Ostatni Samurai to film dla fascynatow "Krainy Tysiąca Włóczni". Moje odczucia były pozytywne, wszakże nie do konca, ale pozytywne. Byłem na filmie wraz z moja dziewczyna, ktora okazala sie byc niepodwazalnym dowodem tego, ze kobiety powinny zostawac przed wejsciem do kina (mysle tutaj o filmach tego typu)
. Muzyka podgrzewala nastroj filmu, najbardziej do dzisiaj pamietam scene, kiedy to Armia Cesarska pod wodza Tomka
czekala na atak samurajow, ktorzy nagle pojawili sie w spowitym mgłą lesie. Sceneria filmu jaknajabrdziej autentyczna, zwlaszcza miejsce, gdzie mieszkal Katsumoto. Apropo tego, to dodam, ze sceny te byly krecone niedaleko miasta Himeji, na gorze Shosha a wszystkie te bydynki naleza do zespolu klasztorno-swiątynnego. Dla ciekawskich polecam przeczytac artykul z 5ego numeru (2/2004) kwartalnika BUDOJO, gdzie sa fajne fotki tych obiektow i artykul. Wracajac do filmu, to postacia, ktora wywarla na mnie najwieksze wrazenie byl Katsumoto (a reczej gra aktora), ktorego pierwowzorem jest Saigo Takamori, zolnierz i polityk, zwolennik zniesienia bakufu i odnowienia wladzy cesarskiej. Co do Algreena, czyli Toma Cruisa, to uwazam, ze powinien pozostac przy kreceniu filmow typu Mission Impossible i tym podobnym bzdetom, bo jak go zobaczylem to az nie moglem patrzec
. Musze przyznac jednak, ze w pewnym momencie ogladania pojawilo sie u mnie rozczarowanie, mianowicie jak zobaczylem, ze Algreen przezywa jako jedyny ostrzal z broni maszynowej
i wraca do wioski, aby zyc dlugo i szczesliwie u boku kobiety, ktorej by nie było mało, zabil meza.
No z niecierpliwoscia czekam na kolejne tego typu produkcje filmowe, wszakze malo ich, bardzo malo. Moze ktos sie skusi proba nakrecenia np nowej wersji Siedmiu Samurajow, sadze ze cos takiego sciagnelo by wielu widzow do kin, biorac pod uwage postep techniczny w kreceniu filmow
. Mam jeszcze nadzieje, ze nie zobacze juz w takich filmach aktorow jak Tom Cruise, Keanu Reeves, czy Brat Pitt (az sie boje isc na ta Troje jak pomysle ze go tam zobacze). Osobiscie wolalbym, zeby rezyserzy obsadzali w takich rolach nowe postaci w filmowym swiatku.
! pOzDrAwIaM !