Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cravka jako podrzedny system walki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
203 odpowiedzi w tym temacie

budo_obronca
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 564 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Cravka jako podrzedny system walki

każdy trenuje co mu sie podoba, kazdy może miec inne cele treningu - zgadzam sie.Ale my tutaj chyba rozmawiamy o konkretnym celu - radzenia sobie w sytuacjach ulicznych.I tutaj akurat KM ma pewne minusy względem niektórych stylów (MT/kick/bjj w tej kolejności moim zdaniem)Czemu?
Poziom wykonywanych technik - może i są wyjątki ale z ludzi trenujacych kravkę których ja znam...nie mają startu to ludzi z analogicznym stażem tamtych stylów.Po prostu nie mają.Jasne są ludzie utalentowani i niezabardzo.Jak wszędzie. Ale garda boksera a garda Km to dwie inne gardy.Chociaż teoretycznie być powinny niemal identyczne.To samo z ciosami i kopnięciami czy dźwigniami.
Psychika - wielu uważa ze na kravce na sali trener przygotuje ich na sytuacje uliczne.Otóż nie przygotuje.NIC oprócz samej ulicy nie przygotuje czlowieka na takie sytuacje.Przełamanie blokady psychicznej że coś zrobię kolesiowi?Szybciutko mija.Trochę szarej rzeczywistości i sami zobaczycie.NIe to jest problemem ze ty komyś złamiesz rękę.Problemem jest gdy ktoś usiłuję ci złamać twoją.I to nie tak treningowo.Tylko cakiem poważnie.
Otrzaskanie sie - Tutaj właśnie wychodzi obicie sie na treningach.
Treningi kravata jakie ja poznałem nie dają takich możliwości.Polecam MT
tam jazda jest poważna :)

Podsumowując.O ile nie ma w okolicy nic lepszego - walcie na treningi kravki.Lepszy rydz niż nic.Da wam to jakieś pojęcie o brutalności tego świata.Nauczy pewnych regół.Może kiedyś uratuje skórę.Tylko stosujcie sie do tych regół...jezeli jesteś zagrożony i możesz to wiej.Jeżeli nie możesz kombinuj z tym co masz pod ręką...a dopiero potem próbuj wsadzać palce w oczyi uderzać w krtań...
:-)
El Primo

Tara-rara, obalałem takie argumenty dawno temu ale teraz nie chce mi się gadać.
  • 0

budo_thule
  • Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I tu bym Obronca plemizowal M16 a AK47 ale to nie to miejsce:)zdania sa podzielone i to wsrod specjalistow:)Powiem jedno Izrael skopiowal AK47 in nazwal go GALI i to juz cos znaczy-bo jak wiadomo Izrael lubi miec dobra bron i jest rozwiniety pod wzgledem techniki wojskowej i skopiowal AK47:)
  • 0

budo_jamer
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chłopaki !!!! błagam nie zaczynajcie tylko tego beznadziejnego jak na to forum tematu czyli M16 VS AK47, to po: 1) nie to forum do diaska !!!! a po 2) Jeżeli nie jesteście specjalistami w zakresie broni palnej to wszystkie wasze teksty będą z lekka śmieszne (tak jak by niewidomy komentował dzieło mlarskie) Widziałem już dużo postów na ten temat, nie tylko tutaj i były one zazwyczaj, że tak powiem w większości tylko pożałowania godnymi domysłami internetowych strzelców-militarystów. Pozdrawiam. 8)
  • 0

budo_thule
  • Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jamer powiedzial:"Chłopaki !!!! błagam nie zaczynajcie tylko tego beznadziejnego jak na to forum tematu czyli M16 VS AK47, to po: 1) nie to forum do diaska !!!! a po 2) Jeżeli nie jesteście specjalistami w zakresie broni palnej to wszystkie wasze teksty będą z lekka śmieszne (tak jak by niewidomy komentował dzieło mlarskie) Widziałem już dużo postów na ten temat, nie tylko tutaj i były one zazwyczaj, że tak powiem w większości tylko pożałowania godnymi domysłami internetowych strzelców-militarystów. Pozdrawiam. "
po pierwsze czytaj dokladnie posty,po drugie nie dyskutujemy na ten temat, po trzecie przeczytaj jeszcze raz po pierwsze Dzieki i Pozdrawiam :twisted:
  • 0

