Terminy!!
Napisano Ponad rok temu
Jeśli TAK to ile razy w tygodniu należy trenować
Jeśli NIE to kto wymyślił te terminy i po co
Pozdrawiam :twisted:
Napisano Ponad rok temu
- na 7 KYU – 3 m-c
- na 6 KYU – 3 m-c
- na 5 KYU – 4 m-c
- na 4 KYU – 6 m-c
- na 3 KYU – 6 m-c
- na 2 KYU – 9 m-c
- na 1 KYU – 12 m-c
- na 1 DAN – 1 rok (ukończone 18 lat)
- na 2 DAN – 2 lata
- na 3 DAN – 3 lata
- na 4 DAN – 3 lata
na 5 DAN – 3 lata
na pierwszy kyu nie można zdawaćpo roku osiołku, musisz zaliczyc każdy stopien po kolei, czyli jak zaliczysz po MINIMALNIE 3 miesiacach 7 kyu to po następnych 3 mozesz zaliczyc 6 potem po 4 miechach 5 itd
Czyli na 1 Kyu możesz minimalnei zdawać po 43 miesiącach treningów, i jest to minimalny okres, nikt nie zdaje w takim tempie, z 6 lat trzeba trenować na 1 kyu i nawet wtedy nie wiadomo czy go zdasz, widziałem egzamin jednego osła z 1 kyu na seminarium...szkoda słów.
Moje zdanie:
Stopień o niczym nie świadczy, i to jaki nosisz pas też nie, pas jest po to zeby gacie nie spadały i żeby bluza z GI była związana, liczą się umiejętności które POTRAFI się wykorzystać w walce, i dlatego wg mnie powinno być z stopniami tak jak w BJJ.
Napisano Ponad rok temu
Aha rozumiem a jest taka mozliwosc zeby zdawac 7 i 6 na raz np po 3 miesiacach?
Ja tam pierdziele kolor pasa - to kwestia sprawdzenia swoich mozliwosci
Napisano Ponad rok temu
Trenujesz sobie 3 miesiące i chcesz zdawać (oczywiscie musisz umieć wszystko co jest w wymaganaiach na 7 kyu- co po 3 miesiącach jest watpliwe bo w 3 miesiące to się pady szplifuje) czyli powiedzmy że mija 5 miesiecy i zdajesz sobie na 7 kyu...no i trenujesz sobie dalej...mijają następne 3 miechy, i po tych 3 miesiącach teoretycznie można zdawac na 6 kyu ale praktycznie nei da rady bo zaprawde zaprawde powiadam ci ze nie opanujesz wymagan na 6kyu w 3 miesiące, czyli po powiedzmy po 5 miesiącach od zdania na 7 kyu zdajesz na 6 (i trenujesz 10 miesięcy w tej chwili), kończy się sezon 2 miechy przerwy tzn.wakacje, po wakacjach wraczasz na trening i napewno nie odrazu jediesz z wymaganiami na 5 kyu a robicie cos innego, jakies tam techniki itd no i mijają 2 miesiące trenujesz rok i masz 6 kyu jak dobrze idzie. Po jakiś 6 latach treningu jak wszystko dobrze idzie zdajesz na 1 kyu a potem za rok moze 2 albo i 3 na 1 DANA.
A egzaminy organizuje twój sensei, to od niego zależy czy zostaniesz dopuszczony/dopuszczona do egzaminu.
Mam nadzieje że rozumiesz.
Mam qmpla co trenuje 2 lata i ma 7 kyu (wogule sie dziwie ze ma 7 bo i na te mało potrafi) a do egzaminu na 6 przystępował z 3 razy.
W razie pytań zapraszam na moje gygy
Napisano Ponad rok temu
Hehehe tylko sie niepotrzebnie rozpisałeś ale dzięki wielki przynajmnie ktośinny zrozumie (jak mu 1 post nie wystaczy )
Pozdrowienia :twisted:
Napisano Ponad rok temu
hm..... to znaczy ze nie da rady??
Aha rozumiem a jest taka mozliwosc zeby zdawac 7 i 6 na raz np po 3 miesiacach?
Ja tam pierdziele kolor pasa - to kwestia sprawdzenia swoich mozliwosci
Witam...
Myślę że nie jest to do końca szczere wyznanie, z tym pierdzieleniem o kolorze pasa. Po co zdawać 7 i 6 kyu na raz, skoro nie zależy ci na kolorze pasa? Ja ćwiczę Hakko-Ryu, co prawda od października tego roku, więc jestem absolutnym nowicjuszem w tej dziedzinie, ale pewne spostrzeżenia już mam. Myślę sobie, że zdanie kolejnego egzaminu, i zdobycie kolejnego koloru pasa, to zakończenie jakiegoś etapu w nauce. Kolor pasa informuje o zdobytej wiedzy, oraz umiejętnościach. Jest to swego rodzaju ocena jaką zdobyliśmy po określonym okresie treningu. To tak jak w szkole uczysz się po to aby zdobyć wiedzę, a nauczyciel weryfikuje tą zdobytą wiedzę, i stawia ci stopień. Byłoby jakimś nieporozumieniem gdyby za przyswojone wiadomości, i ich sprawdzenie usłyszelibyśmy od nauczyciela tylko "prawidłowo". No można i tak, ale wkrótce okazałoby się, że wśród innych ludzi "mądrzejszych, głupszych" utracilibyśmy to do czego z takim wysiłkiem dążyliśmy. Bez oceny będziemy tylko kolejnym Kowalskim, który robi to samo co ja, pytanie tylko czy tak samo dobrze jak ja?, a może lepiej?, a może gorzej?. Osobiście ćwiczy ze mną kolega, wiem że ma pomarańczowy pas, a nosi biały. Na moje pytanie dlaczego nie nosi pomarańczowego odpowiedział mi pytaniem "a po co?". Myślę, że jemu faktycznie nie zależy na kolorze pasa.
