Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O a ja myslalem ze gora ze 25z 40-80 (jak szacuję) osób które w Polsce prowadzą treningi
Napisano Ponad rok temu
jasne!a potem rodza sie tacy jak Mestre Konrad czy Mestre z Ustrzyk dolnych...Czy może tylko sam zawsze prowadzi wszystkie zajęcia i jeśli chcecie się sprawdzić w tej roli to mówi byście postarali się założyć inną grupę?
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście jak to pisałem to miałem na myśli osoby, które chciałyby prowadzić treningi, ale już mają b.dobre pojęcie o capo. U nas dwóch alunos 3* prowadzi treningi na zmianę i przez to odciążają "głównego trenera" - graduado 4* . A to dlatego, że w sumie są u nas trzy grupy a treningów w tygodniu razem jest 11h (3 grupy zaawansowania czasami łączone). Przez to oni dostali szansę zdobywania doświadczenia w uczeniu. Ostatnio dwie kolejne osoby zgłosiły chęć uczenia innych i prawdopodobnie niedługo zajmą się grupą dziecięcą, razem.jasne!a potem rodza sie tacy jak Mestre Konrad czy Mestre z Ustrzyk dolnych...Czy może tylko sam zawsze prowadzi wszystkie zajęcia i jeśli chcecie się sprawdzić w tej roli to mówi byście postarali się założyć inną grupę?
nie no prosze cie tylko bez takich textow.chyba musze sobie wolne zrobic od pisania postow bo juz nie wyrabiam co tu sie wypisuje.narazie zajmijmy sie trenowaniem
Napisano Ponad rok temu
taaa?a to dobre,sory ale wydaje mi sie ze jestes w bledzie...Jednym z głównych powodów dla których starzy wyjadacze opuszczają swoje grupy jest to, że hamowany jest ich rozwój przez to, że nie mogą zdobywać doświadczenia jako trenerzy tylko ciągle są "szeregowymi capoeiristami". .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyciągnijmy wnioski
z 40-80 (jak szacuję) osób które w Polsce prowadzą treningi "prawo" do tego ma może 10
Napisano Ponad rok temu
zalezy od grupy 8Oa tak generalnie, to od jakiego stopnia mozna powiedziec, ze ktos ma "prawo" prowadzenia treningow??
Napisano Ponad rok temu
Ja też jestem za tym by wogóle nikt o stopniu niższym niż profesorski nie uczył capo ;P, ale realia są inne. Jesteśmy w Polsce a nie w Brazylii. To w większości zależy od danego człowieka. Od jakości cord itd. Ja tych ludzi znam i naprawdę wg mnie odwalają kawał dobrej roboty, bo oni są prawdziwymi maniakami capo. A jeden z nich to jest wogóle chodząca encyklopedia jeśli chodzi o sztuki walkistary - jesli dla ciebie osoba z 3 cordao, po 4 latach capoeiry moze uczyc innych to gratuluje. bo moim zdaniem (i zdaniem wiekszosci grup capoeira na swiecie) zeby moc uczyc, trezba sie samemu nauczyc. a osoba po 4 latach o capoeirze ciagle jeszcze wie bardzo niewiele.
Jasna sprawatu nie chodzi o same umiejetnosci w skakaniu i graniu na instrumentach, tu chodzi takze o doroslosc dojrzalosc i doswiadczenie.
Kto powiedział, że nadgorliwych? A wogóle uczenie capoeiry dzieci bardzo różni się od od uczenia młodzieży, bo tak naprawdę to dzieci nie potrafią skupić się na szczegółach, dlatego inaczej trzeba do nich podchodzić. Tu trzeba bardziej je zainteresować capoeirą i sprawić by to polubiły, a nie wymagać jakichś technicznych umiejętności typu: przy kopaniu bencao musisz miec obciągnięte palce. Dlatego tu ważne jest podejście do dzieci bardziej niż wiedza techniczna. Trzeba robić treningi zróżnicowane by dzieciaki się nie nudziły (a niedużo potrzeba by sie nudziły), jakieś zabawy wymyślać, nowe techniki ciągle itp.jesli u was w grupie alunos ucza dzieci to tym bardziej gratuluje zajebistego podejscia do tematu. stary - dzieciaki chlona wszystko jak gabka - jeszcze tylko trzeba zeby sie uczyly od nadgorliwych uczniow.
Napisano Ponad rok temu
8O a ja myslalem ze gora ze 25z 40-80 (jak szacuję) osób które w Polsce prowadzą treningi
Napisano Ponad rok temu
a tak generalnie, to od jakiego stopnia mozna powiedziec, ze ktos ma "prawo" prowadzenia treningow??
)
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś obiło mi się o uszy, że w Brazylii warsztaty prowadzi się bodajże od Proffesora, własną sekcję od Instrutora (od tego w końcu te nazwy). Ale realia zawsze odbiegają od norm
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu