Czy aikidocy są zarozumiali?
Napisano Ponad rok temu
Ja znam jednak kilku aikidoków i wszyscy są super mili^^
Prosze Was o napisanie swoich poglądów na ten temat :-)
Napisano Ponad rok temu
No moze niedokladnie. Raczej stawiaja sie w roli expertow od samoobrony.
Ostatni slyszalem od jednego, ze umie bronic sie przed nozem.
Wiec wzialem dlugopis i powiedzilem ze to noz. Potem na komende wbilem aikidoce go w zebra, nie mocno, ale bolalo.
Inny twierdzi, ze w walce na ulicy bedzie skutecznie bronil sie przed ciosami prostymi, sierpami, hakami - stosujac zbicia/przechwycenia.
No coz kazdy moze miec swoje zdanie.
Nie przecze, ze sa mili, choc zbyt pewni w swoje umiejetnosci.
Pozdrawiam i szacunek dla wszystkich a szczegulnie dziewczyn, ktore trenuja aikido :twisted: .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A pytanie jest tendencyjen i sugeruje odpowiedz. :wink: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Słyszałam taką opinię i chciałam się spytać czy w stosunku do innych sztuk walki aikidocy stawiają się wyżej w rankingu masterów? :>
Ja znam jednak kilku aikidoków i wszyscy są super mili^^
Prosze Was o napisanie swoich poglądów na ten temat :-)
Jusi, a czy ty wszystko musisz zamknąć w jakieś ramki?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No bo np w judo, jesli JEDNA technika wyjdzie na caly trening to wszyscy sa szczesliwi. A w aikido wychodza WSZYSTKIE!!!!!!! - uke za kazdym razem pada Nie ma dziwne ze po paru latach ma sie niezachwiane przekonanie ze potrafimy czynic MAGIE....
I ten mechanizm powoduje niebywaly rozrost ego i masterowania.
Napisano Ponad rok temu
Wezmy z.B. JW ze Szczecina. Facet sie przechwala, ze robi takie same cuda jak O´sensei a dal sobie rower zabrac .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja nie spotkałam nigdy aż tak zarozumiałego aikidoki,żeby zachować sobie w pamieci.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jezyku nie muszę,ale to specjalnie dla Ciebie,żeby ładniej wizualnie wyglądało :wink:
A to co innego w takim razie nie są
Napisano Ponad rok temu
ci ktorych spotkalem w wiekszosci sa, ci ktorych spotkali moi znajomi, z opowiadan, tez sa. wiec chociaz jestem przeciwnikiem szufladkowania... jestem sklonny zaczac myslec ze cos w tym jest...
Spotkałem kilku
1) To samo co Niedziel - mówił, "twierdził że przechwyci / uniknie uderzeń" (matrix rulez). Zresztą takich kwiatków pojawiło się sporo w dyskusjach...
2) Inny gość mówił że jak ktoś ma nóż - to zrobi mu krzywdę (niejaki Kobayashi - ktoś później wysłał go do gipsu - przypadek?)
a do tego napisał (jak grzecznie zaprosiłem na mały sparing atrapą)
Wy wszczyscy nawet nie wiecie z kim w konwersacje wpadliście.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
3) Można by długo wymieniać... :wink:
Napisano Ponad rok temu
To fakt co napisali przedmowcy - jesli na treningu wszyscy sie podkaldaja to nie ma realizmu, a wszyscy mysla ze im w realu taki cuda powychodza.
Stad falszywa pewnosc siebie, ktora w chwili kryzysu - jak cos pujdzie nie tak jak na treningu- moze sparalizowac i uniemozliwic skuteczne dzielanie.
Pozdrawiam i szacuneczek wszystkim.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co zaskoczy cie po thaju/boxe/tkd/bjj a co po aikido?
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Tak generalni racja - tylko maly detal :
Przestań! TEMAT SKRECA W STRONE SKUTECZNOSCI AIKIDO - BYŁO 1000X RAZY I STARCZY.
:wink: :roll:
Oni (aikidocy) nie walczą (nie sparujemy - bo nie potrzeba nam rywalizacji), nie sprawdzają rozwiązań - o czym dyskutować?
Napisałem jakiś czas temu
Wielu trenujących tzw. sztuki walki rekreacyjne (czyli nie nadające się do starć realnych) głoszą różne brednie w stylu: "harmonia i użycie siły przeciwnika do jego obezwładnienia", "łagodna samoobrona", "troska o życie", "jedność z naturą i łagodność ruchu", "nie sparujemy - bo nie potrzeba nam rywalizacji". A prawda jest taka: najskuteczniejsze są BRUTALNE, BEZPOSREDNIE, DESTRUKCYJNE style KONTAKTOWE, ze sparingami, z elementami na ulicę, SKUTECZNE, PROSTE, logiczne. Style które udowodniły swoją skuteczność - niekoniecznie w turniejach.
I EOT w tej kwestii.
Napisano Ponad rok temu
To samo. Jak dostaniesz z partyzanta to cokolwiek byś nie ćwiczył okaże się zaskoczeniem przestraszony :shocked!:Tak generalni racja - tylko maly detal :
Pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Opinie na temat nowego nr Budodojo
- Ponad rok temu
-
pierwszy trening
- Ponad rok temu
-
Aikidoko! - przeczytaj zanim napiszesz...
- Ponad rok temu
-
Ktokolwiek wie ...
- Ponad rok temu
-
Tsuby...
- Ponad rok temu
-
Steven Seagal na Karowej
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś z Warszawy jedzie na zlot?