Thai boks czy kick??
Napisano Ponad rok temu
to, co Mumil napisal, jest... no, powiedzmy, ze troche dziwnie brzmi, ale tak wlasciwie chcialem Cie spytac, czy sparowales kiedys z kims z tego Wing Tsun?
A pytam, bo wysylasz co jakis czas roznych ludzi a to na box, a to na zapasy, zeby sprawdzili swoje kunf-fu, czy co tam jeszcze...
Napisano Ponad rok temu
to, co Mumil napisal, jest... no, powiedzmy, ze troche dziwnie brzmi, ale tak wlasciwie chcialem Cie spytac, czy sparowales kiedys z kims z tego Wing Tsun?
A pytam, bo wysylasz co jakis czas roznych ludzi a to na box, a to na zapasy, zeby sprawdzili swoje kunf-fu, czy co tam jeszcze...
Wysyłam tych - co piszą różne dziwne rzeczy Chodziłem m.in. na boks, obecnie muay-thai i nie lubię takiego pieprzenia... (że, coś tam to sport i dlatego się nie sprawdzi).
Wiesz była taka walka na UFC - gość z Wing Tsun (Asbel Cancio) przegrał "od ręki" z Dave'em Benetau! ("taak, na pewno był cienki etc.", "taak, było za dużo zabronione" etc.). Obejrzyj sobie sam i oceń. 2gie co obejrzyj - to walkę MMA VS KUNG-FU (nie muszę mówić - kto wygrał).
Co do sparowania: jeszcze nie miałem okazji. Jakoś dziwnym trafem nie mam zaufania do KF. Inaczej bym tylko to trenował.
Napisano Ponad rok temu
walke widzialem i ten tlusty koles nawet, gdyby trenowal tajski boks i bjj, to by dostal wp...l od mojego ponad-osiemdziesiecioletniego dziadka.
pomijam juz fakt, ze z tego co pamietam, to nie bylo Wing Tsun, tylko jakos tak inaczej pisane.
nie mialem z tym stycznosci, wiem tyle, co widzialem na jakims pokazie i troche filmikow. no i cos tam czytalem.
nie wiem, jak to wyglada w Polsce, ale z tego, co mozna przeczytac, w Niemczech czesc instruktorow to sa ponoc byli karatecy, taekwondocy, bokserzy, zapasnicy i inni tacy, ktorzy sobie poszli posparowac i byli "bezradni" - wiec juz tam zostali.
nie wiem, czy to prawda, moze to tylko marketing, a moze niemieccy karatecy, taekwondocy, bokserzy i zapasnicy sa po prostu ciency ale oni na tym Wing Tsun ponoc bardzo chetnie pozwalaja sobie pokazac ludziom przychodzacym do klubu, co robia zle i czemu to ich Wing Tsun jest do d...
mnie takie wyjasnianie pociaga srednio, nigdy nikogo nie przekonywalem, ze i dlaczego "jego styl jest do d...", dobrze mi na moim judo dla staruszkow - nie musisz pisac, ze moglbym dodac kick-boxing, bo i lata juz nie te i troche inne priorytety mam - ale Ty masz swoja strone na ktorej piszesz (mniej-wiecej), ze te wszystkie k-f sa do niczego, bo nie maja tego, czy tamtego, co ma boks, judo, zapasy itd., doradzasz ludziom , co cwiczyc...
moze bys zobaczyl, jak to jest - w profilu Mumila jest jakas polska strona tego WT, jest tam adres i w Szczecinie, sa tez podane godziny treningow. drugi blisko jest w Poznaniu.
piszesz, ze nie miales okazji, a niewykluczone, ze okazja na Ciebie nawet w Twoim miescie czeka.
a nuz-widelec wyniesiesz z takiego spotkania jakies nowe doswiadczenia, moze przy okazji pare osob nie tylko wirtualnie naprowadzisz na "wlasciwa droge"...
ot, taki mi tylko pomysl do glowy przyszedl, moze Cie zaciekawi.
pozdrawiam
kinboshi
Napisano Ponad rok temu
nie wiem, jak to wyglada w Polsce, ale z tego, co mozna przeczytac, w Niemczech czesc instruktorow to sa ponoc byli karatecy, taekwondocy, bokserzy, zapasnicy i inni tacy, ktorzy sobie poszli posparowac i byli "bezradni" - wiec juz tam zostali.
O rany jakbym czytał marketing sprzed turniejów MMA 8O
:wink:
mnie takie wyjasnianie pociaga srednio, nigdy nikogo nie przekonywalem, ze i dlaczego "jego styl jest do d...", dobrze mi na moim judo dla staruszkow - nie musisz pisac, ze moglbym dodac kick-boxing, bo i lata juz nie te i troche inne priorytety mam - ale Ty masz swoja strone na ktorej piszesz (mniej-wiecej), ze te wszystkie k-f sa do niczego, bo nie maja tego, czy tamtego, co ma boks, judo, zapasy itd., doradzasz ludziom , co cwiczyc...
Mylisz się. W kontekście REKREACJI droga wolna, w kontekście skuteczności - parę wskazówek. Tylko tyle i aż tyle 8)
Dla wielu osób dowolna SW będzie OK.
ot, taki mi tylko pomysl do glowy przyszedl, moze Cie zaciekawi.
Pomyślę. Paru z krav-maga nawróciłem...
Napisano Ponad rok temu
dlaczego sie niby myle - my przeciez nie piszemy teraz o rekreacji, tylko wlasnie o "skutecznosci"?Mylisz się. W kontekście REKREACJI droga wolna, w kontekście skuteczności - parę wskazówek. Tylko tyle i aż tyle 8)mnie takie wyjasnianie pociaga srednio, nigdy nikogo nie przekonywalem, ze i dlaczego "jego styl jest do d...", dobrze mi na moim judo dla staruszkow - nie musisz pisac, ze moglbym dodac kick-boxing, bo i lata juz nie te i troche inne priorytety mam - ale Ty masz swoja strone na ktorej piszesz (mniej-wiecej), ze te wszystkie k-f sa do niczego, bo nie maja tego, czy tamtego, co ma boks, judo, zapasy itd., doradzasz ludziom , co cwiczyc...
mowie tylko o tym, co tam piszesz na temat przydatnosci tych wszystkich "czarow" do walki, ze sa do d..., kiedy trzeba komus przyp...lic
wspominales cos o rekreacji w tym poscie, do ktorego sie odnioslem?
to powodzenia.Pomyślę. Paru z krav-maga nawróciłem...
wydaje mi sie, ze mozemy temat zakonczyc do czasu, az "nawrocisz" paru z Wing Tsun.
pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
dlaczego sie niby myle - my przeciez nie piszemy teraz o rekreacji, tylko wlasnie o "skutecznosci"?
Nieprawda
bo i lata juz nie te i troche inne priorytety mam
Pisałeś coś o latach - w pewnym wieku wielu MA się nie potrenuje. Najlepsze wyniki 15-30 lat - tyle.
mowie tylko o tym, co tam piszesz na temat przydatnosci tych wszystkich "czarow" do walki, ze sa do d..., kiedy trzeba komus przyp...lic
Gdzie dosłownie stwierdziłem, że są do d...? Przyp...lic - raczej OBRONIC SIE, a po co tracić czas na dziwne formy i pozycje (odsyłam do WWW tego KF).
wspominales cos o rekreacji w tym poscie, do ktorego sie odnioslem?
Nie TY wspominałeś
wydaje mi sie, ze mozemy temat zakonczyc do czasu, az "nawrocisz" paru z Wing Tsun.
