Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak się uwolnić??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

budo_motyllek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak się uwolnić??
Wszystkie techniki uwalniania się z uchwytu za ręce bazują na tym że atakujący trzyma cię z przodu. (no chyba że się mylę to proszę o poprawinie mnie)- nie mam też na mysli wykręcania rąk do tyłu.

Wyobraźnia podsunęła mi pomysł - A co by było gdyby koleś złapał za jedną rękę oburącz z boku (wiecie o co mi chodzi :) tak jak trzyma się sztangę przed podrzutem haha)

W zasadzie to czystko teoretyczne bo nikt przeciez tak nie łapie jak cie atakuje ale...
mam pytanie czy można się z tego jakoś uwolnić :?: (hehe nie wchodzą kombinacje dwóch technik - bo to wyjdzie ale jedną!!)

Może ktoś ma jakiś pomysł??

Pozdrawiam :twisted:
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jak się uwolnić??
No cóż, obie ręce ma zajęte? No to świetnie, mocno walisz go w pysk. :)
  • 0

budo_motyllek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Staszysz ja wiem najlepiej z główki żeby mu niucha poszła :D
ale mi chodzi o uwolnienie się z tego uścisku bo...
przyjmijmy że drugą ręke masz przywiązaną do kaloryfera i ta zchwytana jest ci potrzebna do odwiazania tamtej :wink:
  • 0

budo_mafox_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 746 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wszystkie techniki uwalniania się z uchwytu za ręce bazują na tym że atakujący trzyma cię z przodu. (no chyba że się mylę to proszę o poprawinie mnie)- nie mam też na mysli wykręcania rąk do tyłu.

Mylisz sie. Techniki uwalniania rak w jj sa opracowane na wszystkie mozliwe strony (uwalnianie reki lub rak trzymanych jednoracz, oburacz, z przodu , z tylu, z boku, nachwytem, podchwytem).

Wyobraźnia podsunęła mi pomysł - A co by było gdyby koleś złapał za jedną rękę oburącz z boku (wiecie o co mi chodzi :) tak jak trzyma się sztangę przed podrzutem haha)

jest baardzo wiele mozliwosci
wazny jest tez dokladny sposob trzymania rak i do tego zastosowanie odpowiedniej techniki
przykladowo napastnik stoi tak ze swoje rece ma wyprostowane w lokciu wiec jest troszke dalej i trzyma lewa rake.
Nalezy sciasnac prawa reke , zgiac ja w nadgarstku , i wykonac cwierc obrotu w lewo podchadzac rownoczesnie krok do przeciwnika. W tymmomencie rece przeciwnika sa juz zgiete. Nasz lokiec trzymanej reki jest juz blisko ciala , dziala wiec wieksza sila podczas uwalniania. Teraz nalezy rownoczesnie tzn. w jednym ruchu: prawa reka zlapac lewa piesc , lewy lokiec uniesc, zgiac swoj nadgarstek dzialajac na nadgarstki i kciuki przeciwnika, swoj lokiec oprzec o przedramie przeciwnika i dynamicznie sie "dokrecic" w prawo. Reka jest wolna.

W zasadzie to czystko teoretyczne bo nikt przeciez tak nie łapie jak cie atakuje ale...

ale jak duzo "gestykulujesz " a gosc chce Cie odsunac lub byc pewnym ze nie uderzysz to moze zlapac za rece/reke ;)

a jak za kaloryfer to juz tylko pozostaje zaczac od kopniec... :(
  • 0

budo_motyllek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wielkie dzięki Mafox_ poklon

Teraz pozostaje mi tylko wypróbować tą technikę :? Nieomieszkam!

• 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A pomyslalas zeby sie wcale nie uwalniac tak do konca, tylko uzyc jego uchwytu przeciwko niemu, zeby go skontrolowac? :lol:
  • 0

budo_mafox_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 746 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

OT: motyllek? na avatarku to jestes ty ? :)
szczepan po avatarku widac ze sie starzejesz? czy o co innego chodzi :) ?
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

OT: motyllek? na avatarku to jestes ty ? :) :)

No wlasnie jakos tak Motyllek przestal odpowiadac na posty dotyczace jej nowego zdjecia 8)

szczepan po avatarku widac ze sie starzejesz? czy o co innego chodzi :) ?

Ech, Mafox_ , przeciez Halloween!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 0

budo_motyllek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A pomyslalas zeby sie wcale nie uwalniac tak do konca, tylko uzyc jego uchwytu przeciwko niemu, zeby go skontrolowac? :lol:

No wiesz? Pomysleć pomyślałam ale nie mam pojęcia jak go skontrować i dlatego Szczepan z niecierpliwościa czekam na opis tej kontry :D

• 0

budo_motyllek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

OT: motyllek? na avatarku to jestes ty ?

No i się wydało :oops:
  • 0

budo_aniol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 956 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

w pierwszej kolejności należy przyjrzeć się napastnikowi (napastniczce) bo jak nam się będzie podobac to może lepiej się nie uwalniać ?:) :)
  • 0

budo_motyllek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak to się nie uwalniać :roll:

Przecież napastnik (napastniczka) musi widzieć kto tu rządzi :wink:
  • 0

budo_stando
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1196 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

w pierwszej kolejności należy przyjrzeć się napastnikowi (napastniczce) bo jak nam się będzie podobac to może lepiej się nie uwalniać ?:) :)

NO,No czasem nie warto się bronić :lol:
  • 0

budo_motyllek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

NO,No czasem nie warto się bronić :lol:

Hehe to się zdarza tylko na filmach a ja mówię o rzeczywistości - szarej i brudnej :twisted:
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No wiesz? Pomysleć pomyślałam ale nie mam pojęcia jak go skontrować i dlatego Szczepan z niecierpliwościa czekam na opis tej kontry :D

U nas nazywa sie to atak morote dori i jest okazja do stosowania prawie wszystkich podstawowych technik.
Znaczy masz wybor, albo goscia rzucic, obalic lub zalozyc dzwignie lub jeszcze zalozyc dzwignie a potem rzucic.Juz nie mowie o uderzeniach nogami czy rekami(bo o glowie sama wspomnialas..)

Opisu szczegolowego nie bedzie, to jest niemozliwe. Moge ci pokazac, jak bede nastepnym razem w W-wie. Najwazniejsze jest, aby go wytracic z rownowagi i ta nierownowage utrzymac przez caly czas az do zalozenia kontroli.Druga najwazniesza sprawa, to wychodzac z tego zlapania, nie nalezy sie przeciwstawiac uchwytowi, a znalesc taka pozycje wlasnego ciala i taki kat wyjscia ktory pozwoli zachowac jego uchwyt i za jego pomoca zaatakowac jego stawy(wszystkie na raz - nadgarstek, lokiec, ramie). Wytwarza sie swego rodzaju napiecie w jego rekach, lub wykorzystuje sie do tego naturalna sztywnosc rak atakujacego, to zalezy, nieprawdaz.
Te zaatakowane stawy sie blokuje tak, zeby mozna bylo obrocic biodra atakujacego. No i teraz to juz po herbacie :lol:
Do tego dochodzi inna rekacja jak ciagnie a inna jak pcha.

et voila!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024