budo_jamer
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

8O
  • 0

budo_in_sekt
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 94 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Każdy sam musi odpowiedzieć sobie na pytanie co jest lepsze dla niego...
Ja wybrałem KravMage ponieważ ten system czerpie najlepsze techniki ze wszystkich innych sztuk/sportow walki.
Ręce są z boxu, kopnięcia z MT, rzuty z zapasów, parter z BJJ itd...
Do tego dochodzą słynne brudne sztuczki i świadome postawienie sobie kilku pytań przed potencjalna konfrontacja:
Czy chce walczyć o ten telefon?
Czy jest on tego wart?
Czy wygram?
Jak to zrobie?
Jakie mam REALNE szanse???
Jakie mogą być konsekwencje jakiegoś głupiego ruchu?

Śmieszą mnie trochę czysto teoretyczne założenia typu Mr.MT po roku trenigów zmasakruje Mr.KM bo tego nigdy nie wiadomo...
Trzeba mieć świadomość że są ludzie którzy przez ten rok nie nauczą sie nawet prawidłowo zacisnąć pięści że o przełamaniu strachu przed konkretnym starciu nie wspomnę...
Ale powiedzmy ze sa to bracia bliżniacy, powiedzmy klony...
Mr.MT na pewno nakopie Mr.KM na ringu. Bedzie lepiej uderza, lepiej kopał, bedzie bardziej przyzwyczajony do krwi cieknącej z nosa i utrudniajacej oddychanie...
To nie ulega wątpliwości. Ale czy będą walczyć w rękawicach? Bo jeśli nie to nagle okazuje się że godzinami szlifowana szczelna garda boxerska nie gwarantuje juz bezpieczeńśtwa... Ludzie sparujacy w rekawicach i bez nich doskonale wiedzą o co mi chodzi... Dotatkowo drastycznie zmniejsza sie pole trafienia... Z sierpu na glowe robi sie nagle sierp na ucho, z prostego robi sie prosty na krtań, bok głowy, szyi itd... Gra robi sie troche inna. Nagle okazuje sie że ktoś próbuje np złapać za rękaw/nogawkę (!?!) szarpnąć, wbiec za plecy, i przyłożyć z łokcia w kark...
Nie wiadomo kto wygra.
Wygra ten kto pierszy przełamie swój stres, kto zastraszy przeciwnika, kto pierwszy wyprowadzi udaną serie ciosów...
Wygra bardziej plastyczny, obyty z walką i bardziej w tą walkę zangażowany...
Przynajmniej ja tak to widze...
Pozdrawiam.
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chlopcy, po pierwsze nie demonizujcie muy thai. Nie opowiadajcie glupot o tym, ze po roku treningu tego stylu, jego adept jest przyzwyczajony do walki z rozbitym nosem etc. bo to bzdura.
Po roku treningu to rozsadny trener nie powinien ich nawet dopuszczac do jakiegos konkretnego sparingu (m.in. w trosce o ich zdrowie, ze wzgledu na jeszcze zupelnie slabe obrony), najwyzej tylko do jakiejs walki zadaniowej.
Jezeli natomiast skutecznosc stylu, ocenia sie na podstawie podbitych oczow, urazow jakie przytrafily sie uczniom, to radze taka sekcje opuscic, bo treningi tam, nie gwarantuja rozwoju, tylko kontuzje - w konsekwencji regres i "uszczerbki" na zdrowiu.
Ustalmy - po roku treningu w zasadzie zawodnik dopiero sobie uswiadamia jak malo umie, choc mu sie czasami wydaje (biorac punkt wyjscia - zerowy), ze pojal nie wiadomo ile. Ale wprawne oko trenera (takze obcego) bezblednie oceni jego staz i umiejetnosci.
Cos sie "umie" po trzech, pieciu latach (profesjonalnego treningu i zaleznie od talentu zawodnika), a mistrzem (osiagaja to wybitni 0,13 proc. calej populacji cwiczacych) rzadko sie bywa przed uplywem dziesieciu.
Caly spor wydaje mi sie zabawny jako osobie, ktora trenuje i muy thai i kravke, do ktorej po paru latach wrocilem. Po co kravke? A po to, ze trenujemy ja w plenerze (bez wzgledu na pogode i te zajecia najbardiej lubie), a nie na sali, walczymy w ciuchach cywilnych, a nie stroju sportowym. Dlatego, ze warto miec kilka akcji odporu przygotowanych perfekcyjnie. Dlatego, ze chocby tylko prawdopodobienstwo dostania kopniecia w jaja, tak wysmiewane przez niektorych, powoduje - ze zmienia sie obraz gry i juz nie walczy sie jak bokser tajski - inny dystans, inne ciosy (np. w zasadzie redukcja do minimum, najczesciej do zeera podstawowej broni muy thai lowkicka), inna dynamika akcji etc., a czesto u "sportowcow" zupelne zamieszanie.
A to, ze z kravki uczyniono potezne narzedzie do zarabiania pieniedzy i dlatego m.in. przyjmuje sie tam wszystkich (takze tych, ktorych nalezaloby odeslac, zeby gdzieindziej zdobyli minimum sprawnosci fizycznej i chocby np. "abc" boksu), to juz zupelnie inna sprawa.
K_P
  • 0

budo_el primo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 631 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

in_Sekt - to że czerpią rózne elementy z różnych styli z jednej strony jest wielką zaletą(uniwersalność) z drugiej pewną wadą bo na wyćwiczenienie poszczególnych elementów przypada mniej czasu.Pytanie tylko jaki poziom wyćwiczenia jest potrzebny szaremu zjadaczowi chleba który sie chce obronić na ulicy...raczej niezawodowy macie tutaj rację.Wydaje mi sie że największą zaletą krawki jest otwarcie oczy ćwiczacych na to co może ich spotkać.I wpojenie pewnych reguł zachowań dających szanse wyjść cało z opresji.
Moje rozważania a Mr.MT i Mr.KM są oczywiście teoretyczne - różni ludzie sie zdarzaja. Co do rękawic butów itp. już parę razy widziałem albo sparingi pozatreningowe albo lanie sie na ulicy ludzi z MT i kicka w butach bez rękawic w kurtkach ostatnio nawet na śniegu :) I o ile nie masz pojęcia dość dobrego o MA to nie wykorzystasz np. większej luki w gardzie...Lowki i łokcie to też żaden problem a z prostego ow iele łatwiej zrobić prosty w nochala czy zęby niż krtań...

Wygra ten kto pierszy przełamie swój stres, kto zastraszy przeciwnika, kto pierwszy wyprowadzi udaną serie ciosów...
Wygra bardziej plastyczny, obyty z walką i bardziej w tą walkę zangażowany...
Przynajmniej ja tak to widze...

też tak to widzę i zgadzam sie w 100%

Kubuś Puchatek - staram sie nie demonizować.Wszystko co piszę wynika ze znajomości paru ludzi z MT i paru sparingów.To jest naprawdę twardy styl.NIc więcej nie piszę.
Podbite oczy czy są wyznacznikiem obicia - oczywiście nie można uogólniać.Ale z własnych doświadczeń mogę powiedzieć że ktoś kto np miał parę razy porządne limo jak dostanie znowu zrobi to na nim znacznie mniejsze wrażenie niż na kimś kto pięknie walczył ale dotychczas tylko na matach i w życiu nie oberwał łokciem w twarz.
Co do reszty zgadzam się.

Pozdrawiam
El Primo
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co do twardosci nie musisz mnie przekonywac, bo od bylem fanem twardych styli. Mysle jednak, ze na ten moment wyczerpalem temat.
K_P
  • 0

budo_obronca
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 564 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I tu bym Obronca plemizowal M16 a AK47 ale to nie to miejsce:)zdania sa podzielone i to wsrod specjalistow:)Powiem jedno Izrael skopiowal AK47 in nazwal go GALI i to juz cos znaczy-bo jak wiadomo Izrael lubi miec dobra bron i jest rozwiniety pod wzgledem techniki wojskowej i skopiowal AK47:)

