Skocz do zawartości

Zdjęcie

Joga

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

budo_maya
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 106 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Joga
no właśnie zmieniły sie na 12:00 i 18:00. Wczesniej szkoła była o 7:00, 13:00 i 19:00. Teraz trwa tylko 25 min (wcześniej było 50), ale w weekendy program jest wydłużony.
  • 0

budo_maya
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 106 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

aktualniejsze dane: pn-pt na kanale Club joga jest o 6:00, 12:00, 18:00 przez 25 min a po niej jest program Metoda, w ktorym są czasem wykorzystywane elementy jogi. w weekendy joga jest o 12:15 i 18:15.
  • 0

budo_zniwiarz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 273 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

macie moze jakies e booki z opisanymi technikami ?

chcialbym sprobowac :)
  • 0

budo_ewka16
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 227 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja mam pytanie bo bardzo mnie zaciekawiła JOGA.Otóz czy trenując SW a dokładnie KK można ćwiczyć joge?Prosze o szczere odpowiedzi.Bede bardzo wdzieczna.pozdrawiam:-)
  • 0

budo_robin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 472 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja mam pytanie bo bardzo mnie zaciekawiła JOGA.Otóz czy trenując SW a dokładnie KK można ćwiczyć joge?Prosze o szczere odpowiedzi.Bede bardzo wdzieczna.pozdrawiam:-)

A czemu nie?? Przy okazji swietnie sie rozciagniesz (i ewentualnie spadnie Ci poziom agresji, bo joga baaaardzo uspokaja). Z doswiadczenia wiem ze spada dynamika uderzen i to moze byc jedyne przeciwwskazanie dla fighterow.

Skad sie uczyc? Jesli jestescie z Wawy jest tu kilka szkol jogi, najbardziej znana - S. Bubicza. Reszte latwo znalezc przez googla :wink:
W szkole Bubicza mozna dostac jeszcze (dawno wydane) ksiazki Iyengara, moim zdaniem mistrza wszechwag w tej dziedzinie. Polecam szczegolnie "Swiatlo jogi" ze szczegolowymi opisami kilkuset asan.

Nie przejmowalbym sie "przesada" w jodze bo trudno przesadzic. Iyengar pisze ze swojego czasu cwiczyl po 8 - 10 godzin dziennie 8O 8O 8O a dzis jest krzepkim osiemdziesiecioparolatkiem, wiec jak widac nie zaszkodzilo mu. Inna sprawa ze zlapal po drodze dwie bardzo powazne kontuzje ale nie mialo to raczej zwiazku z czasem cwiczen.

Z mojego (skromnego - ok. 1 rok) doswiadczenia z asanami wynika, ze dzialaja dobroczynnie na caly organizm, szczegolnie na stawy zniszczone paroletnim treningiem MA.
Polecam proste cwiczenia, dzialaja mocniej niz sie wydaje, te powykrecane typu "prawa reka za lewe ucho" sa dla zaawansowanych, ktorzy musza poglebiac intensywnosc praktyki.

Co do zwiazku jogi z religia - Wasza sprawa. Moim zdaniem da sie bez - ja z niczym nie lacze, po prostu robie asany i malo mnie reszta obchodzi.
Jesli ktos chce moze wezwac Siwe, pana joginow, z Jezusem moze byc problem bo w katolicyzmie joga jest zabroniona :)

Szczerze polecam cwiczenie asan.
Kto poccwiczy pare miesiecy - zrozumie czemu.

Pozdrawiam
Xiao
  • 0

budo_ewka16
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 227 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziękuje bardzo Xiao!motywacji nigdy nie za mało,ale teraz od czego mam zaczac.??? :roll:
  • 0

budo_robin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 472 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale teraz od czego mam zaczac.??? :roll:

Idz do jakiejs sekcji czy tez klubu jogi i pogadaj z instruktorem. Zacznij chodzic na zajecia i naucz sie podstawowych asan, sposobu oddychania itd. Niech instruktor Ci doradzi jaka ksiazke kupic (ja polecam Iyengara, unikaj poradnikow typu Joga w weekend czy Latwa joga dla kazdego), przeczytaj ja i zorientuj sie czy to w ogole jest dla Ciebie . Po 2-3 miesiacach cwiczen bedziesz to juz pewnie wiedziec :wink:
Jesli opanujesz solidnie podstawy bedziesz mogla cwiczyc sama np. w domu.
  • 0

budo_mishman
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 72 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Xiao napisał:

Z doswiadczenia wiem ze spada dynamika uderzen i to moze byc jedyne przeciwwskazanie dla fighterow.

Zyx napisał:

coz, to rzeczywiscie kuriozum - nie slyszalem o tym wczesniej, ale wydaje mi sie interesujace.

