Drogi Szczepanie. Jeszcze dwa tygodnie temu zobaczywszy fukuroshinai na filmie nazwałeś go "piankowym sprzętem" i pewnie nadal nie miałeś go w łapach. Dzięki temu, że jestem początkujący mogę się uczyć, nabierać doświadczenia i dzielić się nim, zamiast grać eksperta od wszechsztuk walki jak Szanowny Moderator.
Szanowny Prorocku,
A jak mozna nazwac inaczej ten piankowy sprzet? No bo z pewnoscia to nie jest bron? :wink:
Mnie nie rajcuja igraszki polegajace na swawolnym okladaniu sie pianka. Jesli myslisz, ze pomoze ci nauczyc sie walki na miecze...... :roll: to zycze ci powodzenia. 8) Pol bitewnych zbraklo juz dosc dawno na magazynie :wink: i moze dlatego ludzie zapomnieli ze fukuroshinai w zaden sposob nie moze byc substytutem miecza.
Expertem od wszechsztuk nie jestem, pisze o tym, na czym sie troche znam. Jak mozesz zauwazyc po mojej absencji na innych forach vortalu. Ot co.
Czy według ciebie już nie istnieją takie niewykastrowane szkoły? Czy obecnie niemożliwe jest uczenie się kenjutsu? Ciekaw jestem twojego zdania na ten temat.
Może jednak warto poszukać takich szkół i wyjść z zaklętego kręgu, w którym miecz służy tylko ładnego wyciągania z pochwy.
Chodzi ci o Koryu? Moze istnieja, kto to wie. Chodza sluchy ze tak, ale wiesz jak to jest w Koryu, nic nie mozna udowodnic fizycznie, wiec sie ciagle kloca o to czy rodowod jest autentyczny czy nie. Co mnie niezmiernie zniecheca.
Jak zapewne doskonale sie orientujesz, szkoly te mialy w swoim repertuaze rowniez elementy Magii, strategii i taktyki - nie tylko w walce z pojedynczym przeciwnikiem, ale strategii bitewnej stosowanych przez rozne jednostki wojskowe, armie, szpiegow itd...Rowniez Etykieta byla nauczana. To niezwykle rozlegle dziedziny, z punktu widzenia dzisiejszej sytuacji, czesto kompletnie nie praktyczne, przestarzale.
Juz nie mowiac o nauczaniu duchowym - dzisiejsz UFC to dziecinna zabawa w porownaniu z krwawym i nienawistnym duchem Koryu dyszacym zemsta przez wieki, gdzie wyrzynano cala rodzine pokonanego do 10 pokolenia w obawie przed rownie krwawa i bezwzgledna zemsta...
Jak myslisz, dlaczago Dziadek stwierdzil ze aikido zrywa kompletnie z tym duchem Koryu?
czy mozliwe jest uczenie sie samego kenjutsu? - to dosc kuszace, bo historia pokazala, ze specjalisci bija na glowe tych co uczyli sie wszystkiego po trochu. Zreszta judo czy bjj to typowy przyklad.
jednoczesnie zabierz shinai kendoce i gosciu jest bezradny jak male dziecko, 10 kyu aikido go pokona lewa reka :wink:
Co ciekawe, ostatnio powstal trend do cwiczenia MMA - czyli kolko sie zamyka...
Zaklety krag ma swoje wady i zalety. Przewaznie ma zalety, jesli jest cwiczony jako SYSTEM, a nie worek z technikami. Wady ma takie, ze nie jest uniwersalny - jest dostosowany do pewnych specyficznych celow.
wiec nasze podstawowe zadanie to zdefiniowanie O CO NAM CHODZI W ZYCIU. To w jakis sposob wyznacza nasz osobisty krag.