Terminy!!
Napisano Ponad rok temu
Heh... Mursi a czego mam się bać?? :roll:
No chyba że tego kisielu bo nie lubię :wink:
Z resztą sobie jakoś poradzę :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Heh... Mursi a czego mam się bać?? :roll:
nie nie, tak tylko pytałem,
niczego nie powinnaś - kisiel nie taka straszna znowu rzecz ;-)
Napisano Ponad rok temu
Nie zgadzam sie z tym co napisales. To wszystko zalezy od szkoly i stylu, i tak samo mozesz spotkac takie sytuacje w modern i klasycznym jj.Tak przypuszczalem ze to w tradycyjnych stylach jj tak szybko nadaja stopnie
Ale jakbym to smial glosno mowic
Ja cwicze w szkole w ktorej nauczyciel mowi kiedy uczen jest gotowy do egzaminu, a egzaminy sa ciezkie. Nie jest latwo zdobyc nastepny pas.
Wszystko zalezy od tego na co nastawiona jest szkola.
Napisano Ponad rok temu
Martius napisal:
Nie zgadzam sie z tym co napisales. To wszystko zalezy od szkoly i stylu, i tak samo mozesz spotkac takie sytuacje w modern i klasycznym jj.Tak przypuszczalem ze to w tradycyjnych stylach jj tak szybko nadaja stopnie
Ale jakbym to smial glosno mowic
Ja cwicze w szkole w ktorej nauczyciel mowi kiedy uczen jest gotowy do egzaminu, a egzaminy sa ciezkie. Nie jest latwo zdobyc nastepny pas.
Wszystko zalezy od tego na co nastawiona jest szkola.
To bylo tylko w formie zartu
Po prostu tradycjonalisci czepiaja sie czesto modern ze maja stopnie czesto nie od uznanych w Japonii instruktorow tylko od np europejczyka.
Mowiac ze sami tylko maja te prawdziwe po ciezkiej pracy.
A stopnie tak samo w modern jak i tradycyjnym albo sa zzasluzone albo nie. I w jednym i w drugim mozna dostac za wytrwalosc i wieloletnia prace jak i za bycie np przedstawicielem na dany kraj jakiegos Guru
Tu nie ma reguly.
Czy szkola tradycyjna czy nie tu zalezy to od wielu czynnikow jaka wartosc przedsatwia dany stopien. I tu sie z Toba zgadzam.
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie z Toba ze wszystko zalezy od tego jaka wartosc przedstawia dany stopien i szkola.
Biorac pod uwage to ze modern jest najbardziej rozpowszechnione w Europie i ma tu jakies swoje korzenie to jest normalne, ze to europejczycy beda nadawali stopnie.
W Japoni dominuje tradycyjne jj, chociaz jest tez modern.
Japonczycy zawsze przywiazywali duzo uwagi do tradycji, ale my nie jestesmy japonczykami i tak dokonca nigdy ich nie zrozumiemy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co było pierwsze?
- Ponad rok temu
-
Ju-jitsu i shiatsu (oraz inne formy medycyny naturalnej)
- Ponad rok temu
-
Kata w JJ ?
- Ponad rok temu
-
Suiraken-kamae
- Ponad rok temu
-
Ju-jitsu. Apel.
- Ponad rok temu
-
Nazwy technik