Uirapuru,mam do Ciebie jedno pytanie:
Kto dal Ci prawo oceniac,jacy Capoeirista w Polsce moga nauczac Capoeire,a jacy nie???
Skomplikowana kwestia. Po to mam mózg żeby myśleć, ale gdy widzę kolesia potykającego się o własne nogi to nie jest dla mnie autorytetem. Z drugiej sstrony powinienem siedziec cicho i sie uczyc, ale w takim razie... jaki sens istnienia takich forów? Każdy uczy się przez obserwację, 3 lata temu imponowało mi sporo osób, teraz już mam na to trochę inne spojrzenie
 Zastanawiam sie,na jakiej podstawie mozesz to ocenic...
Jesli nawet nie znasz ludzi  z wszystkich grup w Polsce.Pamietaj,ze to Mestre decyduja,kto moze nauczac Capoeiry nadajac danej osobie tytul oraz uprawnienia.I Ty nie jestes w stanie ocenic,czy ktos na stopien zasluzyl czy nie.Tak samo jak i ja tego nie jestem w stanie ocenic,ani nikt inny na tym forum.Szczegolnie jesli dotyczy to innej grupy.
Ja nie jestem w stanie atakować, ale tym samym Ty nie jesteś w stanie bronić. Nie atakuje innych grup, ta sprawa dotyczy całej Polski, Europy, wszędzie poza Brazylią. Pamiętaj, że tak naprawdę większość przypadków to kompromis, wybranie mniejszego zła; Mestre myśli: "no tak, w Brazylii to by go wyśmiali, ale tutaj ktoś musi uczyć, może ktoś się czegoś od niego nauczy"... no i daje pozwolenie na własną odpowiedzialność jakiemuś ziomowi z koziej wólki co się z netu filmow naogladal... swoja droga tak chyba zaczela sie capo w polsce... ale po tych... hm... 6-8 latach powinno chyba juz sie troche zmienic, nie sadzisz?
Zauwazylem ogolnie,ze niektorzy ludzie na forum biroa sobie prawo wszystko i wszystkich oceniac,mimo,iz sami nie posiadaja zbyt duzego doswiadczenia w Capoeirze.Ale tak to juz z ludzmi bywa...
Piaba, nie pisze nigdy, że moja wypowiedz jest dogmatem, którego każdy ma się trzymać. Odpowiedzi staram się utrzymywać w tonie subiektywnym, w większości zaczynając od "moim zdaniem" itp. OK, nie mam moralnego prawa się wypowiadać. Ale w takim razie forum nie powinno istnieć, nikt tu wszak nie ma prawa powiedzieć słowa o Capoeira.