Prawda, prawda ale obecnie armia izrelska przezbrojona jest w M 16
  • 0

budo_obronca
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 564 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chłopaki !!!! błagam nie zaczynajcie tylko tego beznadziejnego jak na to forum tematu czyli M16 VS AK47, to po: 1) nie to forum do diaska !!!! a po 2) Jeżeli nie jesteście specjalistami w zakresie broni palnej to wszystkie wasze teksty będą z lekka śmieszne (tak jak by niewidomy komentował dzieło mlarskie) Widziałem już dużo postów na ten temat, nie tylko tutaj i były one zazwyczaj, że tak powiem w większości tylko pożałowania godnymi domysłami internetowych strzelców-militarystów. Pozdrawiam. 8)

A co to komuna wróciła?, pogadać se nie można?
  • 0

budo_jamer
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Komuna wróciła już dawno, chyba czytujesz gazety i oglądzasz wiadomości w tv ? :-) No dobra do sedna, z czego lepiej Tobie się strzela "włochaczu" :lol: ? AK czy M16 ? Opisz swoje wrażenia z poligonu, strzelnicy, wojny, operacji specjalnej... Co zabrałbyś ze sobą na misję gdyby trzeba było ruszyć dziś np. do Camp Babilon ? Tylko się nie obrażaj, nie mam zamiaru wcale być złośliwy. Pozdrowienia
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wiesz co.
sądze ze po to mamy forum zeby rozmawiac o czym chcemy:)

czasem niewidomy, musi uwierzyc w to co słyszy:)/
Sądze ze zabrałbym do camp Babilon kałacha.
oczywiscei koncowa decyzja zalezała by od zakresu moich działan i od tego jakiego typu jednostki mógłbym spotkac na swojej drodze.
wliczając w to ciezar osprżetu AK czy M16 oraz pare innych szczegułów, o ktorych jak widze masz pojecie:).
pzdr.
  • 0

budo_obronca
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 564 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Komuna wróciła już dawno, chyba czytujesz gazety i oglądzasz wiadomości w tv ? :-) No dobra do sedna, z czego lepiej Tobie się strzela "włochaczu" :lol: ? AK czy M16 ? Opisz swoje wrażenia z poligonu, strzelnicy, wojny, operacji specjalnej... Co zabrałbyś ze sobą na misję gdyby trzeba było ruszyć dziś np. do Camp Babilon ? Tylko się nie obrażaj, nie mam zamiaru wcale być złośliwy. Pozdrowienia

Tak się składa że zawodowo mam do czynienia z kałaszami (kbk AKMS) i bardzo ciekawy byłbym M 16, tak czy siak to są przeżytki, (narodziny kałasza to okres 2 wojny światowej, narodziny M16 to okres wojny w wietnamie), obecnie myśli się nad bronią przyszłości, która naprawdę "kosmicznie" wygląda.
  • 0

budo_obronca
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 564 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Komuna wróciła już dawno, chyba czytujesz gazety

E a wydawało mi się że mamy kapitalizm teraz?
  • 0

budo_obronca
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 564 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:-) No dobra do sedna, z czego lepiej Tobie się strzela "włochaczu" :lol: ?

Mogę być włochaczem, ale za to orginalnym!!!!
a nie jakąmśtam imitacją combata!!!!! :) :) :) :) :) :)
(vide: avatar) :)
  • 0

budo_jamer
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

BUAHAHAHAHAHAHA TYYYYLKO NIE COMBATA !!!!!!! NA RAAAANY !!!!! Włochaczu, podobieństwo tych obrazków jest czysto przypadkowe, poza tym nasz szanowny Combat firmuje się teraz jakimś takim wychudzonym smokiem. Pozdrawiam serdecznie Włochacza i całą sekcję KM Lublin. :wink:
  • 0

budo_yak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1087 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

calkiem niedawno mial trupia czache. jak ty za chwile zmienisz na pomalowanego pasta do butow goscia to nie uwierze ze nie jestescie bracmi :)
  • 0

budo_jamer
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , muszę ostrożniej dobierać obrazki :)
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

calkiem niedawno mial trupia czache. jak ty za chwile zmienisz na pomalowanego pasta do butow goscia to nie uwierze ze nie jestescie bracmi :)

Nie pastą - tylko farbą maskującą - yakucjo...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024