Ochraniacze i szczypta realizmu na treningu
Napisano Ponad rok temu
- SZCZĘKA - Istnieją szczęki pojedyncze i podwójne. Powszechny jest pogląd o wyższości tych pierwszych nad drugimi.
- RĘKAWICE - Ich zadaniem jest ochrona dłoni i twarzy przeciwnika przzed kontuzjami. Spotkałem się z rękawicami bokserskimi (Przystosowane są tylko do uderzania.) i do Vale Tudo (Przystosowane do uderzania i chwytania, o wile cieńsze.). Jeśli ćwiczy się pod kątem samoobrony, możliwość chwytania jest koniecznością.
- BANDAŻE NA PIĘŚCI - Usztywniają nadgarstek.
- OCHRANIACZE NA STOPY - Po tym, jak na treningu po wyprowadzeniu front-kicka dostałem łokciem w stopę , wydają mi się one koniecznością.
- SUSPENSORIA - Z takim ochraniaczem można w trakcie sparingów kopać między nogi. Myślę, że to dość przydatne.
- OCHRANIACZE NA GOLENIE - I tu proszę o opinię forumowiczów. Przed jakimi kontuzjami one chronią
- OCHRANIACZE NA KOLANA - , - OCHRANIACZE NA ŁOKCIE - Niestety nie używałem. Czy spełniają one podobną funkcję, co rękawice bokserskie, tzn., czy zmniejszają obrażenia zadane tą częścią ciała?
Napiszcie, proszę, o ochraniaczach, które uważacie za przydatne i opiszcie swoje doświadczenia z tymi, które ja podałem. Oczywiście zakładam, że chodzi o walkę bez broni i w tej chwili ta opcja bardziej mnie interesuje.
Napisano Ponad rok temu
- KASK - Po co on, kiedy są rękawice
Napisano Ponad rok temu
-bandarze
-rekawice(do boxu)
-szczene
w fazie kupna : ochraniacze na golenie i stopy, kask i piastkowki.
Pozdrowki
Niedziel
Napisano Ponad rok temu
-rekawice, suspensoria, "szczeka", tego chyba nie trzeba tlumaczyc po co i dlaczego;
- ochraniacze na piszczel - maja zadanie chronic piszczel, zwlaszcza przy sparingu kiedy partner zablokuje loka na sposob filipinski (zrobi destrukcje), wtedy pomimo ochraniacza tez sie troche czuje, bez ochraniacza - od porzadnego zbicia do zlamania piszczela wlacznie;stanowia takze ochrone dla ud partnera (w poczatkowym okresie kiedy jeszcze nie umie sie poprawnie reagowac);
- kask (najlepiej do hokeya z krata) - umozliwia bezstresowy sparing z uzyciem lokci i kolan na glowe, a takze sparingi na atrapy nozy, maczet itd.
- ochraniacze na kolana, lokcie - przydatne przy kulankach oraz przy uderzeniach lokciem i kolanem w twardy kask;
Innych ochraniaczy nie uzywam wiec nic wiecej nie doradze...
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio zainteresował mnie temat ochraniaczy. Uznałem, że chcąc sparingi jak najbardziej upodobnić do realnej walki (Konkretniej - móc zadawać ciosy w newralgiczne punkty z całej siły.
O rany!! Weź się zastanów. Nie ma możliwości uderzania z całej siły w newralgiczne punkty... Nic ochraniacz na krocze nie pomoże. To samo kolano, o krtani czy tyle głowy nie wspominam!!!
A walka realna powinna być całkiem bez ochraniaczy - no mniejsza... Ochraniacze to zaprzeczenie realności.
Po co? Wszystko opisałem na WWW - no mniejsza...
Golenie - potrzebne przy blokach goleniem, nadzianiu się na łokieć i kopnięciach - żeby przeciwnik nie odczuł siły ciosu.
Ochraniacze na kolana, lokcie - bardzo przydatne - zwłaszcza w muay-thai - tam się atakuje i łokciami i kolanami. Osłabianie siły ciosu - ale GŁOWNA rola to ochrona stawów. Ma się je tylko jedne :twisted:
Reszta wiadomo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O rany! Combat, mylisz się - pomyśl trochę. Jeśli zostanę kopnięty między nogi, mając ochraniacz na kroczu, poczuję uderzenie, ale nie zostanę pozbawiony szansy na spłodzenie syna 8O - bo "klejnoty" będą bezpieczne 8) . Takie kopnięcie osłabi mnie, ale nie znokautuje. I o to chodzi - żeby móc stosować skuteczene techniki w trakcie treningu, no obawiając się o swoje zdrowie. Wraz ze sparing-partnerem możemy uznać, że w tym momenice walka skończyła się, czy też przyznać mu jakąś ilość punktów, podliczanych pod koniec walki, niezależnie od tego, kto wygra.
Ani o krtani, ani o tyle głowy nie wspomniałem nawet, więc się nie czepiaj.
Sparing to nie realna walka i nigdy nią nie będzie, dlatego napisałem wyraźnie - "(...)chcąc sparingi jak najbardziej UPODOBNIĆ do realnej walki(...)". UPODOBNIĆ Nie zastąpić realną walką!
Ochraniacze zaprzeczeniem realności? Myślę, że stosowanie ochraniaczy to dobry pomysł, o wiele lepszy niż zaznaczanie ataku poprzez delikatne pukanie przeciwnika kolanem. Isotnymi wymiernikami skuteczności treningu, są kontaktowość i jak najbardziej ograniczone reguły sparingów. Można to osiągnąć właśnie przez stosowanie ochraniaczy. :twisted: Pomyśl o tym.
Do Kenjiro:
Spodobał mi się pomysł z kaskiem z kratą. :-)
Napisano Ponad rok temu
- Jak to jest w UFC i K-1 - można kopać z całej siły w kolana? Przy takim side-kicku w kolano o złamanie chyba nie trudno 8O , mimo to nie pamiętam takiej sytuacji. Może dlatego, że nie za często mam okazję oglądać?
Napisano Ponad rok temu
Może dlatego, że nie za często mam okazję oglądać?
Może dlatego, że w praktyce to nie wychodzi?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W takim razie nie znasz za bardzo Tkd. Albo znasz tylko jedna odmiane.Myślę, że kask bardziej przydaje się tam, gdzie używa się dużo rąk, czyli w taekwondo jest raczej zbędny. Po prostu staniesz się mniej ostrożny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do Combata:
Jeśli zostanę kopnięty między nogi, mając ochraniacz na kroczu, poczuję uderzenie, ale nie zostanę pozbawiony szansy na spłodzenie syna 8O - bo "klejnoty" będą bezpieczne 8) . Takie kopnięcie osłabi mnie, ale nie znokautuje.
Khem... Przy mocnym, celnym trafieniu nie byłbym tego taki pewien. Mój znajomy zawsze opowiada wtedy o swoim koledze, wybitnym sportowcu, który na zawodach został w ten sposób... wykastrowany. I ochraniacz nie pomógł. Jasne, to dość ekstremalny przykład, ale zawsze warto pamiętać, że ochraniacze nie dają stuprocentowej ochrony.
K.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Podręczniki samoobrony
- Ponad rok temu
-
MA w Krakowie dla "dziadków"
- Ponad rok temu
-
Profilaktyczny trening silowy dla adeptow MA.
- Ponad rok temu
-
Budokai
- Ponad rok temu
-
Jak zalozyc klub street boxingu/fightingu - poradnik
- Ponad rok temu
-
Marketing w Dojo
- Ponad rok temu
-
Mały problem