yankeski szermierz
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
obejrzałem i mam mieszane uczucia co do tego co ci goście tam robią, niby jest wszystko gucio, ale coś jest nie tak z tą ich szermierką sam nie wiem co. :-) :? 8O
Napisano Ponad rok temu
To co robią z bokkenami, najbardziej przypomina szermierkę teatralną, taką jakiej uczą w szkołach aktorskich. Fajne, proste, stylowe. I ta nazwa też fajna, Modern American Ninjitsu.obejrzałem i mam mieszane uczucia co do tego co ci goście tam robią, niby jest wszystko gucio, ale coś jest nie tak z tą ich szermierką sam nie wiem co. :-) :? 8O

Urocze jest to postękiwanie "ciu, ciu, ciu"

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wyczuwalne jest marnowanie czasu na samo ogladanie nie mowiac o osobach ktore to cwicza :-( - glowny "mistrz" nie umie nawet trzymac bokena.......
Napisano Ponad rok temu

pisz po angolsku bo to ci wychodzi lepiej niż po naszemu :-)

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak to nie ma takiej opcji?Marcinie gdybys widzial jak pieknie i poprawnie pisze katakana! no ale cusz poniewasz nie ma na forum tej opcji musisz mi uwierzyc na slowo.
やくとにえまたきぇいおぷつい?
ヤクトニエマタキェイオプツイ?
Napisano Ponad rok temu
Marcinie gdybys widzial jak pieknie i poprawnie pisze katakana! no ale cusz poniewasz nie ma na forum tej opcji musisz mi uwierzyc na slowo.
wiem coś o tym, bo dla jaj swego czasu podpisywałem się katakaną, ale zapomniałem już się to pisało (moje imię i nazwisko :-) ), może pora sobie przypomnieć :?
Napisano Ponad rok temu
Ja niestety tak na seri znam tylko hiragane i to tesz w stoniu najporstrzym.
A ciekawe czy dalo by sie przetlumaczyc europejskie nazwisko na kanji?
Napisano Ponad rok temu
Jak ktoś bardzo chce, to może dobrać kanji do własnego nazwiska. Są dwie metody:O to ciekawe!
Ja niestety tak na serio znam tylko hiragane i to też w stopniu najprostszym. A ciekawe czy dalo by sie przetlumaczyc europejskie nazwisko na kanji?
-Fonetyczna. Kanji dobiera się odpowiednio do zapisu fonetycznego nazwiska.
-Znaczeniowa. Kanji dobiera się do znaczenia nazwiska. Np. jeśli ktoś się nazywa Kowal, to zapisujemy to znakiem oznaczającym kowala i już.
Te metody nie są wcale takie absurdalne jak mogłoby się nam wyobrażać. Japończycy właśnie tak wymyślają imiona swoim dzieciom. Każde imię i nazwisko japońskie ma bardzo konkretne znaczenie, właśnie dzięki temu, że jest zapisane znakami kanji. A w historii Japonii była taka władczyni, która z upodobaniem karała swoich wrogów politycznych zmianą nazwisk, np. z Kiyomaro (czysty chlopiec) na Kitamaro (brudny chlopiec).
Napisano Ponad rok temu

jak moglo by wygladac w kanji "qkiel" ? 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kanji pochodzi od chińskich piktogramów i jest właściwie ich dokładnym odpowiednikiem.
hiragana i katagana to pisma fonetyczne - to fakt, ale nie dla obcokrajowców. No bo tak na chłopski (nie obrażając kobiet

A do czego używa się hiraganę i kataganę? Otóż jak wiadomo język chiński stracił swoją gramatykę. No ale japoński nie. No więc, żeby napisać np odmianę przez osoby po japońsku, ale używając kanji - które przecież przybyło z chin zmyślni japończycy wymyślili sobie dodatkowe literki. No i używali ich właściwie tylko do pisania końcówek do znaków kanji. Później zaadoptowali je do pisania nazw obcojęzycznych.
A co do imion to popieram zdanie Prorock'a. Otóż można zapisać swoje imię w kanji fonetycznie. Brzmi to potem dość dziwnie, a znaczy jeszcze dziwniej...bo np ktoś nazywa się Zosia to oni tak dobiorą znaki żeby brzmiało np So-sia. A znaczyć to będzie np tarka do warzyw, no ale będzie brzmiało...

Jest jeszcze kilka ciekawostek o hiraganie i kataganie, ale o tym może innym razem...
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
O języku japońskim: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
O piśmie japońskim: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Kanji: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Krótki kurs kanji: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Gdzie walka bronią w Gdańsku??
- Ponad rok temu
-
Motyl niepraktyczny? Mozna "upraktycznic"!
- Ponad rok temu
-
Kenjutsu czy Kendo?HELP
- Ponad rok temu
-
>>> Cwiczenia z bokkenem, sugestie, porady
- Ponad rok temu
-
punkty witalne
- Ponad rok temu
-
Grupa treningowa W 3City!