Wymagania egzaminiacyjne (?)
Napisano Ponad rok temu
2CUP / CZERWONY PAS
Układy:Hwa-Rang Tul.
Matsogi: Ilbo Matsogi (kombinacje nieukładane)
Sparing walka w formule low kick i backfist z kolanami i podcięciami.
Hosin Sul: 15 kombinacji (walka w parterze, duszenia)
Kopnięcia: Twimyo Tora Bituro Chagi, Twimyo Dolmyo Naeryo Chagi (360), Twimyo Dolmyo Goro Chagi (360)
Kopnięcia z wielokrotnym ślizgiem, proste kopnięcia podwójne z wyskoku.
Kombinacje:obrony przed kopnięciami i ciosami z kontratakiem, zwody.
Rozbicia: Sonkal Dung Taerigi (1d), Twimyo Goro Chagi (1d), Twimyo Yop Chagi (2d), Twimyo Bandae Dollyo Chagi (1d).
Kondycja: Test siły – trzymanie uniesionych nóg, test twardości kości.
Teoria:Zasady taekwon-do, komendy, podstawowe powierzchnie blokujące i atakujące.
1 CUP / CZERWONY PAS Z CZARNĄ BELKĄ
Układy:Choong-Moo Tul
Matsogi:Ilbo Matsogi (kombinacje nieukładane)
Sparing ; walka z dwoma przeciwnikami.
Hosin Sul: walka wręcz !!!!! (?), walka z uzbrojonym przeciwnikiem.
Kopnięcia: Twio Dolmyo Bandae Dollyo Chagi (360)
Kopnięcia na głowę z przytrzymaniem (podstawowe i obrotowe).
Kombinacje: obrony przed kopnięciami i ciosami z kontratakiem, zwody.
Rozbicia: Tora Yop Chagi (2d), Twimyo Tora Yop Chagi (1d), Twio Dolmyo Bandae Dollyo Chagi (1d), Twio Dollyo Chagi (1d), Twimyo Nomo Yop Chagi (1d, 6 osó.
Teoria: Wszystko co ważne,inne sztuki walki pierwsza pomoc
Jak wyglada test twardosci kosci ? 8O
Czy to rzeczywiscie nowe zadania egzaminacyjne ?
Teoria obejmuje tez inne sztuki walki ? 8O
Walka wrecz to nie jest sparing ? 8O
Te sparingi mi sie podobaja
Pzdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak w ogóle to są to wymagania, które na swoich egzaminach stosuje KCT Kraków - klubowe można powiedzieć. Nasze klubowe też się baaaardzo róznią tak od wymogów WTF, jak i PUT (GTF).
Pozdrówka
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To mi się podoba :twisted: Takie wymagania powinni wprowadzić w całym związku, szczególnie walke w parterzeSparing walka w formule low kick i backfist z kolanami i podcięciami.
Napisano Ponad rok temu
To mi się podoba :twisted: Takie wymagania powinni wprowadzić w całym związku, szczególnie walke w parterze
Tak powinni. Ale zeby wymagac trzeba tez uczyc.
Wiekszosc sekcji to sekcje sportowe. To jest niepotrzebne, bo na zawodach nie ma tego elementu. Ja " rozgoryczony tym faktem "
zapisalem sie na bjj .
Musze sie troche ograniczyc z tkd ( do 3,4 x tyg ) ale mam parter.
Wolalbym miec wszystko na tkd w parterze na wysokim poziomie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2CUP / CZERWONY PAS
Sparing walka w formule low kick i backfist z kolanami i podcięciami.
1 CUP / CZERWONY PAS Z CZARNĄ BELKĄ
Sparing ; walka z dwoma przeciwnikami.
Hosin Sul: walka wręcz !!!!! (?), walka z uzbrojonym przeciwnikiem
Teoria: Wszystko co ważne,inne sztuki walki pierwsza pomoc
To chyba jekiś żart. Poza tym pierwsza pomoc na egzaminie TKD. 8O myślałem że TKD służy do czegoś troszke innego.
A co inne sztuki walki robią na naszym egzaminie ??
Napisano Ponad rok temu
Dopiero teraz zwrocilem uwage na ten watek . Od 2 miesiecy trenuje w KCT i szczerze mowiac interesuja mnie na razie wymagania na 10 i 9 kup : ). Nie rozmawialem nigdy z trenerem o szczegołach wymagan egzaminacyjnych na 2 i 1 kup ale na pewno zrobie to przy nastepnej okazji. Jestem pewien, ze juz niedługo wszystkie wyszczegolnione przez Choonga pozycje zostaną wyjaśnione.