"Cóż za smutna epoka, w której łatwiej rozbić atom, niż zniszczyć przesąd."
ALBERT EINSTEIN

pozdro 8)
  • 0

budo_malta
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 898 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ćwiczę już 4 miesiące i jestem ZACHWYCONA.
przede wszystkim przez dwa tygodnie nie mogłam dojsć do siebie tak mnie wszystko w środku bolało - miałam wrażenie, że każdy mięsień i ścięgno zostały maxymalnie wyciągniętę, cudowne uczucie :) poza tym uspokoiłam się wewnętrznie, może trochę na wyrost mówię ale czuję, że to działa w naprawdę niesamowitu sposób i w ogóle mogę teraz ochować i achować bez końca...
ćwiczę dwa razy w tygodniu rano i dzień zaczyna się cuudoownieeee. grupa bardzo mała, dużo uwagi od nauczycielki. polecam gorąco, a książek na temat jogi jest multum, niestety w wielu są błędy. ryzykowna jest nauka samemu, przynajmniej na początku, bo pewnych elementów sam nie dostrzeżesz niestety. to tyle ode mnie.
  • 0

budo_malta
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 898 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jako że nie ma edycji...

służę jako przykład. można i to jak najbardziej. ćwiczenia są statyczne i wymagające. nie ma zmiłuj - spocić się spocisz :wink:

z książek polecam "joga doskonała dla kobiet" autorstwa córki Iyengara - Gitty. [są pewne niuanse w ćwiczeniu jogi przez kobiety i przez mężczyzn...]. i jak pisano wyżej, unikajcie książek typu "joga dla idiotów", czy "w weekend"... albo kursów korespondencyjnych haha... :wink:
  • 0

budo_genosha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 565 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jesli sie dostane, to chce na Uniwerku w ramach WF-u wziac joge. Zacheciliscie mnie :wink:

Rok temu cwiczylem sobie w Dublinie bjj. Tamtejszy nauczyciel, John Kavanagh [brazowy pas] robil wszystkich po kolei - i to mnie nie zdziwilo - ale po calym wyczerpujacym treningu i kilkunastu sparingach nawet nie mial przyspieszonego oddechu, w ogole sie nie spocil itd.

Doczolgalem sie jakos do niego i spytalem, jak on to robi.

On: Oddech, czlowieku.

Ja: Oddech?

On: Cwicz joge!

Ja: Az tak bardzo pomaga?

On: Nawet sobie nie wyobrazasz.

No to trzeba sprobowac :)
  • 0

budo_robin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 472 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cóż za smutna epoka, w której łatwiej rozbić atom, niż zniszczyć przesąd."
ALBERT EINSTEIN

Moze Einsteinowi nie spadla dynamika uderzen ale mnie tak.
W ogole smiem twierdzic, ze mocno zmieniaja sie tzw luki odruchowe, asany maja dzialanie psychofizyczne.

Warto pocwiczyc dluzej zanim sie napisze.
  • 0

budo_robin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 472 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

im bardziej Menuhin angażował się w jogę, tym bardziej ubożały jego możliwości wirtuozerskie. O ile fascynaci jogi są zachwyceni tym, że taki wirtuoz uczył się jogi, o tyle dla skrzypków jest to poważne ostrzeżenie, bo gdy Menuhin zaangażował się w jogę, skończył się jako skrzypek.

Ano wlasnie, to mam na mysli, nie wiem na czym ten fenomen polega. Joga czysci z nawykow ruchowych...
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gra na instrumencie to m.in. kwestia wielogodzinnego treningu. Skoro go poswiecal na cos innego.
Ktos tam wyrazil opinie, ze mimo, ze Menuhin cwiczyl yoge to i tak dorobil sie kontuzji zwyrodnien etc. Wszyscy ulegamy procesom przemijania, yoga nie jest antidotum na wieczne zycie, ale tylko i az pomaga w tym przemijaniu.

K_P
  • 0

budo_sajan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 220 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Judo

Napisano Ponad rok temu

Ale chyba przed cwiczeniami jogi trzeba super mięsnie rozgrzać . Bo jak patrze na filmiki to jogini nawet nie sa spoceni a roziącgnieci są za ja...

pozdro
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie. Nie robi sie przypadkowych asan, ale pewien ich ciag, ktory przygotowuje organizm do coraz ciezszych zadan.
W dobrych podrecznikach jogi (nie typu Joga w weekend), na koncu mozna znelzec takie ciagi, wybierasz sobie taki zaleznie od zaawansowania czy potrzeb.

Jogini to niekoniecznie ludzie cwiczacy joge.

Sa asany przy ktorych jestes mokry "od reki". Ale i choc tak bywa, nie o to glownie chodzi w jodze, jak i nie o rozciaganie.

K_P
  • 0

budo_ukyo78
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1016 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jogini to niekoniecznie ludzie cwiczacy joge.

Nie no ja mysle ze kazdy jogin cwiczy joge ale nie kazdy cwiczy joge indyjska. Joga to znaczy o ile pamietam tyle co "cwiczenie" "umiejetnosc".

jak i nie o rozciaganie.

no wlasnie abstarchujac od tego o co chodzi w jodze jako systemie indyjskiej filozofii (strzelam w ciemno ze o to zeby sie atman zjednoczyl z brahmanem :D ) ale koleznace mcono wciagnietej w joge ostatnio nauczyciel powiedzial ze cala hatha yoga na poziomie fizycznym sluzy przygotowaniu ciala do medytacji w pozycji pelnego lotosu - ja sie z czyms takim nigdy nie spotkalem. Zreszta o ile pamietam Iyengar mial tez swietnie rozciagniete np. uszy a to z pelnym lotosem niewiele ma wspolnego.
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jogin to ktos znacznie wiecej niz czlowiek cwiczacy joge.
K_P
  • 0

budo_ukyo78
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1016 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sanskr. jōga 'ujarzmienie; rygor, dyscyplina duchowa'.[/quote]
  • 0

budo_ukyo78
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1016 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a wracajac cos wiesz moze Kubusiu Puchatku czy w Polsce jakies grupy oprocz hatha i prana robia np. medytacje na bazie indyjskiej?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025