garda
Napisano Ponad rok temu
interesuje mnie jaka jest różnica między gardą tzw. bokserską a taką z pięściami skierowanymi w przód jaką często widzę na walkach thai boxingu. zastanawiam się jaka garda jest lepsza pod kątem walki realnej (ulica ). i czy pięści lepiej trzymać blisko twarzy czy trochę rozsunięte.
i ostatnia sprawa lepiej stać bokiem do przeciwnika(kick bocxing) czy też przodem (jak w thai'u)
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mozesz mi to wytlumaczyć bo nie bardzo qmam ten fragment (chodzi o to że boli cię ta pięść i koleś będzie bał się tak uderzyć?)czyli piesc nie jest oslaniajaca twarz tarcza. a raczej prawie nie jest. dlatego warto pochylic lekko do przodu glowe. prosty trick a jak czesto piesc ktora przebija sie miedzy dwoma rekoma zatrzyma sie na ciemieniu. a jak to boli to chyba wie kazdy kto tak walnal
co do reszty to ok , oczywiście sam unikam boksowania ale z racji tego że ćwiczyłem dotąd kicka to załatwiałbym kolesia kopnięciami bo to mi w miarę wychodzi a garda przy tym sie chyba przydaje. co do klinczu to dopiero niedawno dzięki forum zacząłem bardziej przykładać się do ćwiczenia tej "formy walki" bo chyba faktycznie na ulicy może być najskuteczniejsze.
teleskopa ani innych zabawek nie noszę , więc liczę jednak na moje ręce i nogi
pozdro
Napisano Ponad rok temu
oczywiście chodzi mi o to że kolesia boli pięśćmozesz mi to wytlumaczyć bo nie bardzo qmam ten fragment (chodzi o to że boli cię ta pięść i koleś będzie bał się tak uderzyć?)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na walkach thai'a które widziałem może faktycznie zawodnicy nie rozstawiali szeroko rąk ale pięści do przodu to ma praktycznie 80%zawodniików , więc nie rozumiem co cię tak cieszy . Dla mnie taka garda jest niewygodna, aczkolwiek ponoć jest z nią lepiej wejść w klincz.to tylko tong po na filmie mila rece szeroko rozstawione i piesci do przodu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. pieści na wysokości oczu
2. cialo pochylone nieco w przod
3. lewa piesc przed prawą
4. w zależności od dystansu lokcie blisko ciala lub troche dalej.
I powinienes kojarzyć bloki z takiej gardy.
-Lokiec nieco w dol przeciw ciosowi na nerke
-lokiec do gory i pięść za ucho na obrone przed sierpem
-krotki, szybki ruch ku osi ciala i do przodu przeciw uderzeniu "hak"
-zbicie do środka lub na zewnątrz na uderzenie proste
Co ważne: WALKA NIE POWINNA TRWAC DLUZEJ NIZ TO KONIECZNE
Rozwal gościa i uciekaj!
Niekiedy lepiej walić z pozycji rozluźnienia bo gość ma lekki szoczek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Na co zapisalibyscie swoje male dziecko?
- Ponad rok temu
-
ślub w kimonach
- Ponad rok temu
-
Uderzenie dlonmi w uszy
- Ponad rok temu
-
fighter wanted for videogame
- Ponad rok temu
-
Prasowanie
- Ponad rok temu
-
Sztuki walki w Tarnowie: Co teraz sie cwiczy ?
- Ponad rok temu
-
szukam SZTUKI walki dla siebie...
- Ponad rok temu
-
Jak często jeździcie na seminaria?
- Ponad rok temu
-
Jak często jeździcie na seminaria?
- Ponad rok temu
-
seminaria nieaikidockie