"Skutecznosc" Taekwondo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ty Combat cwaniaczku nie mow takich rzeczy jak nie wiesz kto to pisal,bo bys sie troszeczke zdziwil. pamietam Cie dobrze
cameleonxx - STFU LAMO- kim jestes??
zyxwu Po prostu wysoki kick to niepotrzebne ryzyko. A technika dobra - jak wejdzie :twisted:
Napisano Ponad rok temu
No dobrze może trochę przesadzam, ale to i tak zależy na kogo trafisz, według mnie mistrzowie TKD, przynajmniej Polacy by sobie poradzili w K1, tylko trzeba by było trochę odpowiedniego treningu.
Tak z ciekawości - masz jakąś propozycję Polaka z TKD, którego widziałbyś w K-1?
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Miałem okzje ćwiczyć z jakimś kolesiem z thaia. Silny był, nie3 powiem, miał kilka ciekawych przyzwyczajeń z wejść łokciem. Ale wracając do tematu. samo kopnięcie jest dość wolne i sygnalizowane. Mimo że co najmniej kilka rund okładaliśmy się po nogach ( przewaga niestety po stronie przeciwnika) to i tak anie mnie nie "posadził", ani nie wyłączył moich nóg. Zresztą sporą część dało się albo zablokować albo chociaż częściowo zmniejszyć siłę udeżenia.
A probowales go kopac w glowe podczas tego sparingu ?
Napisano Ponad rok temu
Naprawdę - weź kogoś lepszego na sparing i popróbuj... Lowkick to jedna z lepszych technik... Każdą akcję trzeba czymś poprzedzać. To dwa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wracajac do tematu :
Combat , Dlaczego oceniasz tego goscia od Thaia z gory. Przeciez go nie widziałes , nie wiesz jaki jet technicznie... Własciwie to niczego o nim nie wiesz, procz tego ,że IRA dobrze blokował jego loki i sobie z nim ogolnie radził
Napisano Ponad rok temu
Combat , Dlaczego oceniasz tego goscia od Thaia z gory. Przeciez go nie widziałes , nie wiesz jaki jet technicznie... Własciwie to niczego o nim nie wiesz, procz tego ,że IRA dobrze blokował jego loki i sobie z nim ogolnie radził
Ekhm - Choong - nie wiem czy zauważyłeś przymrużenie oka " :wink: "
To nie było na serio - to po prostu był taki drobny przykład - ot ogólny... Broń Boże :wink: nikogo nie oceniam, zresztą IRA też nie znam - zagadka nie do rozwiązania... Mógł być jeden i drugi dobry, jeden dobry drugi słabszy etc. W sumie na thaiu sobie radzę w walce - więc nie powiem żeby np. lowkick był jakiś zabójczy- ale dobrze wykonany - to jest to.
Napisano Ponad rok temu
Większość technik jest "wolna". To jest bardzo względne pojęcie. Jest np. taki trener TKD, mający także doświadczenia z kicka - weź go spróbuj trafić jakimś kopięciem...
Każdą akcję, jak do znudzenia zwykłem powtarzać, trzeba przygotować. CZYLI na początku, jeszcze PRZED lowkickiem lewy, prawy, czy jakaś zmyła... Kto sparuje - ten się śmieje- bo to oczywiste. Tępym i durnym atakiem w stylu - cały czas jakaś technika - zaskoczysz raz czy drugi - a potem dostaniesz. Analogia. Dokładnie to samo w przypadku wielu kombinacji.
Trzeba "mieszać", mylić, oszukiwać, zmieniać kombinacje, Ręce + nogi, nisko, wysoko etc.
Napisano Ponad rok temu
Nawiasem mówiąc pewien znany zawodnik taekwondo kiedyś próbował sił w K-1 - Pierre Guenette, Kanada. Oględnie rzecz ujmując - furory nie zrobił , chociaż w ITF miał duuuużo tytułów na koncie...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Combat, takiego trenera żebym go nie mógł trafić to nie musiałem długo szukać. Bo ja strtowałem to próbowałem z własnym. nie tyle unikał co wychwycił wszystko.
I combat, przyznaje ci rację - jak ktoś jest cienkim bolkiem to nie ma techniki która by takiemu pomogła. Przynajmniej ja nie znam. I tyle z moich doświadczeń na razie.
I mam pytanie do znawców K1 i Thaia - skoro te techniki są tak skuteczne, to dlaczego nie ma na K! polaków. Czyżbyśmy jako naród byli aż takimi cieniasami? Czy po prostu technika jest jak każda inna, a różni się tylko lepszym przygotowaniem fizycznym (w tym twardość) i koncepcja użycia?
Osobiście bliżej mi do tej drugiej opinii, aczkolwiek ciekaw jestem waszego zdania.
Napisano Ponad rok temu
Combat, takiego trenera żebym go nie mógł trafić to nie musiałem długo szukać. Bo ja strtowałem to próbowałem z własnym. nie tyle unikał co wychwycił wszystko.
Hmm - wiesz - ja obecnie w sparingach trafiam wielokrotnie trenera na thaiu (nawet właśnie kopami na głowę!) -i co z tego? Też nie jest prosto
Wszystko trzeba przygotować, zmyły i tylko co któraś technika wejdzie...
Na TKD też trafiałem- ale tu generalnie była spora trudność. Pisałem o technikach nożnych NIE REKACH. Rękami zawsze łatwiej.
Co rozumiesz przez wychwycił - zablokował? No to OK - to TAKZE rozumiem przez ciężko trafić. Trafić - to nie na gardę- a w cel :wink:
POLACY W K1? Będą - ale nie ci z TKD, tylko z taja. A taj jak mi się (może mylnie) wydaje - nie jest w PL za długo... Ktoś ma informacje?
I to przyczyna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oglądałem K! - nikt mi nie wmówi że maja lepszą technikę. Ci faceci sa po prostu przygotowani fizycznie. I to wszystko.
Wiesz - mi jest całkiem obojętne JAK wygląda technika, czy jest ładna czy nie. Dawno się z tego wyleczyłem :wink:
Ważne żeby to działało - tyle. A ich techniki - no cóż - działają jak cholera...
Co oglądałeś? Weź obejrzyj CroCopa
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
to jeden z moich ulubionych zawodników... Ręce startującyw K1 mają może niespecjalne (wiesz nie całkiem dopracowane techniki- tu się można doczepić, tam się można doczepić...), nogi lepsze - ale są SKUTECZNI.
Skupienie sie na kilku ciosach i kopach ze sszczególnym uwzględnieniem siły i wytrzymałości.
I to pozwala dokopać większości zawodników nastawiających się na komplikacje, obrotówki i z wyskoku.
Mam jeszcze jedno pytanie, co może w/g ciebie skłonić człowieka do ćwiczenia czegoś nieskutecznego?
Pierwsza sprawa - bo wielu się po prostu WYDAJE (podkreślam wydaje), że to co trenują jest skuteczne.
A ILU trenuje:
capoeira,
aikido etc.
(ej trenujący ww. nie chce mi się o tym dyskutować - to fakt!)
Przykłady można mnożyć. Bo wielu, wielu trenuje sobie dla rekreacji, rozrywki, bo to lubią, bo się przyzwyczaili etc.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tkd w Sosnowcu?
- Ponad rok temu
-
Czarny pas -symbolika
- Ponad rok temu
-
Egzaminy
- Ponad rok temu