Pozdrawiam, Dzik
Napisano Ponad rok temu
To chyba jekiś żart. Poza tym pierwsza pomoc na egzaminie TKD. 8O myślałem że TKD służy do czegoś troszke innego.
A co inne sztuki walki robią na naszym egzaminie ??
To nie żart. To są naprawdę wymagania na stopnie KCT Kraków. Pierwsza pomoc chyba się jednak przydaje - i to bardziej niż wiele rzeczy, o które się nieraz pyta na egzaminach. A inne sztuki walki? Miło jest, jak ktoś, kto ma już jakiś poziom w danym systemie, wie co nieco o innych stylach także.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Pierwsza pomoc chyba się jednak przydaje - i to bardziej niż wiele rzeczy...
A inne sztuki walki? Miło jest, jak ktoś, kto ma już jakiś poziom w danym systemie, wie co nieco o innych stylach także.
Owszem pierwsza pomoc jest bardzo ważna, ale do szkolenia w tym kierunku są inne instytucje jak np. szkoła lub inne kursy.
A co do innych sztuk walki masz racje. Masz racje miło jest wiedzieć coś o innych sztukach walki.W tym wpisie nie miałem na myśli tego aby nic nie wiedzieć na ten temat . Chodzi mi oto że tego nie powinno być na egzaminie. Egzamin sprawdza Twoje umiejętniści w TKD a nie np. w karate czy innej sztuce.
To tak jakby na biologii czy chemii pytali o postać kanociczną funkcji kwadratowej.
Bez sensu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Po prostu uważam, że nie powinnismy byc świętsi od papieża. Jak zawodnik zdający na wysoki stopień odpowie na jakieś pytanie z zakresu pierwszej pomocy, albo wykaże się podstawową wiedzą o innych SW, to korona mu z głowy nie spadnie. O karate też warto co nieco wiedzieć, bo jest wszak źródłem taekwondo. Są kraje, gdzie w ramach wymagań egzaminacyjnych masz np. pytanie o przepisy prawne dotyczące obrony koniecznej. Uważam, że nie ma też np. nic złego w tym, żeby zdającemu na wyższy stopień kazać poprowadzić powiedzmy prawidłową rozgrzewkę. Są to rzeczy może poboczne w stosunku do czystego taekwondo, ale na pewno nie zaszkodzą. Jeśli w danym klubie jest to nauczane, to nie widzę problemu.
Zgadzam się z tobą w 99% . Powinniśmy mieć wiedze na temat innych sztuk walki myśle tu o podstawach jak np. twórca, kolory pasów ew. zarys historyczny , ale wg mnie tego nie powinno być na egzaminie TKD
Pozdro 4 all
Napisano Ponad rok temu
Jest jednak oczywiscie ten sam klopot co z walka w parterze - nie mozna wymagac tego czego sie nie uczy.
W zakresie pierwszej pomocy wiedza ksiązkowa jest malo uzyteczna, a jakos nie widze nikogo kto by przeprowadzał treningi TKD z pierwszej pomocy np.: na fantomie, albo z uzyciem bandazy (nie mowiac juz o tym ze potrzebny jest specjalista zeby tego nauczyc).
cookkie
PS.:
pozdrawiam wszystkich, to moj pierwszy post na tym forum
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
OT ale... uczy sie.. Jest to troche podobne do tego, ze nie uczy sie o innych religiach a lekcji religii (madrzejsze porownanie nie przychodzimi do glowy ).
Napisano Ponad rok temu
no wlasnie,A inne sztuki walki? Miło jest, jak ktoś, kto ma już jakiś poziom w danym systemie, wie co nieco o innych stylach także.
Gizmo
Mnie strasznie irytuje fakt,ze wielu moich znajomych majacych mistrzowskie stopnie nie ma bladego pojecia o "innych" sztukach walki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
WTF w ESKK?
- Ponad rok temu
-
wypalenie po treningach tkd...?
- Ponad rok temu
-
ESKK - kurs taekwondo -> oszustwo czy legalny interes?
- Ponad rok temu
-
Sezon treningowy 2003/2004
- Ponad rok temu
-
Witam
- Ponad rok temu
-
Teakwondo
- Ponad rok temu
-
Sekcja w NY???