Czy JESTEŚ uzależniony od sportu?
Napisano Ponad rok temu
Wiele osób ćwiczących różne sztuki walki uzależnia się od nich a nawet dochodzi do tego że nie żyje niczym więcej niż to co trenuje..
Można powiedzieć że z jednej strony to bardzo dobrze że się angażujemy, wytrwale ćwiczymy, czytamy książki na tematy związane z naszym obiektem fascynacji, oglądamy filmy, ściągamy z kazy krótkie amatorskie filmiki, śledzimy historie, wydarzenia, jeździmy na seminaria czy warsztaty, bo z tej właśnie jednej strony to wydaje się jednak bardzo dobre, dobre dla osiągnięcia jakiegoś sukcesu w tej branży (że tak się wyrażę :wink: ) TO JEST FAKT! no i bardzo dobrze..ale z drugiej strony nie możemy popadać w skrajności.. nie macie czasem uczucia że zaniedbujecie w tedy bliską osobę, szkołę.. i nie starcza wam na nich czasu? no czasem może i starcza czasu -jesteście razem lub uczysz się na ważny sprawdzian,koło czy cokolwiek ale nadchodzi czas treningu i mimo tego że robisz coś od czego zależy bardzo dużo (ocena czy związek) jednak lecisz na trening..
Apeluje do treningoholików odpuście sobie czasem, to może jest kierunek jaki w życiu wybraliście ale czasem warto sie zatrzymać i chwile odpocząć dla uzyskania innych napewno równie satysfakcjonujących efektów waszej mniej fizycznej prazy pracy
Pozdrawiam.. :paker:
Napisano Ponad rok temu
Ja miałem coś takiego w wakacje. Prawie codziennie trenowałem sobie capo ze znajomymi, tak 3-5 godzin dziennie. Jak pod koniec wakacji nie poszedłem poćwiczyć to nie mogłem zasnąć, bo organizm nie był zmęczony i by zasnąć musiałem robić brzuszki i pompki by się trochę zmęczyć. hehe, serio
A z tym olewaniem szkoły to u mnie jest tak, że jak mam sie uczyć a jest trening to ja wiem, że jak nie pójdę na trening to i tak nie będę się uczył, bo będę myślał o treningu (sprawdziłem to kilkakrotnie), więc wolę iść na trening zamiast tracić czas obijając się ;P A pouczyć można się później hehehe
Ostatnio na biologi wykładowczyni mówiła, że wyczynowi sportowcy są uzależnieni od treningów, bo podczas treningów wyzwalają sie jakieś substancje (hormony czy cośtam ) które powodują dobry humor. I taki wyczynowiec jakby nagle przestał trenować to czułby się jak na głodzie narkotykowym, bo to jest ten sam mechanizm działania. Narkotyki wyzwalają też substancje powodujące dobre samopoczucie.
Więc pamiętajcie, że jak ćwiczycie dużo to jeśli musicie zrezygnować z tego sportu to trzeba to robić stopniowo, bo inaczej oszalejecie
Ja też miałem jakieś takie słabsze objawy tego braku treningów. Jeśli z jakiegoś powodu odpadał jakiś trening to mnie po prostu nosiło. Musiałem wyjść i się jakoś wyżyć na dworze. :twisted: Np. na worku treningowym, albo jeżdżąc na rowerze. Pewnie większość z was miewała takie coś.
Nie ulegajcie swojemu ciału To wy macie rządzić tu, a nie jakieś hormony. Dobrze, że czasami ciągnie do tego by się poruszać, ale nie można temu zawsze ulegać Takie jest moje zdanie.
Tak profilaktycznie by nie wpaść w nałóg trenowania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam podobne objawy hehehe :wink:
P.S. A jak to sie leczy :roll:
Napisano Ponad rok temu
PS CZY wy tez macie takie cos tz.taki stan jak nie chodzicie na treningi czy tylko ja jestem taki oblakany???
