Capoeira w wersji Combat
Napisano Ponad rok temu
Czemu?
Napisano Ponad rok temu
chodziło mi o tekst Dediego który nie ma pojęcia na ten temat...
nie chodzi mi o to że capo jest skuteczne w walce ale bądź co bądź jest to równierz MA
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hieh... to odpada juz Aikido,Kung-Fu i wszystkie inne które nie są skuteczne ??
Zależy jeszcze do jakiej walki... na ulicy czy z jakimiś ustalonymi zasadami... jeżeli z zasadami to można uznać ża duro jest swoistym ringiem capoeiry bo jest tu dozwolony full kontact
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie ze capo to sztuka walki, i moze sluzyc do walki lecz napewno nie jest tak skuteczna jak niektore inne systemy i sztuki walki, ale w koncu te wszystkie kopniecia, uniki i uderzenia ktorych uczymy sie na treningach nie sluzą do baletu. :twisted:A czy przypadkiem sztuka walki nie służy do ... WALKI? A jeśli służy z trudem lub w ogóle - to co? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Widzialem kiedys walke Capo vs BJJ na starej stronie Uirapuru byl taki filmik.A widziałeś ty kiedy capoeira vs cokolwiek? Bo ja nie 8O
Czemu?
Sorki za double posta
Napisano Ponad rok temu
chodziło mi o tekst Dediego który nie ma pojęcia na ten temat...
Text o balecie nie dotyczył capoeiry (o której rezczywiście nie mam pojęcia, więc się W OGÓLE nie wypowiadam), tylko AIKIDO. Skuteczność aikido w realnej walce jest zerowa (o czym się - niestety - przekonałem na własnej skórze, szkoda że po 3 latach treningów po 3-4 razy w tygodniu), natomiast świetnie wygląda aikido na pokazach, w filmach z Seagalem itp. Dlatego uważam, że jest do balet.
Napisano Ponad rok temu
Text o balecie nie dotyczył capoeiry (o której rezczywiście nie mam pojęcia, więc się W OGÓLE nie wypowiadam), tylko AIKIDO. Skuteczność aikido w realnej walce jest zerowa (o czym się - niestety - przekonałem na własnej skórze, szkoda że po 3 latach treningów po 3-4 razy w tygodniu)
zupełnie OT.
dało Ci coś aikido na późniejszych treningach KM ?
pzdr
charlie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ehh... w takim razie nie jest to sztuka walki ??
hieh... to odpada juz Aikido,Kung-Fu i wszystkie inne które nie są skuteczne ??
Tak dla porządku, Kung-Fu to stokilkadziesiąt głównych styli, tak jak Karate to przynajmniej dwadzieścia głównych styli. Rozstrzał charakterystyk i jakiegoś umownego stopnia skuteczności jest b.duży w Karate i ogromny w Kung-fu. Wsadzanie tego do jednego wora, traktowanie jako jednego stylu czy sztuki walki to najdelikatniej mówiąc nieporozumienie. I jeszcze wymienianie obok Aikido :-)
A tak na marginesie, wolę termin styl lub metoda walki, bo jak coś jest za bardzo sztuką, to już skuteczną walką jest niespecjalnie...
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Sztuka walki wtedy jest sztuka,jesli stoi za nia jakas tradycja i filozofia.Nie znaczy to,ze styl nazwany sztuka jest nieskuteczny.
To rozni sztuke od systemow.W sztukach walki uczysz sie tez czegos o ich historii,o kraju,w ktorym powstaly.Ma to tez wplyw na Twoje podejscie do zycia.Sztuka czesto pelni funkcje dydaktyczna ,ma jej milosnikow czegos nauczyc,oprocz samej walki i samoobrony.Niektore sztuki walki zachowaly
ten aspekt,ale nie sa przez to mniej skuteczne. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak dla porządku, Kung-Fu to stokilkadziesiąt głównych styli, tak jak Karate to przynajmniej dwadzieścia głównych styli. Rozstrzał charakterystyk i jakiegoś umownego stopnia skuteczności jest b.duży w Karate i ogromny w Kung-fu. Wsadzanie tego do jednego wora, traktowanie jako jednego stylu czy sztuki walki to najdelikatniej mówiąc nieporozumienie. I jeszcze wymienianie obok Aikido :-)
A tak na marginesie, wolę termin styl lub metoda walki, bo jak coś jest za bardzo sztuką, to już skuteczną walką jest niespecjalnie...
Rzadko się z Tobą zgadzam - ale teraz w 100%!
A co do karate - zobaczcie chociażby shidokan :twisted:
Napisano Ponad rok temu
masz racje ale combaty tez moga zmienic nastawienie do zycia. zareczam ci
Dokładnie! :peace:
Napisano Ponad rok temu
masz racje ale combaty tez moga zmienic nastawienie do zycia. zareczam ci
W jakim sensie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
co dla kompletnego laika ?