OK
Napisano Ponad rok temu
nie - pisalem tylko o tym, ze z gory dziekuje za ewentualne rady dotyczace "uzupelnienia" judo, ale chyba aluzja byla zbyt subtelna i nie wylapales.Pisałeś coś o latach - w pewnym wieku wielu MA się nie potrenuje. Najlepsze wyniki 15-30 lat - tyle.bo i lata juz nie te i troche inne priorytety mam
a przede wszystkim - absolutnie nie dotyczylo to tematu, o ktorym jest mowa. to co i jak robie, nie ma tu nic do rzeczy.
piszesz w kolko o tym, ze "naprawde skuteczne" sa w skrocie te rzeczy, ktore sprawdzily sie w klatce , a reszta sie do rekreacji nadaje.Gdzie dosłownie stwierdziłem, że są do d...? Przyp...lic - raczej OBRONIC SIE, a po co tracić czas na dziwne formy i pozycje (odsyłam do WWW tego KF).mowie tylko o tym, co tam piszesz na temat przydatnosci tych wszystkich "czarow" do walki, ze sa do d..., kiedy trzeba komus przyp...lic
jesli "przyp..lic" to dla Ciebie za duzy skrot myslowy, to dobrze, niech bedzie, ze "obronic sie".
a czy te "dziwne formy i pozycje" sa strata czasu bedziesz mogl powiedziec dopiero po powrocie z tego klubu, wiec moze zaczekaj z ocena?
to juz chyba wyjasnilismy.Nie TY wspominałeśwspominales cos o rekreacji w tym poscie, do ktorego sie odnioslem?
aha - zauwazylem smileya.
z mojej strony to wszystko i nie mam wiecej ochoty na rozwazanie, w jakim wieku mozna osiagnac najlepsze wyniki w "wielu MA" - nawet jesli Couture wlasnie "zrobil" tytul majac czterdziestke - ani inne zabawy w slowka.OKwydaje mi sie, ze mozemy temat zakonczyc do czasu, az "nawrocisz" paru z Wing Tsun.
interesujaca bedzie dopiero Twoja relacja z ewentualnego sparingu.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
piszesz w kolko o tym, ze "naprawde skuteczne" sa w skrocie te rzeczy, ktore sprawdzily sie w klatce , a reszta sie do rekreacji nadaje.
Nieprawda.
1) Nie tylko w klatce, ale i np. na K1.
2) Na ulicę piszę m.in. że raczej STOJKA, nie parter etc.
3) Look na: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Samoobrona (Ulica)
Krav-maga, Defendo cywilne, dobre systemy uderzane (boks, muay-thai, kick-boxing), rozwiązania łączone MMA (system uderzany + parter) np. Vale-Tudo, Karate Shidokan, Pankration; niektóre sekcje Taekwon-do ITF, Modern Ju-Jitsu, dobre sekcje judo, niektóre sekcje Ju-jitsu, Viet Vo Dao (VVD); Uzupełnienia budowane z powyższych pojedynczych styli np. muay-thai + krav-maga, kick-boxing + zapasy, kick-boxing + BJJ, muay-thai + BJJ, boks + JJ etc.
Wytłuszczone co nie sprawdziło się na np. UFC.
Napisano Ponad rok temu
ja naprawde czytalem Twoja strone, nie musisz sie cytowac.
jak mnie cos jeszcze podkusi sie do Ciebie w przyszlosci odezwac, to postaram sie nie robic zadnych skrotow myslowych
dzisiaj jest wtorek, a wieczorem oni tam maja trening na tym Wing Tsun.
trzymam kciuki
Napisano Ponad rok temu
Do bjj jestes chyba za lekki, boks i kick są sportami, wiec jesli przeciwnik cwiczy cos i jest silniejszy to jest po tobie.
Myśle ze moglbys zaczac cwiczyc spokojnie WingTsun- system w ktorym nie potrzebujesz sily, nie bawisz sie w dzwignie i inne glupoty.
W Katowicach na Wojewódzkiej 9 poniedzialki i środy 19-20:30
Człowieku, ale bredzisz!!!
1) Do BJJ - za lekki?!! Masa pojawi się po pewnym czasie. On ma 14 lat, nie 30...
