Drewniany Manekin
Napisano Ponad rok temu
dlaczego 'rece' manekina sa ustawione jedna wyzej a druga nizej i dlaczego akurat prawa a nie lewa a moze powinny byc na jednej wysokosci?
co wy na to?
Napisano Ponad rok temu
a moze powinny byc na jednej wysokosci?
Zdaje się ,że tak właśnie powinno być :wink: Chwała mimośrodom!
DarSit
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak popatrzylem na twojego avatara to widze ze masz prawa reke wyzej, to jakbym planowal np. jakis duel z Toba to bym sobie takiego manekina wykonstruowal co ma prawa wyzej, nie? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Brawo DarSit
Ależ... to nic takiego... drobiazg :-)
DarSit
Napisano Ponad rok temu
o tak, miedzy nami mistrzami...
Eeee, gdzie mi tam do "mistrza"
Zdrowych wesołych... i sczęśliwego... na obczyźnie VingSmoku :wink:
DarSit
Napisano Ponad rok temu
napiszcie wreszcie cos senswownego bo ja kurna dlaej nie wiem dlaczego te manekiny sa tak budowane bo sam taki mam...
a schlebiac (bez urazy) mozecie sobie na privach.....
niewczorajszy (czyli trzezwiejacy co rozumiemy jako wredny) tomek
Napisano Ponad rok temu
...napiszcie wreszcie cos senswownego bo ja kurna dlaej nie wiem dlaczego te manekiny sa tak budowane bo sam taki mam...
ekhm, ekhm... otoz pozwole sobie wyjasnic Wam o co tutaj biega, mianowicie:
1. Kazdy mniej wiecej z was wie jak zbudowany jest drewniany manekin Yong Chun - korpus z trzema 'ramionami' i noga - zawieszony na elatycznych listwach lub wkopany w ziemie. Model o ktorym mowie dotyczy powszechnie znanego manekina do Yong Chun. Nie mylic z innymi jak np do treningu ChLF
2. Owe 'rece' imituja ataki takie jak ciosy i kopniecia proste, po przekatnej i okrezne na rozne poziomy ciala cwiczacego natomiast 'noga' zastepuje noge przeciwnika w pozycji walki lub/i przed/po kopnieciu, oczywiscie w zaleznosci od sekwencji ktora akurat cwiczymy
3. Gorne 'rece' manekina umieszczone sa w okraglym korpusie w sposob 'krzyzowy' pod katem mniej wiecej 30-35 ' i jest to raczej jedyna metoda podczas obrobki drewna. Nie da sie wstawic dwoch rak jednoczesnie na tym samym poziomie, dlatego jedna z nich jest wyzej a druga zaraz pod nia.
4. Nie ma znaczenia ktora - lewa czy prawa dlatego ze konstrukcja samych 'ramion' pozwala nam dostosowac je do naszych potrzeb treningowych, stad szerokosc, odstep miedzy nimi jak i wysokosc moze byc rozna.
5. Ustawienie ramion na jednej linii jest prawidlowe ale tylko w fazie wstepnej gdy uczymy sie dopiero technik, form lub cwiczen na manekinie. Swiadcza o tym poprzednie formy reczne skonstruowane tak by rozwijac koordynacje i sprawnosc obu konczyn SLT, ChK, BCh
6. Ustawienie ramion na roznych wysokosciach jest rowniez prawidlowe i takie ustawienie mozna spotkac prawie we wszystkich szkolach Yong Chun. Tego typu ustawienia uzywaja juz praktycy, ktorzy maja doswiadczenie z tym przyrzadem a ich inwencja pozwala wykonywac techniki na dowolnych wysokosciach i ustawieniach ramion.
pozdrawiam i zycze wszystkim zdrowych i spokojnych swiat: X-Mas, Chanukah, Rammadan i Kwanza oraz spelnienia marzen w 2004 roku !!! :paker:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak to jest naprawdę?
- Ponad rok temu
-
KF na ursynowie
- Ponad rok temu
-
Gdzie jet WT?
- Ponad rok temu