2) Walka z low-kickami itd - to jest normalny sparing tyle ze z rozszerzonym regulaminem walki w stosunku do obowiazujacego w tkd. Na nizsze stopnie wprowadzane sa wszystkie techniki bokserskie. Tutaj sparing w regulaminie podobnym do K1 - chodzi wykazanie wszechstronnosci zawodnika.
3) walka z dwoma przeciwnikami - to normalny sparing, tyle ze walczac z
jednym przeciwnikiem walczy sie zupelnie inaczej. Znowu chodzi o
umiejetnosci zachowania sie i poruszania w nietypowy sposob. Z reszta, walki na solo naleza do zadkosci, a w sztukach walki chodzi o to by sie umiec bronic.
4) walka wręcz i z bronią - no coz, na poziomie czarnej belki to czego
czlowiek sie przez te kilka lat uczyl lkaczy sie w jedna calosc - sparingi,
formy, samoobrona. Znowu chodzi o to, ze trzeba sobie z zyciu radzic.
5) test twardosci kosci to jest jeden z elementow przygotowania fizycznego. trzeba zrobic troszke pompeczek na kostkach, postukac sie na wzajem kosciami przedramienia, goleniami, pokopc po zeberkach - dalekie to jest od tajskiego boksu, ale po ulicy nie chodzi sie z ochraniaczami piszczeli

Moje poglady sa takie: nie dbam zanadto o "czystosc stylowa" - tkd ma duze braki zwlaszcza w systemie samoobrony. Od Koreanczykow wzielismy wiele, ale nie to. Dlatego jest potrzeba uzupelniania tego. Wg mnie stopnien 1 dan oznacza, ze ma sie mature z tkd. Czyli ze jest sie wszechstronnie wyksztalconym. A studia sa pozniej - czy ktos pojdzie w kierunku form, czy sportu, czy bedzie wydlubywal ludziom oczy, to juz jego sprawa. A wiem, ze egzaminy na day w PUT nie sa bardzo wymagajace, dlatego nasze klubowe egzaminy musza do nich przygotowywac w 110%.