2) Boks i kick to sporty :twisted: , a wszelkiej maści kung-fu dostają w dupę tam gdzie te "sporty" się sprawdzają (patrz K1).
3) Na ulicy masz kilka % szans że trafisz na fachowca który trenuje styl uderzany, jest lepszy, szybszy, cięższy, wyższy etc. Na takiego NIC, DOSŁOWNIE NIC nie pomoże (chyba, że walka bronią!).
4) Muay-thai i kick- to czołówka SKUTECZNOSCI.
5) Dźwignie to głupoty - posparuj trochę - zobacz czy faktycznie. Fiku-miku uderzane :wink: przegrywają z chwytanymi!!!
Przemyśl sprawę.
ad1 Po pewnym czasie moze byc za pozno- twoja pierwsza przegrana walka moze byc twoja ostatnia
ad2 Kung-fu to nie narzedzie do zabawy w cyrku tylko do skutecznej samoobrony
ad3 No niewiem nieraz da sie trafic na boksera. A jesli ty cwiczysz boks a on jest dwa razy cięzszy i silniejszy i tez cwiczy boks to co zrobisz?
ad4 Chyba w walkach cyrkowych...
ad5 Zanim zdazysz zalozyc ta czy inna dzwignie w realnej walce bedziesz juz lezal..., a co do uderzanych i chwytanych zrob taki test: Czy przeciwnik zdarzy cie najpierw uderzyc czy ty go zdarzysz chwycic?
Napisano Ponad rok temu
Combat - z calym szacunkiem i sympatia - potrafi byc czasem zabawny, ale Ty jestes lepszy.
a w jakiej sztuce/sporcie walki jest inaczej?ad1 Po pewnym czasie moze byc za pozno- twoja pierwsza przegrana walka moze byc twoja ostatnia
jesli teraz, kiedy zaczales cwiczyc - a z tego, co piszesz, tak sie daje wyczuc - dopadnie Cie ktos, kto naprawde bedzie Cie chcial skrzywdzic i bedzie mial jakie-takie pojecie, jak to zrobic, to moze Cie spotkac to samo.
jasne.ad2 Kung-fu to nie narzedzie do zabawy w cyrku tylko do skutecznej samoobrony
dwa razy silniejszy i dwa razy ciezszy?ad3 No niewiem nieraz da sie trafic na boksera. A jesli ty cwiczysz boks a on jest dwa razy cięzszy i silniejszy i tez cwiczy boks to co zrobisz?
dobry bokser?
najlepiej wyjac pistolet.
a jak nie masz, to sie pomodlic.
wiesz, jest taki miesiecznik "Kampfsport International".ad4 Chyba w walkach cyrkowych...
pan Keith R. Kernspecht - powinienes chyba wiedziec, kto to jest - ma tam "swoich" pare stron.
niedawno jeden z jego wyzszych stopniem uczniow, byl w Tajlandii, zeby pocwiczyc z chlopakami z Thai-Boxu i opisal swoje wrazenia.
sprobuj znalezc ten artykul, byc moze byl takze w polskim wydaniu - wydaje mi sie, ze jego wnioski powinny Cie zaciekawic.
nie probowales tego jeszcze z kims, kto troche dluzej cwiczy zapasy, albo judo - i jest w tym dobry, prawda?ad5 Zanim zdazysz zalozyc ta czy inna dzwignie w realnej walce bedziesz juz lezal..., a co do uderzanych i chwytanych zrob taki test: Czy przeciwnik zdarzy cie najpierw uderzyc czy ty go zdarzysz chwycic?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jestem zdania, że generalnie cios jest szybszy od chwytu. Inna sprawa jest z poziomem zawodnika udeżającego i chwytającego.
Refleks nie jest kwestią opanowania kilku technik.
Napisano Ponad rok temu
ad3 No niewiem nieraz da sie trafic na boksera. A jesli ty cwiczysz boks a on jest dwa razy cięzszy i silniejszy i tez cwiczy boks to co zrobisz?
