Badania...
Napisano Ponad rok temu
Sihan zasugerował żebym zrobiła sobie badania pod kątem kolagenu!
Podobno jeśli jest go zbyt mało w organizmie to prawdobodobieństwo wystąpienia jakiejkolwiek kontuzji jest dużo większe.
Czy ktoś mógłby powiedzieć mi na czym takie badanie polega?
Ewnetualnie jak można go uzupełnić (przyjmijmy że mam jego niedbór-bez badania) - dieta?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
proszę nie zaśmiecać forum :twisted:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
:wink:
Twoj trner jest jakis nadgorliwy. To jakby moj kazal mi robic testy plonosci i test twardosci wody.
Pozdrawiam i szacuneczek
Niedziel
Napisano Ponad rok temu
Normalne od lekarza sportowego to co innego nie o nie mi chodziło (ale dzieki za linka )
Nie chodzi o jego nadgorliwość (nie wymaga tego) a raczej o jego troske - to była dobra rada!
Pytam o te badania bo skoro ciagle cos sobie wykręcam (a to jest wkurzające :twisted: :twisted: !!) to może przyczyna leży po stronie kolagenu! A że nie lubie łazić po lekarzach, bo do tego trzeba mieć zdrowie, chciałabym wiedzieć na co się decyduje.
Ostatnio odnoszę wrażenie że lekarze stają sie coraz bardziej nadgorliwi, więc może konkretnie na temat tego badania jeśli oczywiście ktoś coś wie
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
To jakbym podczas sparingu tracil zeby, bo nie mam szczenki, a trener kazalby mi robic testy na poziom holesterolu we krwi.
Rozgrzewasz sie wogule przed treningiem?
A z kim cwiczysz, moze z jakims napalencem, co chce sprawdzic, czy rzeczywiscie przeciagnieta dzwignia lamie reke?
Pozdrawiam i szacunek
Niedziel
Napisano Ponad rok temu
hm... widze że masz tyle samo wiedzy na ten temat co i ja!!To jakbym podczas sparingu tracil zeby, bo nie mam szczenki, a trener kazalby mi robic testy na poziom holesterolu we krwi.
Jednak ja chciałabym aby na tego posta odpowiedział ktoś kto wie troszke więcej może jakiś lekarz tu jest??
Respact :twisted:
Napisano Ponad rok temu
- gadasz toche nie do rzeczy i strasznie upraszczasz
- chyba nie rozumiesz o co sie pytam
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Przeciez juz Ci forumowy dyzurny lekarz odpisal
Patrz co kto ci odpowiada, bo bez tego jest straszna bida.
PS. Pisze sie RESPECT, ale ty pewnie tak specjalnie napisalas :wink: :?
Pozdrawiam i szacuneczek
Niedziel
Napisano Ponad rok temu
He, he, he Zaproponuj mu wymianę garnituru chromosomowego
To ma być odpowiedź forumowego lekarza
Bo chyba nie mówiłes o sobie 8O
A jeśli miałeś na myśli siebie to czytałam twoje odpowiedzi i nic z nich nie wynika poza tym że ty chyba nie czytasz pytań
więc patrz kto o co pyta, bo "bez tego straszna bida"
To by było tytułem wstępu :wink:
To może Panie forumowy dyżurny lekarzu powiedz mi chociaż czy ty wiesz co to jest ten kolagen i za co jest odpowiedzialny skoro nie masz Pan pojęcia na temat tego badania
p.s. A z tym respect to wcale nie było specjalnie zwykły ludzki błąd ale naturą ludzką jest uczenie się właśnie na nich :wink:
RESPECT :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Cwicze juz dosc dlugo, a NIGDY nie mialem kontuzji, ktora kwalifikowalaby sie do opatrzenia ambulatoryjnego.
Zle cwiczycz, szczegulnie, ze MA, na ktore uczeszczasz ( pisalas, ze JJ ) nie jest na tyle kontaktowe, zeby cos sie dzialo. To po pierwsze.
Nie pisz o uproszczeniach, skoro zakladasz cos bez badan.
