Camillus Pilot Survival Knife - czyszczenie, konserwacja ...
Napisano Ponad rok temu
tak w ogole to chciałem się przywitać, jestem tu absolutnie nowy, w temacie noży także. od znajomego juz troche informacji zaczerpnąłem. kilkanascie dni temu zakupiłem nóz jak w temacie ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ) . Jest to pierwszy lepszy nóz ze stałą klingą. Naturalnie jest taki jak chcialem , choc mocno zastanawialem sie nad BK7 to jednak ostateczny wybór padł na tego, bo chcialem cos mniejszego . .. nastepnym razem moze zakupie BK7 lub BK9 ... a na razie na biwaczki i do pochwalenia sie ten mi starczy . . .
ale przejde do sedna pytania .
- Czym powinno sie czyscic ten nóz ? czy oczyszczenie go pod bierzaca ciepla wodą i mydlem jest dobre ? a pozniej oczywiscie konserwacja olejem ? czy moze po prostu od razu na szmatke oleju i czyszczenie olejem wlasnie z pominieciem wody ?
- czy po przetarciu noza olejem nalezy wytrzec go do sucha czy pozostawic niewielka warstwe na nim ? wiadomo - stal wysokowęglowa wiec rdzewieje jak glupia, ale jak juz wytarlem do sucha to nie rdzewieje dalej . . .moze jednak zaleca sie pozostawic troche na nozu ?
- na razie uzywam oleju spozywczego ;> jakis kujawski wiem, wiem ... profanacja dla Was niedlugo zakupie sobie Balistol - to wystarczy ?
- ostatnie pytanie, ostrzenie - mozecie opisac jak powinno sie ostrzyc ten noz ? jak go trzymac ? czy ostrzalka dolaczona do tego noza wystarczy ? wiem, ze mozna kupic dobra ostrzalke jak Spyderco TriAngle - prętowa ostrzalka za 250zl ;> ale mnie juz na to nie stac ;>
W instrukcji noza napisane jest by ostrzyc pod kątem 10-15st . ale jak go trzymac itd ? jakies wskazowki ?
dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
no bedzie lepiej chyba
Napisano Ponad rok temu
na początek poczytaj sobie starsze posty na tym forum, a na pewno znajdziesz odpowiedź. A twój link dalej nie działa (nie może znaleźć strony) :roll: . pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
poczytam w archiwum, dzieki . ale jakies skondensowane informacje tutaj tez by sie przydaly ... pozatym , co sadzicie o moim nozu ?
Napisano Ponad rok temu
choc mocno zastanawialem sie nad BK7 to jednak ostateczny wybór padł na tego, bo chcialem cos mniejszego
Ja wiem czy on mocniejszy jest??
To noz o nieco innym przeznaczeniu, a co do porownania pod wzgledem "mocy" to moze niech ktos bardziej doswiadczony sie wypowie
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
o cholera
kurcze dalem d....
To pewnie przez ta sobotnia impreze.
Przepraszam najmocniej i postaram sie czytac nastepnym razem uwazniej
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
o cholera
kurcze dalem d....
To pewnie przez ta sobotnia impreze.
Przepraszam najmocniej i postaram sie czytac nastepnym razem uwazniej
KKamiLL
no ale BK7 jest wzy i mocniejszy ... znaczy sie - latwiej nim porąbac drzewo ;> ale znowu jak ma wystawac spod kurtki czy z namiotu moze nastepnym razem .. ;>
ale co sądzicie o moim nowym nabytku ?
Napisano Ponad rok temu
Noz ktory posiadasz jest bardzo podobny do Camillus Marine Combat Knife a ten ostatni jest od jakiegos czasu w posiadaniu Sid'a. Jak cofniesz sie do strony 7 to w spisie topic'ow znajdziesz tez taki "noże survivalowe" (8 podstron). Jest tam kilka slow o tym nozu. Nieco pozniej znajdziesz tez dwa topic'e na temat konserwacji rekojesci ze skory. Chyba we wszystkich przypadkach wine za zalozenie topic'u ponosi Sid (i chwala mu za to )
Napisano Ponad rok temu
Witaj NimnuL,
Noz ktory posiadasz jest bardzo podobny do Camillus Marine Combat Knife a ten ostatni jest od jakiegos czasu w posiadaniu Sid'a. Jak cofniesz sie do strony 7 to w spisie topic'ow znajdziesz tez taki "noże survivalowe" (8 podstron). Jest tam kilka slow o tym nozu. Nieco pozniej znajdziesz tez dwa topic'e na temat konserwacji rekojesci ze skory. Chyba we wszystkich przypadkach wine za zalozenie topic'u ponosi Sid (i chwala mu za to )
dzieki sliczne ... nie ma to jak grzeczna odpowiedz hehe ... wiec poczytam dawniejsze posty o ktorych wspominasz ... i w ogole chyba tu zakotwicze, bo milo tutaj ... nie poudzielam sie, bo nie znam sie ... ale informacji jest tu sporo .
dzieki i pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Witaj NimnuL,
znalazlem ten topic, poczytalem, niestety niewiele o tym nozu bylo napisane. dowiedzialem sie czym konserwowac stal wysokowęglową, ale ciekaw jestem jak konserwowac skorzana rekojesc, w jaki sposob ostrzyc noz . ..
bede wdzieczny za podanie adresow topikow gdzie to poczytam, boarchiwum przewertowalem i mozliwe, ze przeoczylem ... nie widze na tym forum wyszukiwarki, ktora ulatwilaby nieco szukanie. pozatym mam modem wiec tez mam ograniczony czas i spieszac sie moglo mi cos umknac ...
bede wdzieczny za informacje
dzieki i pozdrawiam
ps. jesli mialbym jakas wypowiedz dac o moim nozu to powiem tyle, ze juz 2x bylem z nim w lesie ... do rabania duzych rezwek sie nie nadaje za maly, za mala bezwladnosc ... trzeba sie sporo naciachac zeby sciac drzewko grubosci ręki ... ale gałęzie grubosci 3cm srednicy tnie sie swobodnie i latwo, ale ostrzem, bo piłka nie jest zbyt przydatna.
Ostrze jest mocne, ciąłem nim kilka przewodow, drut kolczasty oraz stalową siatke - nie bylo problemow z cieciem ...
rdzewienie nastepuje szybko - w odslonietych miejscach noza, ale latwo sie ja sciera (rdza powierzchniowa) . . . na razie konserwuje go olejem spozywczym ;. ale kupie Balistol lub doraznie WD40 bede stosowal . . .
Napisano Ponad rok temu
a co do ostrzenia, to jeśli radzisz sobie w miare z angielskim, to poszukaj w google. nie staram sie być chamski, tam po prostu jest MNÓSTWO materiałów na ten temat.
Napisano Ponad rok temu
zajrzyj tutaj - dwie niezle stronki o ostrzeniu
Pozdrawiam
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
jesli tak to witaj bro
btw. nozyk calkiem, calkiem
Napisano Ponad rok temu
Tutaj masz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] do topic'u o konserwowaniu skorzanej rekojesci.
O ostrzeniu nozy, po polsku i fachowo, przeczytasz na stronie Piotra (nick: PiterM) - oto [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Kliknij z lewej strony na Akcesoria i przewin ekran w dol. Zaraz pod zegarkiem Luminox NS3000 SEAL Diver Watch jest krotki artykulik o ostrzeniu nozy.
Co do wyszukiwarki na BUDO to dostepna jest tylko ze strony glownej Forum (w lewym gornym rogu pod zoltym usmiechnietym kolkiem).
Napisano Ponad rok temu
Noz ktory posiadasz jest bardzo podobny do Camillus Marine Combat Knife a ten ostatni jest od jakiegos czasu w posiadaniu Sid'a
... jestem. :-)
1. Konserwacja rękojeści - pasta (taka do butów). Ja używam czarnej. Ty musisz kupić inny kolor. Nie przesadzaj z nią jednak. Dobra (wygodna) jest pasta w postaci cieczy (z gąbką).
