Spyderco Military - mini recenzja :D
Napisano Ponad rok temu
Dane techniczne:
Blade Steel CPM S30V
Blade Thickness 5/32" 4mm
Clip Stainless steel/black
Diam. Blade Hole 9/16" 14mm
Edge Type: PlainEdge
Handle Material G-10
Length Blade 4" 102mm
Length Closed 5 1/2" 139mm
Length Overall 9 1/2" 242mm
Weight 4oz 113g
Sam noz po wyjeciu z pudelka oczywiscie golil ...naturalnie na dzien dobry ogolilem przedramie i nacialem mnostwo karteczek samo G-10 mnie totalnie zaskoczylo ...tekstury sa na tyle "chropowate" ze raczka przypomina tarke ...wystarczy mocniej docisnac kciuk i przejechac nim w dol by na okladzinie zostal slad z skory ...plusy tego sa takie ze noz swietnie tzyma sie lapy i mozna sie nim podrapac ...minusy sa takie ze strasznie lapie sie tego G-10 syf ...zeby to zczyscic poswiecilem szczoteczke do zebow(calkiem ladnie zchodzi po bierzaca woda ).
Wg. model tego noza wraz z biegiem lat przechodzil cala mase drobnych kosmetycznych zmian ...i wydaje mi sie ,ze i moj model takie wlasnie zmiany przeszedl....mianowicie zdaje mi sie ze LinerLock zostal "odchudzony"
widzialem kiedys zdjecia military Pitera i liners wydawal mi sie duzo grubszy od obecnego ,rowniez naciecia w miejscu ,w ktorym liner styka sie z ostrzem byly inne...oczywiscie moge sie mylic bo zdjecia nie zawsze oddaja rzeczywisty obraz .
Inny jest tez niestety napis na ostrzu....czarne nie za bardzo pasujace "military" osobiscie wolalbym model w ktorym napisy te byly wyryte jak w niesmiertelniku...ale jest to kwestia gustu
Nie jest to tez zadnym mankamentem i zupelnie w niczym nie przeszkadza
Ale jesli juz szukac bledow to jest nim napweno klips...nie wiem po jaka cholere spyderco maluje je na czarno ...wystarczylo ze troche go ponosilem i ze srubek i niektorych miejsc na klipsie zeszla czarna farba
Nie wyglada to zbyt estetycznie i pewnie niedlugo bede mosial zrobic to co kazdy uzytkownik Spyderco robi po jakims czasie....wziasc papierek scierny i zetrzec klips z farby ; No nic w ramach integracji z nozem to bedzie czysta przyjemnosc
W samym nozu ,czubek moze sie wydawac "lamliwy" jednak sa to tylko obawy (dopoki nie bedziesz nim odkrecac duzyych srub np. w samochodzie ,nic sie nie powinno stac zalatwilem tak Delice )
Noz byl wbijany w drzewo i w panorame firm z tego roku , ostrze doszlo gdzies do 500 strony a w drzewo na jakies 3cm
Takze......patrzac na Spyderco Military w calosci jest to kawal swietnego noza ....po tygodniowym cieciu papierkow,drewna,plastikowych butelek i pudelek noz dalej spokojnie goli .... jesli ktos szuka naprawde solidnego noza na EDC to z czystym sumieniem polecam ten wlasnie model...super stal(CPM S30V) w stosunku do: okazyjna cena i dlugosc ostrza Naprawde kawal solidnego EDC
Jeszcze kilka zdjec na koniec:
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aalbo mnie wzrok myli albo tam nie ma linersów 8O
Napisano Ponad rok temu
witam
Aalbo mnie wzrok myli albo tam nie ma linersów 8O
Moze ci sie uda zobaczyc na tym zdjeciu ....nie moglem ustawic wiekszego swiatla ale widac tam linersa i jest prawie na calej dlugosci rekojesci ....w dol zchodzi troche po skosie..
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
wiadomo coś podpierać musi
ale chodzi mi o to czy jest jakiś metal po przeciwnej stronie blokady
coś tak jak w SnG 8)
Napisano Ponad rok temu
żeby niejasności nie było, w SnG nie ma stali pod linersem
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Super zdjeciowki! jako szczesliwy uzytkownik tego noza zgadzam sie w pelni z Twoja ocena. Klips moglby byc lepiej dopracowany - a. nie wycierac sie, b. miec troche lepiej obrobione krawedzie... moj samochod ma calkiem zacne krechy na wysokosci tylnej kieszeni moich spodni, jedna z marynarek dziure w podszewce. Tez cos czuje ze go odkrece i obrobie.
Dokladnie ja tez niedlugo bede mosial z dnia na dzien coraz gorzej masz PE,CE,SE? bardzo jestem ciekawy uzytkowania tych zabkowanych kobinacji mimo to wybralem plain (nie wiem jakos bardziej mi odpowiada mimo ze serrated ma przewage )
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale wracajac do klipsa postanowilem nie czekac na nastepne dziury. srubokret, kamien od triangla, silikon na sruby i srubokret. Po jablkach. ogradowalem krawedzie i troszke zaokraglilem narozniki. efekt osiagniety przy minimalnej roznicy w wygladzie(samego klipsa oczywiscie). w zasadzie wyglada na minimalnie bardziej "znoszony" (+3 miesiace ) co mu nie szkodzi.
Jesli by Cie korcilo do czego nie namawiam - w koncu Twoj noz, to uwazaj na przy wkrecaniu - ida w samo g10 i maja bardzo drobny gwint.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a gdzie i za ile można kupić ten nożyk?jesli ktos szuka naprawde solidnego noza na EDC to z czystym sumieniem polecam ten wlasnie model...super stal(CPM S30V) w stosunku do: okazyjna cena i dlugosc ostrza Naprawde kawal solidnego EDC
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kershaw Avalanche
- Ponad rok temu