tak w ogole to chciałem się przywitać, jestem tu absolutnie nowy, w temacie noży także. od znajomego juz troche informacji zaczerpnąłem. kilkanascie dni temu zakupiłem nóz jak w temacie ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ) . Jest to pierwszy lepszy nóz ze stałą klingą. Naturalnie jest taki jak chcialem , choc mocno zastanawialem sie nad BK7 to jednak ostateczny wybór padł na tego, bo chcialem cos mniejszego . .. nastepnym razem moze zakupie BK7 lub BK9 ... a na razie na biwaczki i do pochwalenia sie ten mi starczy . . .
ale przejde do sedna pytania .
- Czym powinno sie czyscic ten nóz ? czy oczyszczenie go pod bierzaca ciepla wodą i mydlem jest dobre ? a pozniej oczywiscie konserwacja olejem ? czy moze po prostu od razu na szmatke oleju i czyszczenie olejem wlasnie z pominieciem wody ?
- czy po przetarciu noza olejem nalezy wytrzec go do sucha czy pozostawic niewielka warstwe na nim ? wiadomo - stal wysokowęglowa wiec rdzewieje jak glupia, ale jak juz wytarlem do sucha to nie rdzewieje dalej . . .moze jednak zaleca sie pozostawic troche na nozu ?
- na razie uzywam oleju spozywczego ;> jakis kujawski

- ostatnie pytanie, ostrzenie - mozecie opisac jak powinno sie ostrzyc ten noz ? jak go trzymac ? czy ostrzalka dolaczona do tego noza wystarczy ? wiem, ze mozna kupic dobra ostrzalke jak Spyderco TriAngle - prętowa ostrzalka za 250zl ;> ale mnie juz na to nie stac ;>
W instrukcji noza napisane jest by ostrzyc pod kątem 10-15st . ale jak go trzymac itd ? jakies wskazowki ?
dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam