celebrują i rozkoszują się samym ćwiczeniem i byciem capoeiristą, celowość i osiągnięcia są zepchnięte na dalszy plan. Dlatego takie różnice w podejściu,.
Napisano Ponad rok temu
cwiczymy bo jara nas capoeira sama w sobie, tak samo jak brazoli. oczywisice moze (jak wszedzie) sa jakies jednostki, ale szczerze watpie zeby wiekszosc polskich czy amerykanskich capoeiristas szla na kazdy tre z mocnym postanowieniem - zostane mistrzem
mowisz ze nie lubisz uogolniac, poczym walisz takie uogolnienie ze oranyboskie
ale to juz w sumie ostry OT i temat na nowy tobik.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ktoz z nas nie marzy by w przyszlosci zostac Mestre? Chyba kazdy capoeirista ma to w swoim planach na przyszlosc :wink: Sęk w tym ze wiekszosc z nas za pare lat nie bedzie juz nawet pamiętala czym jest ta capoeira :-)...no kiedyś napewno doczekamy się polskiego mestre 8) Może nawte któryś z nas wytrwa do końca i zostanie mestre Trzeba tylko wytrwale i sumiennie ćwiczyć :paker: ...
Napisano Ponad rok temu
Ja napewno niebęde w tej większości nie będe i nigdy niezapomne CAPOEIRA 8)Sęk w tym ze wiekszosc z nas za pare lat nie bedzie już nawet pamiętala czym jest ta capoeira
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8Ou nas srednio na poczatku "semestru" nabor do nowych grup przychodzi spokojnie z 200 osob. zostaje przecietnie z 10.
Co wy im tam robicie takiego, że co dwudziesta osoba zostaje tylko? ;P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tego co widze to w innych grupach jest podobnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Little Capeira Book
- Ponad rok temu
-
"Cidade de Deus" !!!
- Ponad rok temu
-
Berimbau a sąsiedzi.
- Ponad rok temu
-
Zdjęcia z warsztatów!!
- Ponad rok temu
-
Capoeira w..
- Ponad rok temu
-
Sklepy Capo w Wa-wie - Berimbau
- Ponad rok temu
-
Trener capoeira w domu? Niemozliwe...
- Ponad rok temu
-
szacunek??
- Ponad rok temu
-
Jak uchronić capo od zbytniej komercjalizacji?
- Ponad rok temu
-
Kolejny artykul
- Ponad rok temu