Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tai Chi(Dynamic/Power Pushing Hand) - mpg

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

budo_saku
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5219 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tai Chi(Dynamic/Power Pushing Hand) - mpg
Dynamic/Power Pushing Hand

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

File Size: 40MB

w/ Dimitry -- The main portion of this videoclip is an intermediate level Push Hand that has a combination of Strking Hand (Ta Sau) with Sticking Hand (Chi Sau). It helps trains to focus the speed, the timing, & the movements, & builds the foundation for the next levels: Tai Chi Chuan free-sparring & the combat situations.

• 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Tai Chi(Dynamic/Power Pushing Hand) - mpg
WOW! Ale kurna zaawansowana technika bojowe - w sam raz na 12-14 letniego oponenta...
  • 0

budo_krzyst
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kufa, a moi partnerzy jakoś nie chcą tak podskakiwać i sami latać - trzeba ich pchnąć, a i wtedy nie zawsze wychodzi :)

K.
  • 0

budo_ukyo78
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1016 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ej dajcie spokoj po co takie filmy wklejac, jest na forum kung fu troche linkow nie pamietam na pewno do Xiaowanga i tam mozna zobaczyc o co mniej wiecej chodzi w tuishou, sa filmy jak silbersdorff jezdzil po chinach i tam tez to widac...
a tu widac tak:
1. 2 kolesi glaska sie po rekach, po czym najweselsze jest jak sie glaskaja najpierw po jednej a jak im sie znudzi glaskaja sie po drugiej
2. debilne/brak jakiejkolwiek kontroli a juz zmiana rak to mnie rozbawila do lez- a sicagnalem 1.4mb
3. to ze pan pana odepchnal troche o jest mozliwe pod warunkiem ze tamten jest caly sztywny ale te podskoki to juz udzial jest "asystenta" zreszta taki skill to ja moge moja dziewczyne nauczyc robic w godzine i to dodatkowo do muzyki
4. naprawde zobaczcie jak na dokumencie national geographic Silbersdorff (on sie zajmuje chen chyba najbardziej z bialych) jezdzi po chinskich wioskach i tam z mistrzami lokalnymi sie sprawdza. I tam nikt nie lata jakos tak pieknie. Nawet na propagandowych filmach Chen taichi tez z wielce rzadka ktos lata a czesciej jest uderzany albo podcinany. Ale nie wiem moze to bardziej ktos o Yang cos powie.
  • 0

budo_krzyst
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

. Nawet na propagandowych filmach Chen taichi tez z wielce rzadka ktos lata a czesciej jest uderzany albo podcinany. Ale nie wiem moze to bardziej ktos o Yang cos powie.

A u mnie się lata i to całkiem często :)
W ogóle to ćwiczenie bardziej przypomina mi yiquanowe shuang tui shou niż yangowe. Tyle, że kompletnie bez sensu robione, naprawdę dziwne, że dorośli ludzie w takie bzdury wierzą :?

K.
  • 0

budo_ukyo78
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1016 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A u mnie się lata i to całkiem często

a po co? 8)
zreszta ja nie przepadam za tuishou (bo kurna znajdz mi niemca co nie jest kretynem i nie zacznie ci wydziwiac...) wole takie ze sie ladujemy lokciami po buzkach bardziej:)
  • 0

budo_krzyst
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie "po co", a "dlaczego" :)
Bo tak składowa siły jest skierowana przy oburęcznym pchaniu (do przodu, do środka i do góry), że jak dobrze pchniesz, to delikwent się od ziemi odrywa. Nieznacznie, ale zawsze ;) Albo wykonuje serię nieskoordynowanych kroczków usiłując utrzymać równowagę. Oczywiście takie numery są - przynajmniej na moim poziomie - do wykonania przy współpracującym partnerze (przy ćwiczeniu techniki tak to nazwijmy), a nie w swobodnym sparringu (no, czasem wyjdzie, ale na razie to zaczej kwestia szczęscia). Nie wiem, jak jest u was, ale z tego co widywałem na płytach/kasetach, to jest więcej pociągania i podcinania. A u nas destabilizacja polega przede wszystkim na wpływaniu na równowagę poprzez ww pchanie. Owszem, pociągamy, skręcamy delikwenta, ale zazwyczaj na koncu jednak dynamicznie pchamy. A co do tui shou, to ja oba lubię i takie na spokojnie i takie bardziej "otwarte";)