2. Konserwacja ostrza - możesz kupić oliwkę mineralną. Ja kożystam z dobrego smaru do łożysk, stałego. Gdy noża nie używam. Dokładnie go myję i wycieram do sucha. Nastepnie nakładam smar i rozcieram go do czasu, aż zniknie (smar smaczny nie jest - pamiętaj o tym!). Na wszelki wypadek, wcieram też troszkę pomiędzy jelec, a ostrze (co by się podstępna rdza tam nie schowała).
Możesz mieć ze sobą trzy szmatki - pierwszą nóż czyścisz, na drugiej jest smar. A trzecia służy do jego wtarcia.
Substytutem smaru/oliwki. Gdy nie ma go/jej pod ręką. Może być np.: kiełbaska, smalec, masło, olej itd. itp.
Unikaj cytrusów i (podobno) słonej wody...
3. Ostrzenie (tu może Ci trochę pomogę - gdyż (inaczej niż pewne osoby z forum) preferuję rozwiązania bardziej ekonomiczne :wink: )- ja mam ostrze z ząbkami. Stąd wybór padł na Lansky Crock Stick (bardzo sobie ją chwalę - z powodzeniem, używać jej można, jako małą ostrzałkę do zabrania w teren). Poza tym czekam na Lansky Tungsten Carbide - jest tania, a (chyba) dobra.
Nie udzielę Ci niestety info. na temat ostrzenia piły (tej na grzbiecie) :? .
To chyba wszystko...
Napisano Ponad rok temu
czyzby to ten nimnul ? z boarda na tpc ?
jesli tak to witaj bro
btw. nozyk calkiem, calkiem
oczywiscie, ze to ten NimnuL ;> czyli ja procz komputerow nalezy troche siegnac po wiedze "ostrzejsza" :>
Dzieki Jacu$ poczytam ...
sid - dzieki takze za info . . . a co sądzisz o ostrzalce dolaczonej do noza ? nadaje sie czy to taki bajer i dac sobie spokoj ? tak w ogole to nad Twoim nozem tez sie zastanawiamem czy kupic ;> ale byl za duzy ... chcialem mniejszy i grozny ;>
pozdrawiam i dzieki za info.
Napisano Ponad rok temu
sid - dzieki takze za info . . . a co sądzisz o ostrzalce dolaczonej do noza ? nadaje sie czy to taki bajer i dac sobie spokoj ? tak w ogole to nad Twoim nozem tez sie zastanawiamem czy kupic ;> ale byl za duzy ... chcialem mniejszy i grozny ;>
Szczerze... nie wiem. Ja takiej nie mam. Jak sądzę, do b. dobrych ona nie należy. Ale trzymaj ją. Może się przydać, np.: gdy nie bedziesz miał nic innego pod ręką...
Napisano Ponad rok temu
Szczerze... nie wiem. Ja takiej nie mam. Jak sądzę, do b. dobrych ona nie należy. Ale trzymaj ją. Może się przydać, np.: gdy nie bedziesz miał nic innego pod ręką...
no szkoda ... bedzie w zapasie a ja kupie cos lepszego ... na razie jeszcze ostry jest jednak ;>
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MD ATAK
- Ponad rok temu
-
Rob Simonich nie zyje...
- Ponad rok temu
-
Spec War vs Microtech mini scom elite ma
- Ponad rok temu
-
KONKURS MIKOŁAJKOWY od Pitera :)
- Ponad rok temu
-
BFC bali compilation II
- Ponad rok temu
-
Na co zwracac uwage przy zakupie pierwszego noza...
- Ponad rok temu
-
socom vs gerlach
- Ponad rok temu
-
mini
- Ponad rok temu
-
Encyklopedia nozy
- Ponad rok temu
-
Vince + Balisong = filmik :)