Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niedawno oglądałem kasetę z jednym z mistrzów Yoshinkan - sensei Obata. Pokazywał ładny , długi ruch . Jedyne czym się odróżniał od "aikikai" to podniesione ręce na wysokość głowy . Robił nawet katate dori kokyu nage .Wg mnie Aikido to taki uniwersytet w MA. Jak umiesz juz pisac, czytac i masz za soba kilka lat podstaw to wycigniesz z niego wiele pozytecznych
rzeczy.
Aikikai i pochodne mi nie pasuja. Wielu mistrzow poszlo swoja droga zanim Aikido "zmieklo" dlatego cwicze Yoseikan. Sensei Mochizuki i Abe
byli pierwszymi ktorzy musieli udowodnic poza Japonia ze to co robia ma sens. I zrobili to skutecznie skoro robimy to co robimy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie calkowicie. Widzialem praktycznie wiekszosc czolowki z roznych styli aikido, trudno ich odroznic od aikikaiNiedawno oglądałem kasetę z jednym z mistrzów Yoshinkan - sensei Obata. Pokazywał ładny , długi ruch . Jedyne czym się odróżniał od "aikikai" to podniesione ręce na wysokość głowy . Robił nawet katate dori kokyu nage .
Napisano Ponad rok temu
Niedawno oglądałem kasetę z jednym z mistrzów Yoshinkan - sensei Obata. Pokazywał ładny , długi ruch . Jedyne czym się odróżniał od "aikikai" to podniesione ręce na wysokość głowy . Robił nawet katate dori kokyu nage .
Napisano Ponad rok temu
O przyporządkowanie twardości i skuteczności .Niedawno oglądałem kasetę z jednym z mistrzów Yoshinkan - sensei Obata. Pokazywał ładny , długi ruch . Jedyne czym się odróżniał od "aikikai" to podniesione ręce na wysokość głowy . Robił nawet katate dori kokyu nage .
1. yoshinkan to nie yoseikan
2. Nie wiem czy o tego chodzi ale Obata sensei dosc dawno temu (w 73) opuscil Yoshinkan ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników])
no to w swietle powyzszego o co ci soma chodzi???
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu