prosba podobna o polskie nazwy technik
Napisano Ponad rok temu
* Hyung - pattern
* Ilbo daeryon - one-step sparring
to jak sie domyslam jest w miejscu 1 atak 1 obrona ale czy to jest set czy free?
* Sambo daeryon - three-step sparring
to sie robi w miejscu czy jak kihon 3 kroki 3 techniki 3 bloki?
i tez sa to set czy free?
Napisano Ponad rok temu
* Hyung - pattern
[/quote]
(ITF) układ formalny)
[quote name="budo_Ukyo78"]
* Ilbo daeryon - one-step sparring
[/quote]
(ITF) walka jednokrokowa
to jak sie domyslam jest w miejscu 1 atak 1 obrona ale czy to jest set czy free?
[/quote]
w zależności od konieczności :-)
* Sambo daeryon - three-step sparring
[/quote]
(ITF) walka trzykrokowa
to sie robi w miejscu czy jak kihon 3 kroki 3 techniki 3 bloki?
[/quote]
nie wiem co to kihon, wygląda tak (itf)
jeden schodzi do pozycji, i atakuje.
drugi robi trzy bloki i kontra [/quote]
i tez sa to set czy free?
[/quote]
raczej set, ale jakby się jakaś para uparła :-)
Napisano Ponad rok temu
nie wiem co to kihon, wygląda tak (itf)
jeden schodzi do pozycji, i atakuje.
drugi robi trzy bloki i kontra
z chodzeniem - zapomniałem dodać
Napisano Ponad rok temu
* Ilbo daeryon - one-step sparring- walka jednokrokowa (jedna osoba wykonuje atak- druga obrone i kontre, nie spotkalem sie jeszcze zeby cwiczyc 'free' ale bycmoze to jeszcze nie ten poziom po prostu)
* Sambo daeryon - three-step sparring- walka trzykrokowa- zaczyna sie od wycofania i bloku (osoby atakujacej) dalej 3 takie same techniki ataku w ruchu- 2 osoba 3 takie same techniki obrony 'na wstecznym' i kontra
opisalem jak to jest w TKD ITF- takie nazewnictwo pochodzi chyba jednak z hapkido(?) wiec moga wystepowac roznice o ktorych nie jestem siwadomy
Napisano Ponad rok temu
Ilbo daeryon - "walka jednokrokowa". Pojedynczy atak - np. cios prosty z krokiem, dowolna obrona. Nazwa również dość stara, obecnie częściej używane to ilbo matsogi w ITF bądź hanbon kyorugi w WTF.
Sambo daeryon - "walka trzykrokowa" - jak w kihon - 3 kroki, 3 ataki, 3 bloki + kontra. Obecnie częściej sambo matsogi (ITF) bądź sebon kyorugi (WTF).
Tak z ciekawości - jaki to leksykon? Mam w domu niemiecki Wernera Linda, ale jeśli chodzi o koreańskie style, to błędów tam co niemiara...
Napisano Ponad rok temu
Dziekuje wszytkim za pomoc o to mi wlasnie chodzilo.
Mysle ze tyle informacji starczy zeby cos w miare kompetentnie napisac...ja sam troche pamietam jeszce z czasow jak sie mlodym bylo i niebieski mialo ale to jak przez mgle niestety:)
Napisano Ponad rok temu
Tak z ciekawości - jaki to leksykon? Mam w domu niemiecki Wernera Linda, ale jeśli chodzi o koreańskie style, to błędów tam co niemiara...
Hi, to ja tłumaczę ten leksykon Dzięki za szybkie odpowiedzi. Wydawnictwo jest ogólnosportowe, o sportach walki jest jeden rozdział... chciałbym móc powiedzieć, że będzie porządne itd. ale nie mogę Książka jest amerykańska, pisana chyba przez całkowitego dyletanta (przynajmniej rozdział o sztukach walki) i dla tzw. "szarego człowieka" (+ poprawka na "szarego człowieka mieszkającego w USA"). Tak więc trzymałbym się z daleka... do tego wszystkiego, mimo iż jest to tłumaczenie literackie, nie wolno mi ingerować w tekst - i muszę tłumaczyć prawie dosłownie. Po próbkę tego z czym muszę się użerać zapraszam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. :roll:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wymagania egzaminiacyjne (?)
- Ponad rok temu
-
WTF w ESKK?
- Ponad rok temu
-
wypalenie po treningach tkd...?
- Ponad rok temu
-
ESKK - kurs taekwondo -> oszustwo czy legalny interes?
- Ponad rok temu
-
Sezon treningowy 2003/2004
- Ponad rok temu
-
Witam
- Ponad rok temu
-
Teakwondo
- Ponad rok temu
-
Sekcja w NY???