A jak ćwiczysz kung-fu, xxx (za xxx wstaw dowolną SW) - to co zrobisz?
ad4 Chyba w walkach cyrkowych...
Masz ZERO WIADOMOSCI w temacie - a rzucasz takie twierdzenia. No cóż - muay-thai to mocny i skuteczny styl (i to twierdziłem już wcześniej, o wiele wcześniej niż zacząłem, trenować).
Obejrzyj sobie walkę kung-fu vs thai na jednej z oficjalnych stron muay-thai...
ad5 Zanim zdazysz zalozyc ta czy inna dzwignie w realnej walce bedziesz juz lezal..., a co do uderzanych i chwytanych zrob taki test: Czy przeciwnik zdarzy cie najpierw uderzyc czy ty go zdarzysz chwycic?
Vortal Budo: Czy miałeś jakieś wyzwania?
Mariusz Linke: Oficjalnie nie. Natomiast od czasu do czasu przychodzą na trening niedowiarki, którzy dopiero po randori robią wielkie oczy i zaczynają trenować z przekonaniem o skuteczności Bjj. W pamięci utkwiło mi zdarzenie, jakie miało miejsce podczas lekcji prywatnej, jaką dawałem ważącemu ok. 110kg. koledze. Otóż podczas demonstracji mój partner twierdził, że to w tym a tamtym momencie mógłby mnie skończyć ciosem w oko lub w szczękę. Po chwili zaproponowałem mu układ, on robi wszystko, natomiast ja tylko chwyty. Skończyło się na tym, że do skończyłem go parę razy i do dziś trenuje Bjj.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Czy nie jest prawda, ze sporty "chwytane", jak judo, zapasy, czy tez bjj wymagają o wiele dłuższego czasu trenowania aby mozna bylo być szybkim na tyle by chwycic przeciwnika nim ten rozwali Ci nos lub kolano?
Jestem zdania, że generalnie cios jest szybszy od chwytu. Inna sprawa jest z poziomem zawodnika udeżającego i chwytającego.
Refleks nie jest kwestią opanowania kilku technik.
Ludzie nie trenuję np. judo czy BJJ - ale nawet ja wiem, że jest coś takiego jak PRACA NOG, BLOKI, różnoraki kontry. Uderzasz, a oponent zejście z linii lub blok; przechwyt, rzut lub duszenie.
A na ulicy w bliskim kontakcie style chwytane IMHO to świetna sprawa - przepychanki, duszenia, dźwignie etc.
Kinboshi - może powiedzieć więcej -on trenuje- ja nie.
Aha Mumil -odrób pracę domową - obejrzyj spokojnie pierwsze cztery części UFC... (taki turniej).
Napisano Ponad rok temu
wiem, że bjj udowodniło co miało udowodnić, ale czy przypadkiem nie skorzystało z efektu zaskoczenia? Teraz każdy MĄDRY uderzacz uwzględnia w swoim treningu nauki jakie dało bjj.
to jest rozwój.
Wydaje mi się, że każda stara i tradycyjna sztuka walki jest dziś na straconej pozycji jeśli idzie o walkę przeciwko wszechstronnemu i "otwartemu" stylowi. nie zapominajmy jednak, że nie tylko o walkę tu idzie.
Napisano Ponad rok temu
1) Ulica - OK, praktycznie rzecz biorąc nie ma ryzyka spotkania fachowca - uderzacza.
2) Turnieje - nikt obecnie nie trenuje jednego stylu.
3) Turnieje dawniej - chwytane style poradziły sobie z uderzanymi, z muay-thai też.
wiem, że bjj udowodniło co miało udowodnić, ale czy przypadkiem nie skorzystało z efektu zaskoczenia?