Napisano Ponad rok temu
No dobra, ale co to ma wspolnego z Capoeira? przenosze...
chodzi o to że moim zdaniem capoeira jest jedną z najbardziej wciągających sztuk walki bo się nie nudzi.. jak nie walka to taniec, jak nie taniec to muzyka, jak nie muzyka to klimat, jak nie klimat to ludzie którzy go twożą, jak nieludzie to innni ludzie jak nie inni ludzie coś napewno się znajdzie dla czego nie możemy się opszeć czarodziejskiej magi capoeiry..
np. w kung-fu czy karate tego nie ma.. jest tylko jebs,bum,trach,koniec
Napisano Ponad rok temu
Przesadzasz...wyluzuj, w kazdej sztuce walki jest cos wciągącego, wiec capo nie jest wyjątkiem...nie pisz wiecej takich postow...no chyba ze chcesz rozpętać wojne :?uirapuru
No dobra, ale co to ma wspolnego z Capoeira? przenosze...
nieludzie to innni ludzie jak nie inni ludzie coś napewno się znajdzie dla czego nie możemy się opszeć czarodziejskiej magi capoeiry..
np. w kung-fu czy karate tego nie ma.. jest tylko jebs,bum,trach,koniec
Napisano Ponad rok temu
Ale wracając do tematu, to rzeczywiście, obserwuję jakiś dziwny zjazd jak nie pójdę na trening, czy to capo czy też nie pobiegam/porobie pompek itp., itd. Ale widze że to nie tylko ja :wink: uffff
Napisano Ponad rok temu
no i sie wyjasnilo..
jak czegos brak, to sie organizm domaga..
)))
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(...)Ostatnio na biologi wykładowczyni mówiła, że wyczynowi sportowcy są uzależnieni od treningów, bo podczas treningów wyzwalają sie jakieś substancje (hormony czy cośtam ) które powodują dobry humor. I taki wyczynowiec jakby nagle przestał trenować to czułby się jak na głodzie narkotykowym, bo to jest ten sam mechanizm działania.
Miała rację. Te substancje to tak zwane beta-endorfiny. Ich działanie jest zbliżone do morfiny ale najfajniejsze jest to, że organizm sam może je produkować (stąd też ich nazwa, będąca hybrydą słów "endogenne"-czyli wytwarzane wewnątrz i "morfiny")
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nieźle nieźle
Napisano Ponad rok temu
Niedawno czytalem artykul w jakiejs gazecie na ten temat . Jesli znajde to sprobuje wrzucic na topic .To prawda, że od sportu można bardzo łatwo się uzależnić a konkretniej np. od ciężkiego wysiłku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A teraz to dzien mam tak rozplanowany ze odsapnac moge jedynie po 20. Np teraz jade sobie wlasnie na rowerku Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Teraz tracę syna, tracę kobietę mojego życia i treningi nie przynosza mi radości...
Wiem, że z czasem ułożę sobie wszystko na nowo, na trening będę szedł z wielką radochą i będzie dobrze.
Tylko, że na razie jestem totalnie rozbity: rozumiem już co i dlaczego, tylko teraz to nie ma znaczenia.
Stara prawda: Uczymy się na błędach, mądrzy uczą się na cudzych
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dr andrzej bryl
- Ponad rok temu
-
Aikido w połączeniu z ..?
- Ponad rok temu
-
KALI FARANG SAMOOBRONA
- Ponad rok temu
-
Highlight z zawodów Full-Contact
- Ponad rok temu
-
Taniec przed walka ??
- Ponad rok temu
-
garda
- Ponad rok temu
-
Na co zapisalibyscie swoje male dziecko?
- Ponad rok temu
-
ślub w kimonach
- Ponad rok temu
-
Uderzenie dlonmi w uszy
- Ponad rok temu
-
fighter wanted for videogame
- Ponad rok temu