Kolagen to gł. składnik włókien tkanki łącznej, z której zbudowane są np. kości i chrząstki kręgowców. Bez tego juz mialabys polamane 100 razy nogi w ciagu zycia. Idac dalej twoim tokiem rozumowania, to: co ma piernik do wiatraka?
To by bylo na tyle.
Odpowiedz pana przez mnie wymienionego, byla akurat adekwatna do poziomu pytania. Zapytaj sie go kto mu dal dyplom, albo najlepiej mu go od razu wez.
Pozdrowki
Niedziel
Napisano Ponad rok temu
Proszę tylko Pana forumowego dyzurnego lekarza o konsultacje i wychwycenie ewentualnych błędów merytorycznych
Po analizie kilku artykułów na temat kolagenu wywnioskowałam że jednak ma coś ten piernik do wiatraka:
Kolagen odpowiada ze odbudowę uszkodzonych tkanek z stawach tak?
Więc niedobór kolagenu powoduje iż rekonstrukcja uszkodzeń przebiega woniej niż normalnie tak?
Zatem stwierdzenie niedoboru kolagenu i jego zewnętrzne uzupelnienie przyspiesza regenerację i zmniejsza prawdopodobieństwo cięższych kontuzji tak? Bo codziennie doświadczamy lekkich uszkodzeń tkanek które powodują mikrouszkodzenia... gdy mamy mało kolagenu z mikro robi się mezzo a potem makrouszkodzenie i kontuzja nie wiadomo skąd
Czy może już kompletnie jestem "jakas inna"
Pozdrawiam :twisted:
Napisano Ponad rok temu
motyllek uparłaś się na ten kolagen i już jak to kobiety ale nie do tego zmierzam, na to iż sobie cały czas coś skręcasz ma wpływ nie tylko niedobór kolagenu!
Zapomniałaś, że jeszcze są ścięgna, mięśnie które trzymają stawy w odpowiedniej pozycji?! więc może problem leży po każdej ze stron! Sam kolagen nie rozwiąże tego problemu, jeżeli coś często skręcasz to to się nazywało jakoś tak powtarzalnośc urazu czy cosik w tym rodzaju już nie pamiętam poprawnej nazwy - ale to nie ważne
Rada wzmocnij mięśnie, ściegna (ćwiczeniami) kup sobie artresan i na początku oszczędzaj się z treningami MA, aż się wzmocnisz i to by było na tyle
Są odpowiednie ćwiczenia które przeciwdziałają skręceniom i wzmacniają mięśnie, ścięgna odpowiedzialne za trzymanie stawów w odpowiedniej pozycji
Pozdrówka i nie złość się jutro będzie lepiej
Napisano Ponad rok temu
Patrzac na twoje zdjecie, no nie wygladasz najnormalniej, sorki :wink:Czy może już kompletnie jestem "jakas inna"
Pozdrawiam :twisted:
Napisano Ponad rok temu
JacaTB chyba wyjaśnił już sprawę kontuzji stawów.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Patrzac na twoje zdjecie, no nie wygladasz najnormalniej, sorki
aż, mi się łezka zakręciła
Napisano Ponad rok temu
Ok uparłam się na ten kolagen no i już mniej więcej wiem a o to mi właśnie chodziło
Dziewczyna jest zielona więc słucha tego co mówi jej trener, lepiej jej przecierz pomóc niż zbywać .
No właśnie - podobno kto pyta nie błądzi
Sprawę kolagenu mam już wyjąsnioną w stopniu zadowalającym 8) wiec teraz mam pytanko jak wzmocnić mięśnie. To że są jakieś ćwiczenia można się domyślić tylko jakoś nie mogę sobie wyobrazić które ćwiczenia mogą wzmacniać mięśnie kostki
Jeśli mnie tym razem nie zbędziecie to jestem pewna że ktoś podszuci mi linka
A co do nerwów - hm... to troszkę mobilizują bynajmniej w tym przypadku doprowadziły do wyjaśnienia zagadki kolagenu :twisted:
hehehe muszę jeszcze popracować nad mieśniami karku - żeby się odbudowałyPatrzac na twoje zdjecie, no nie wygladasz najnormalniej, sorki
Dzięki wielki i pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Stawy....