Być albo nie być.....uczniem!
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy musi nasąpić jakiś przełom,chłopak(dziewczyna) nagle olśniewa go swoimi umiejętnościami więć poświęca mu od teraz więcej czasu,dawkuje uważniej materiał,skupia się na jego mocnych i słabych stronach czyli po prostu pracuje z nim i nad nim ,gdzie reszta otrzymuje standardową dawkę czegoś na odczepne! Jakie wy macie odzczucia względem treningu,czy uważacie że wkładacie tyle poświęcenia że i wy powinniście być już zauważeni!
Mi sie wydaje, ze jak instruktor widzi, ze sie starasz, to chetnie Ci pomaga. Nie chodzi o to by kogokolwiek olsniewac - po prostu musisz wlozyc w to troche pracy. Jesli sie sam nie starasz, to trudno oczekiwac od instruktora, by Cie jakos zachecal i staral sie za Ciebie. :-)
Pytanie kieruje także do nauczających czy są pewni,że widzą dokładnie postępy swoich uczniów i w 100% mogą potwierdzić ,że nie pomineli kogoś kto dawał z siebie wszystko co miał...ale się wypalił bo został niezauważony!
Bycie niezauwazonym raczej nie moze byc powodem "wypalenia sie", bo nie trenuje sie po to, by zostac zauwazonym i zyskac uznanie.
Napisano Ponad rok temu
W tradycyjnych szkołach w Chinach naucza się każdego ucznia innego elementu treningu bo inne są też ich postępy i do czasu prawdłowego wykonywania techniki nie przechodzi się dalej! Natomiast większość trenerów zbyt szybko mknie po programie nauczania,nie dając uczniom rozbudować podstaw.
Dlatego pytałem o "zauważenie" ucznia,bo może akurat ten potrzebuje skupienia się bardziej na podstawach,bo nie nadąża za grupą i stwierdza że się nie nadaje i odchodzi lub inny ma podstawy a i tak nie przechodzi dalej,przez co postanawia zmienić styl bo tu nie widzi możliwości rozwoju.
Uff...coś w tym stylu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[W tradycyjnych szkołach w Chinach naucza się każdego ucznia innego elementu treningu bo inne są też ich postępy i do czasu prawdłowego wykonywania techniki nie przechodzi się dalej!
a skad wiesz ? byles ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W tradycyjnych szkołach w Chinach naucza się każdego ucznia innego elementu treningu bo inne są też ich postępy i do czasu prawdłowego wykonywania techniki nie przechodzi się dalej! Natomiast większość trenerów zbyt szybko mknie po programie nauczania,nie dając uczniom rozbudować podstaw.
mhm... nie zauwazylem, moze bylo za szybko :wink: . chyba jednak nie powinienes z taka latwoscia wydawac ogolnych opinii
Dlatego pytałem o "zauważenie" ucznia,bo może akurat ten potrzebuje skupienia się bardziej na podstawach,bo nie nadąża za grupą i stwierdza że się nie nadaje i odchodzi lub inny ma podstawy a i tak nie przechodzi dalej,przez co postanawia zmienić styl bo tu nie widzi możliwości rozwoju.
Uff...coś w tym stylu
frustracja jakas czy cos wydaje mi sie, ze jak ten "uczen" zwraca szczegolna uwage na "bycie zauwazonym" to na pewno przegapi mozliwosci rozwoju i raczej dalej nie przejdzie ani kroku...
Napisano Ponad rok temu
Z nauczaniem różnie może być :jeden uczy inny nie,jeden wie inny nie wie więc tworzy magiczne techniki lub działa nie działając.
Moje osobiste podejście jest takie: nauczyciel jest od uczenia, uczeń od ciężkiego trenowania. Czasami działa to w obie strony czasami nie.
Reszta to zbędne dywagacje.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
MW
Napisano Ponad rok temu
A co jak nie rozumie tego prowadzący przestraszony :peace:
Napisano Ponad rok temu
Uczeń, który przychodzi na trening musi wykazać się pewną inicjatywą, jeśli czegoś nie rozumie zapytać się prowadzącego zajęcia.
A co jak nie rozumie tego prowadzący przestraszony :peace:
Tak sobie jeszcze napiszę, coś mi na starość na gadulstwo się zebrało.
Moim zdaniem żeby być nauczycielem, który dobrze uczy,potrafi przekazać swoją wiedzę (musi ją oczywiście posiadać) trzeba mieć odpowiednią osobowosć,dobry kontakt ze swoimi uczniami żeby w sposób efektywny i przystępny skorygować ich poczynania treningowe,charyzmę i przede wszystkim chcieć uczyć,poczuwać się do chociażby minimalnej odpowiedzialności za decyzję o nauczaniu ludzi i konsekwencji wiążących się z całym tym biznesem.Czasem nawet bardzo dobry zawodnik jest kiepskim trenerem.To tak jak Michael Jordan jako trener koszykówki lub Tyson boksu.Natomiast uczeń zobowiązany jest do cięzkiego treningu.
Myslę że o dobrego nauczyciela, który jest skuteczny w dyscyplinie którą reprezentuje oraz posiadającego predyspozycje do nauczania jest trudno ogólnie wszędzie. Na przykład ilu dobrych trenerów w sporcie jest znaczącymi postaciami z osiągnięciami w dyscyplinie,której uczą?
Ale to takie moje wymysły.
Napisano Ponad rok temu
Faza I :
przychodzą nowi ludzie na zajęcia i... dostają wycisk jak cała reszta. Nikt szczególnie na nich nie zwraca uwagi chyba że próbują się "obijać"
Faza II :
wstępny podział na tych co chcą ćwiczyć i na tych co sami nie wiedzą po co przychodzą (właściwie tylko potrafią przeszkadzać). Ci pierwsi dostają jeszcze większy wycisk, a tymi pozostałymi nikt się już nie przejmuje.
Faza III :
większość z tych co "sami nie wiedzą po co przychodzą" już się wykruszyła, ew. kilku "niedobitków" z tej grupy doznała olśnienia i zaczeli "poważnie" trenować. Wszyscy którzy wciąż ćwiczą dostają jeszcze większy wycisk.
Eaza IV :
grupa jest już na tyle "normalna" że można zacząć uczyć każdego z nich "osobno"... poświęcać uwagę każdemu w takim stopniu jakim tego wymaga... jednak większość "roboty" musi wykonać sam... ja mogę pokazać mu kierunek gdzie szukać, ale nie doprowadzę go na miejsce za rączkę
Napisano Ponad rok temu
Ale do pewnego momentu trzeba prowadzić za rękę, później w pewnym momencie tylko pokazywać drogę.Kiedy to uczynić,to kwestia indywidualna...i trudna... :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dni Chińskie w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Rózne odmiany qigong
- Ponad rok temu
-
xinyi-xingyi,bagua,taiji
- Ponad rok temu