Czy to mozliwe ?
Napisano Ponad rok temu
1) Czy mozliwe jest wykonanie noza z dowolnego kawalka metalu ?
2) Czy techniki walki nozem sa tak proste i tak niebezpieczne ?
3) O ile ktos widzial film .. jak to co bylo na filmie ma sie do faktycznej walki nozem i wykonania tegoz ?
Pz.
Napisano Ponad rok temu
Ja ma być do dupy - to czemu nie :wink:
Nie oglądałem. Z tego co czytałem - to w tym filmie pokazano bzdury - nie walkę nożem...
Ale generalnie (patrz: NIE FILMY) - tak. Nóż to 100% niebezpieczeństwa
3) O ile ktos widzial film .. jak to co bylo na filmie ma sie do faktycznej walki nozem i wykonania tegoz ?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do celów zamordowania kogoś - właściwie tak. Pod warunkiem oczywiście że to nie będzie puszka po Coca Coli - żeby się nie powyginał przy pchnięciu. O ile pamiętam też, to kawał blachy z którego zrobiono nóż na filmie to resor, który jak znalazł nadaje się do robienia noży.
No. Owszem.
Widziałem film. I o ile mam jakieś pojęcie o walce nożem, to tam były ze dwa przegięcia solidne: jedno to "walka finałowa", gdzie panowie obaj mieli po kilka głębokich i długich cięć na korpucach/kończynach i ciągle walczyli, oraz drugie, czyli pachnąca Stefkiem praca rąk - dwóch gości naprzeciw siebie, i błyskawiczne ataki i bloki w niekończącej się serii...
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Dzieki za konkretna odpowiedz
Combat.. dzieki.. chociaz za starania :wink:
Napisano Ponad rok temu
Czy mozliwe jest wykonanie noza z dowolnego kawalka metalu ?
Można, ale "dziabak" dosłownie prawie ze wszystkiego z czego da się uformować szpic, ząbki i ewentualnie dodatkowo usztywnić, nawet z plastyku. Puszka po coli może być super trzeba tylko wiedzieć jak ostrze usztywnić... Odsyłam do poradników survivalowych szukać w dziale improwizacja noża
Napisano Ponad rok temu
film to film i nie należy go mylić z rzeczywistością.
nóż można wykonać - nawet, jak będzie do dupy to w ciałko się wbije. Zresztą za oceanem panuje prawdziwa plaga samoróbstwa i metaloplastyki. Kto miał 3- z ZPT niech teraz żałuje... :wink:
Wygląd scen walk dobierany był pod kątem scenariusza i odpowiednio do niego dostosowywany: czyli czas pojedynku, techniki itp itd. Jest też kilka ujęć retuszowanych komputerowo (lecący obracający się nóż). Niektóre rzeczy, jak np. brak pracy nóg w pojedynku na skale wynikają z założeń scenariusza. Rafael Kayanan, który był jednym z odpowiedzialnych za choreografię, wiele razy pisał, co, jak i dlaczego robiono - na forum Sayoc jest kilka starych postów na ten temat.
W rzeczywistości Sayoc wygląda na szczęście inaczej - ale kto wtedy emocjonowałby się takim pojedynkiem?
Napisano Ponad rok temu
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
Swoja droga polecam, zajebisty film! Teraz czekam na ostatniego samuraja w grudniu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale ja nie mieszkam w kinie Jeszcze nie oglądałem.
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
ale Kill nie był najlepszym filmem tamtego wieczoru...
Napisano Ponad rok temu
Takie 10 minut z właściwym nastawieniem psychicznym to całkiem niezły eye-opener.
K.
Napisano Ponad rok temu
A co do pytania pierwszego:
Mam znajomego który jest strażnikiem w więzieniu i kiedyś pokazał Mi pewien nóż.
Jak we wszystkich porządnych placówkach tego typu więźniowie mają możliwość wykorzystania wolnego czasu w różnych zajęciach, jednym z nich jest praca w warsztacie-kuźni przy więziennej.
Otóż ten znajomy otrzymał kiedyś od jednego z więźniów ten właśnie nóż. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to iż owo narzędzie wykonane zostało z rozkutego łożyska.... co więcej napis widniejący na ex-łożysku był nie tknięty. Sama rączka była z kolorowych pasków (szczoteczki do zębów).
Tamtego dnia zacząłem wierzyć w ludzi bo żeby tak ręcznie rozkuć łożysko, uformować nóż i to tak żeby napisu nie ruszyć....
:twisted:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bali-song - prośba o radę
- Ponad rok temu
-
E-Z-OUT Gerber
- Ponad rok temu
-
Problemy z noszeniem...?
- Ponad rok temu
-
Arclite D2
- Ponad rok temu
-
ciekawa historia mi sie przypomniała...
- Ponad rok temu
-
o ostrzałkach...
- Ponad rok temu
-
do moderatorów - nowy podział
- Ponad rok temu
-
Spyderco Kerambit
- Ponad rok temu
-
Nowości, galeria broni, taktyka, walka, stal... rośniemy!
- Ponad rok temu
-
Serwery niekomercyjne- ksiązki, filmy
- Ponad rok temu