K.
  • 0

budo_ukyo78
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1016 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wiem jak tam u mnie teraz bo znowu musze wyjechac tym razem do zimnej szwecji na dobrych kilka tygodni wiec sobie nie pocwicze w tym miesiacu znowu. :( Ogolnie ja nie jestem fanem pchania rachej ciagnac wole (hehe to zabrzmialo niezbyt :D ) bo 1. ja tam wole jak mi ktos pod buty pada niz sie pod sciane turla 2. nie wiem czemu ale jak jest luzne tuishou/sparing i ide na kogos to on od razu cofac sie zaczyna i i tak go gonic musze to jeszcze tego by brakowalo zebym go odpychal jak go juz dorwe:) ale to dyskusja teoretyczna bo wszyscy i tak wiemy ze po to sie go pcha zeby go potem lokciem utulic i kolanem przygarnac jak rownowage straci, bo tak pchac dla pchania to mozna dziewczyne wlasna ukochana conajwyzej...tak mysle
A podciecia piekna rzecz ja mialem tak ze przez pewien czas robilem forme z taka praca nog bardziej do podciec na sucho i sie potem okazalo ze w sparringu same podciecia mi wchodza mimochodem i to z dobrym efektem:) (no nie zawsze...) i teraz wielkim fanem podciec jestem bo sie czlowiek nie nameczy rekami nie namacha a efekt fajowy...
pozdrawiam
  • 0

budo_krzyst
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wiem jak tam u mnie teraz bo znowu musze wyjechac tym razem do zimnej szwecji na dobrych kilka tygodni wiec sobie nie pocwicze w tym miesiacu znowu. :(

U, to kicha, bo się wybieram w przyszłym tygodniu do Berlina i liczyłem, że może jakieś piwo wypijemy jakbyś miał ochotę :( (a ja jakbym znalazł czas, bo służbowo jadę i program mam dość bogaty)

Ogolnie ja nie jestem fanem pchania rachej ciagnac wole (hehe to zabrzmialo niezbyt :D ) bo 1. ja tam wole jak mi ktos pod buty pada niz sie pod sciane turla 2. nie wiem czemu ale jak jest luzne tuishou/sparing i ide na kogos to on od razu cofac sie zaczyna i i tak go gonic musze to jeszcze tego by brakowalo zebym go odpychal jak go juz dorwe:)
ale to dyskusja teoretyczna bo wszyscy i tak wiemy ze po to sie go pcha zeby go potem lokciem utulic i kolanem przygarnac jak rownowage straci, bo tak pchac dla pchania to mozna dziewczyne wlasna ukochana conajwyzej...tak mysle

:)
U nas pcha się na przeszkody terenowe ;)
Zderza się ze ścianą, przewraca na jakimś krawężniku itp ;)
Wiesz jaki fajny dzięk jest, jak rzucisz delikwenta na drabinki na sali? ;)
A potem można i owszem dopaść i okładać dalej ;)

A podciecia piekna rzecz ja mialem tak ze przez pewien czas robilem forme z taka praca nog bardziej do podciec na sucho i sie potem okazalo ze w sparringu same podciecia mi wchodza mimochodem i to z dobrym efektem:) (no nie zawsze...) i teraz wielkim fanem podciec jestem bo sie czlowiek nie nameczy rekami nie namacha a efekt fajowy...
pozdrawiam

A u nas nie podcinamy :(
Nie to, żeby zabronione było czy coś, ale raczej się to do cąłości użycia siły nie klei. Przez to pchanie właśnie :)

K.
  • 0

budo_madhornet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

smiechowy ten film i tyle, nawet jak gosc wali z gory to tamten podskakuje i dopiero potem rece w dol
  • 0

budo_dr prozac
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1492 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Najlepsi sa ci goscie ktorzy go potem lapia :lol:

koci koci lapci...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025