Po części na pewno. Ale i tak style chwytane są w wielu wypadkach skuteczniejsze od uderzanych - a po jakim czasie? Nie mam pojęcia 8)
Napisano Ponad rok temu
Ale i tak style chwytane są w wielu wypadkach skuteczniejsze od uderzanych - a po jakim czasie? Nie mam pojęcia 8)
Innymi słowy:
Ale i tak style uderzane są w wielu wypadkach skuteczniejsze od chwytanych :twisted:
Napisano Ponad rok temu
zaskoczenie - moze.spoko. PRACA NÓG. ale thai-boxer, czy inny "młotkowy" nie wali tylko w worek na treningach. skakanka nie jest po to by sobie wisiała. PRACA NÓG nie jest tylko dostępna "chwytaczom".
wiem, że bjj udowodniło co miało udowodnić, ale czy przypadkiem nie skorzystało z efektu zaskoczenia? Teraz każdy MĄDRY uderzacz uwzględnia w swoim treningu nauki jakie dało bjj.
to jest rozwój.
ale - widziales kiedys jakas walke bokserska?
obaj maja o tej mitycznej "pracy nog" pojecie, czasem na tym samym poziomie - i co?
klincz jakos nie zaniknal.
a to sa ludzie, ktorzy przeciez nie walcza z "zapasnikami" (umownie nazwe tak wszelkich zapasnikow, bjj-towcow, judokow, sambistow itp.), tylko z podobnymi sobie, ktorzy tez ich nie chca przewracac - choc czasem moga chciec przywalic z bliska.
moga byc super-fachowcami od walki "na dystans", ale nawet im to czasem jakos nie wychodzi.
teraz przejdz do MMA - wszyscy juz znaja "nauki od bjj", a i tak czesto walka przenosi sie na glebe
mimo, ze przeciez ci, ktorzy maja "uderzany" background, juz wiedza, jak sie bronic przed probami skrocenia dystansu i wywrocenia w rozny sposob na ziemie.
to bardzo dobrze widac rowniez na przykladzie sumo (bo przejrzyste i relatywnie proste, walki sa krotkie, wiec w krotszym czasie mozna porownac i przeanalizowac wieksza ilosc "materialu") - ci, ktorzy preferuja uderzenia i pchniecia, sa na ogol od razu na straconej pozycji, kiedy nie uda sie przejac inicjatywy w pierwszym zderzeniu i przeciwnik dobry w yotsu-sumo ich dorwie za pas.
jest na ogol pare wierzgniec, prob ucieczki - i pozamiatane.
dopiero wybitni "popychacze" i tacy, ktorzy maja umiejetnosci rozlozone mniej-wiecej rownomiernie, potrafia sobie naprawde dobrze radzic.
ale to tylko takie sobie bajdurzenie, bo to przeciez wszystko sa walki cyrkowe, a nie prawdziwa walka, czy tez samoobrona...
a o co?Wydaje mi się, że każda stara i tradycyjna sztuka walki jest dziś na straconej pozycji jeśli idzie o walkę przeciwko wszechstronnemu i "otwartemu" stylowi. nie zapominajmy jednak, że nie tylko o walkę tu idzie.
poza tym - kto nie idzie do przodu, podczas gdy ida inni, ten zawsze sie cofa
nic nowego i nie dotyczy tylko sztuk/sportow walki.
stern:
swiete slowa, nic dodac, nic ujac
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Do Bfree:))))))
- Ponad rok temu
-
CHAMPIONSNIGHT - Word championship - Leimbach vs. Iskender
- Ponad rok temu
-
MUAY THAI - OPOLE I OKOLICE.
- Ponad rok temu
-
jest sens czy nie??
- Ponad rok temu
-
szkoła
- Ponad rok temu
-
Zawodnik nie trzymajacy gardy???
- Ponad rok temu
-
I.Guzowska - WIELKI powrót czy WIELKA porazka ?!?!?
- Ponad rok temu
-
MATERIAŁY SZKOLENIOWE do THAI BOXINGU, ktos ma ???
- Ponad rok temu
-
Boks w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Rob Kaman- Bag Training.asf 86MB
- Ponad rok temu