Napisano Ponad rok temu
"1 kyu a po roku albo 2 na 1 dana"...
:?
U mnie Motyllek byłabyś już stracona- nikt z tych co u mnie ćwiczą nie robi tego dla kawałka materiału przy kempodze...
A ci co to robili przeszli juz do mniej wymagajacych trenerów i niektórzy mają wyższe stopnie niż ja
R.
Napisano Ponad rok temu
Druga sprawa w kazdym programie byla notka ze w niektorych przypadkach terminy te moga ulec skroceniu.
np jakis super talent cwiczacy w sekcji 7 razy w tygodniu trudno od niego wymagac zeby robil postepy wolniej od osoby ktora przychodzi rekreacyjnie i stopien ma glownie za to ze chodzi i z czasem czegos sie nauczy.
zreszta patrzec w jakim okresie postepuja stopnie mistrzowskie w niektorych organizacjach a uczniowskie mozna tylko robic swoje i nie zzwracac na to uwagi
Napisano Ponad rok temu
hej to zupełnie jak u mnie!!!A ci co to robili przeszli juz do mniej wymagajacych trenerów i niektórzy mają wyższe stopnie niż ja
R.
a ja myślałem że tylko w Krakostanie kwitnie oszołomstwo, już się zastanawiałem czy to wpływ powietrza czy wody... :wink:
Napisano Ponad rok temu
ktory tylko kolor hakamy zmienial
Juz nawet nasz najmlodszy polski 7 dan go nie przeskoczyl
Napisano Ponad rok temu
z szóstego dana, z szóstego...no ale to Wy mozecie byc dumni z najmlodszego 5 Dana
Napisano Ponad rok temu
z szóstego dana, z szóstego...no ale to Wy mozecie byc dumni z najmlodszego 5 Dana
w wieku 25 lat mial 5
teraz to juz jest staruszek z 6
Napisano Ponad rok temu
Kraków the best!!!!!
Napisano Ponad rok temu
ale chociaż mogliście się wiedzą wykazać a ja się czegoś nauczyłam :-)
Dzięki
Napisano Ponad rok temu
Jeden w imieniu, drugi w nazwisku
Napisano Ponad rok temu
Teraz już wszystko rozumiem [...]
A ja nadal nie rozumiem...
Są gabinety psychoterapeutyczne, ale nadal oszołomy gromadami lgną do MA...
Wiadomo, że to syndrom krótkiego członka, ale aż tyle? :twisted:
R.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:?
Dlatego profesorów udawać nie mogą...
Doktorów też nie...Średnio inteligentnych też nie...
Wygladają na takich jakimi są- imbecyle... tylko dlaczego firmuja swoja wizytówką MA?
Kiedyś były dobre czasy... nie odpowiedział na wyzwanie to spotykał takiego oszołoma ostracyzm, odpowiadał jego historia kończyła sie szybko i bardzo boleśnie...
A teraz?
Bo on nie ćwiczy do walki i by mnie mógł oddechem zabić ( z tym sie w niektórych wypadkach zgadzam), albo głosy z kosmosu mu nie pozwalają ze mną dyskutować/ walczyć itp...
R.
Napisano Ponad rok temu
a i owszem, do udawania profesora już potrzebna jest inteligencja i znajomość tematu (chociaż znam wyjątki) do udawania miszcza MA wystarczy dużo bezczelności i brak samokrytycyzmu i obejrzenie ze dwóch prawdziwych treningów...Dlatego profesorów udawać nie mogą...
Doktorów też nie...Średnio inteligentnych też nie...
R.
zauważ że tak samo łatwiej jest udawać bioenergoterapeute czy innego szamana niż lekarza (wyjątek aktorzy z "na dobre i na złe" :wink:
co ciekawe często "wielcy" miszczowie to też uzdrawiacze...
Napisano Ponad rok temu
I nadam sobie czarny pas z muszelkami...
R.
PS.
To cdobry pomysł...
Zastanowie się i dam znać jak powinniście się do mnie od jutra zwracać...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co było pierwsze?
- Ponad rok temu
-
Ju-jitsu i shiatsu (oraz inne formy medycyny naturalnej)
- Ponad rok temu
-
Kata w JJ ?
- Ponad rok temu
-
Suiraken-kamae
- Ponad rok temu
-
Ju-jitsu. Apel.
- Ponad rok temu
-
Nazwy technik