nie wiem jak dla kogo ale jak dla mnie przynajmniej ten wymog uczestnictwa we wszystkich zgrupowaniach to normalne zbijanie kasy na cwiczacych. Wiec pytam sie zainteresowanych jak jest w innych stylach bo wiem ze np. w oyama karate nie ma takich szopek tam do 2 kyu sie zdaje w klubie a na 1 kyu w krakowie przed shihan Dyduchem( przynajmniej tak było do niedawna ale nie sadze zeby cos sie zmieniło).Do egzaminów na wyższe stopnie wtajemniczenia mogą przystąpić wyłącznie te osoby, które posiadają licencję Polskiej Federacji Seitedo Karate na dany rok szkoleniowy.
1. Stopnie wtajemniczenia do 6 KYU włącznie nadawane są w klubach po przeprowadzeniu egzaminu przez upoważnione osoby / egzaminatorów /. Do przystąpienia do egzaminów dopuszcza się studentów po osiągnięciu odpowiedniej wiedzy nabytej podczas treningów w klubie.
2. Do egzaminu na stopnie 5 KYU można dopuścić osoby , które ukończyły 14 rok życia i wykazują się odpowiednią wiedzą niezbędną do uzyskania stopnia 5 KYU. Egzaminy na stopnie 5 i 4 KYU można przeprowadzać w klubach.
3. Do egzaminu na stopnie 3, 2, 1 KYU / brązowe pasy / można dopuścić studentów , którzy uczestniczyli we wszystkich zgrupowaniach w danym roku szkoleniowym .
4. Egzaminy na stopnie 3 i 2 KYU przeprowadza się na ostatnim zgrupowaniu w danym sezonie szkoleniowym lub na egzaminach okręgowych ewentualnie podczas obozu letniego
Również ciekawe jest to ze w seitedo stopnie mistrzowskie nadaje pan Czapla którego 5 dan jest przez kilka osob kwestionowany( kraza plotki ze stopnie mistrzowskie zostaly mu nadane listownie a jak wiadomo w kazdej plotce jest ziarno prawdy heheh)z tego co czasem gdzies tam czytam w innych stylach to raczej ludzie z "zewnatrz" przeprowadzaja egzaminy na stopnie dan np. w PZK Matsui w oyama karate S.Oyama w shidokan Soeno...tez ciekawi mnie jak to jest w wielu innych stylach( moje zdanie jest takie skoro -znow krazace plotki-seitedo jest tylko w Polsce to ostatecznie pan Badiang moglby sie pofatygowac na jakis egzamin raz do roku-cenie organizacje gdzie przynajmniej raz do roku zawita tworca stylu lub szef organizacji albo ktos z wysokim stopniem i wysokimi umiejetnosciami i przedewszystkim ktos z zewnatrz ...a juz bardzo mi sie podoba to jak takie sprawy sa rozwiazane w okinawa shorin-ryu karate reprezentowane w Polsce przez A.Staniszewa- tam dopiero ludzie od 7 dana moga sobie robic co chca ze tak to powiem ktos ponizej tego stopnia musi przynajmniej raz w roku uczestniczyc w szkoleniu w Europie przez K.Chinen inaczej sie tam nie da i chwala im za to )