Dobrze, że ktoś wykopał taki temat z podziemii. Może w końcu dojdę do tego, w którym momencie weszło to podskakiwanie do shotokanu, bo na dobr sprawę jeszcze nikt mi tego nie wyjaśnił :?
Washi to wyjasnial troche, chyba nie przeczytales.
Napisano Ponad rok temu
Dobrze, że ktoś wykopał taki temat z podziemii. Może w końcu dojdę do tego, w którym momencie weszło to podskakiwanie do shotokanu, bo na dobr sprawę jeszcze nikt mi tego nie wyjaśnił :?
Napisano Ponad rok temu
\Dobrze, że ktoś wykopał taki temat z podziemii. Może w końcu dojdę do tego, w którym momencie weszło to podskakiwanie do shotokanu
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję naprawdę, że jesteście tacy cierpliwi, ale ja może źle sformułowałem moje pytanie. Shotokan zawsze mi się kojarzył z czymś twardym, nie z luźnym podskakiwaniem i wyczekiwaniem aż przeciwnik zaatakuje i jestem przekonany, że nie było tak od momentu kiedy powstawał shotokan. Chcę załapać mniej więcej w jakim okresie czasowym, pojawiło się to po raz pierwszy a skąd się to wzięło i po co to już pomijam, bo nic mnie nie zdziwi we współczesnych SW.\Dobrze, że ktoś wykopał taki temat z podziemii. Może w końcu dojdę do tego, w którym momencie weszło to podskakiwanie do shotokanu
Pisalem juz o tym w dwuch watkach w odpowiedzi na Twoje pytanie podam jeszcze raz:\
http://www.forum-kul...ndpost&p=877109
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest więcej zwracania uwagi na poprawną tehnikę niż na bezsensowne lanie sie po gębach bez zachowania pozycji itd
Napisano Ponad rok temu
Jest więcej zwracania uwagi na poprawną tehnikę niż na bezsensowne lanie sie po gębach bez zachowania pozycji itd
I więcej szans na kreatywne sędziowanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
złoo
Zapominasz że to tylko zawody sportowe. Każdy ma prawo ustalać takie przepisy zawodów i konkurencje, jakie mu się podobają, a dodawanie filozofii do tego stało się chyba narodową obsesją Polaków. Zawody rozgrywa się dla wyników, sławy i nagród cała reszta to puste gadanie. Karate to sztuka walki - nie sport, ale wielu chyba o tym zapomniało.
Napisano Ponad rok temu
Ja tez uważam, że ITKF – karate tradycyjne ma dobre przepisy. Moim zdaniem są to najlepsze przepisy, jeżeli chodzi o formułę „bezkontaktową”.Ja Uważam że ITKF ma dobre przepisy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
itosurulez dziękowałem giro.Tak wiec po co ten komentarz?A kotlet(czyli dobry artykuł) jak dobrze zrobiony można odgrzewać Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
. Druga wojna światowa była dotkliwym ciosem dla Karate - zginęło wielu mistrzów, szczególnie na Okinawie, gdzie toczyły się ciężkie walki i przyzcyniło się do zniknięcia niektórych styli karate, które przekazyawano w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Po zakończeniu wojny nauczanie karate zostało utrudnione gdyż jednym z warunków kapitulacji Japonii był zakaz uczenia japońskich sztuk walki w szkołach, gdyż Amerykanie obawiali się odrodzenia japońskiego ducha imperialistycznego. O Karate jednak nie słyszeli, toteż ruch ten odrodził się o wiele wcześniej, szczególnie po powrocie G.Funakoshi do Tokio.
Po drugiej Wojnie Światowej w Japonii doszło do kryzysu w rozwoju karate. Spowodowane to było wprowadzonym przez amerykańskie wojska okupacyjne zakazem uprawiania sztuk walki ( obowiązywał do 1948 roku ),
Napisano Ponad rok temu
Temat jest całkiem nieźle opisany w literaturze, ale nazwa Budo Ban bywa myląca. Zakaz wprowadzony podczas okupacji amerykańskiej w 1945 dotyczył tylko szkół, uniwersytetów i innych jednostek podległych Ministerstwu Edukacji. Był to spory niedostępny segment rynku.Po drugiej Wojnie Światowej w Japonii doszło do kryzysu w rozwoju karate. Spowodowane to było wprowadzonym przez amerykańskie wojska okupacyjne zakazem uprawiania sztuk walki (obowiązywał do 1948 roku),
Napisano Ponad rok temu
"W roku 1947, po wygraniu mistrzostw wszechstyli w Kioto,
Troche jedna wersja przeczy drugiej, a w tym wypadku tylko jedna moze byc prawdziwa.
Osobiscie sklaniam sie do Twojej wersji, gdyz z innych dokumentow i relacji wynika ze pierwsze jesli chodzi o sport to bylo judo, a dopiero pozniej karate.
Bylbym wdzieczny gdybys w tym wypadku wskazal jakies wiarygodne zrodla.
pozrawiam
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu