
Spyderco Tri Angle Sharpener
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ostrzyłem BM 552, Camillusa EDC + kuchenne.
Zacząłem od Griptilliana, stal S30V. Zgodnie z instrukcją od 40 stopni. Brązowe, białe ... Efekt był taki sobie. Oczywiście celem była goląca brzytwa

EDC, stal 154 CM - od razu w fabrycznym opisie noża zaznaczono, że szlif to 10-15 stopni na stronę. Mimo, że tępy był na początku bardzo - po standardowej sesji (oczywiście tylko na 30 stopniach) golił lepiej od BM.
Podsumowując - Triangle to jest system ostrzenia na 40 stopni (+dodatkowy szlif na 30). Wg Spyderco to jest najlepsze dla noży (przy okazji to jestem ciekaw, czy swoje noże ostrzą wg tych zaleceń ? ).
Jeżeli masz taki szlif na nożu fabrycznie to super. Jeżeli nie, to masz pecha. A dokładniej MUSISZ kupić diamenty. Bo przeprofilowanie na brązowych to pomyłka (patrz opinie Rybaka, PiteraM i innych w tym swoje nieliczne doświadczenia).
Bardzo podobnie jest z elektryczną ostrzałką Chef.. Producent ma swój optymalny szlif dla noży kuchennych i tam są 3 komplety tarcz diamentowych (gruby, średni i gładki szlif). Z czego gruby jest wykorzystywany tylko raz - czyli na nożach nieostrzone wcześniej w tym urządzeniu :wink:
Napisano Ponad rok temu
Z relacji, ktore mozna znalezc tu i owdzie, nie zawsze.(przy okazji to jestem ciekaw, czy swoje noże ostrzą wg tych zaleceń ? ).
Poszukaj np. postow Vince na bladeforums, jak o kat w Paramilitary pytal, to tam zdaje sie troche wiecej bylo o tym.
No tak zle nie jest.przeprofilowanie na brązowych to pomyłka (patrz opinie Rybaka, PiteraM i innych w tym swoje nieliczne doświadczenia).
Doskonale sie takie cos nadaje jako forma medytacji dla pustelnika, co ma duzo wolnego czasu.
Albo pokuta

Napisano Ponad rok temu
1 instrukcja - instrukcją ,a i tak każdy orze jak może... :wink:
2 potencjał ustrojstwa jest dość duży, wystarczy dopasować go do swoich potrzeb.
3 dośc długie pręty i solidna podstawa to jest to czego nie ma reszta moich ostrzałek i kamieni .
4 w ostateczności zawsze mamy możliwość użycia prętów "na płasko"
Jak zabiore się za ostrzenie, (praktycznie żaden z moich noży nie jest ideałem ostrości

Waiting for Tri-Angle -K.O.
Napisano Ponad rok temu
Za 300 już znalazłem kto da mniej

Napisano Ponad rok temu
Da się teraz kupić TriAngla w Polsce za rozsądne pieniądze?
Za 300 już znalazłem kto da mniej
Zgłoś się do Pitera . Ja się zgłosiłem i ..... czekam na swojego Triangla.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

cwiczyc stalowa reke!!!!!
Napisano Ponad rok temu
wolna reka to przeciwienstwo patentow!!!
![]()
cwiczyc stalowa reke!!!!!
Zgadzam sie z przedmówcami , ale.....
Właśnie 2h temu odebrałem paczuszkę z trianglem . Wrażenia z pierwszych ostrzeń pozytywne jaknajbardziej . Odświeżenie kuchenniaka kilkanaście sekund, naostrzenie powyższego ze stanu" tempak" 2-3 minuty . Idealnie ostrzy recurve . Swietnie sobie radzi z popapranymi kształtami ostrzy.
Odrestaurowałem stare i dawno olane duże bowie , nadal ma wgnioty ,ale już tnie szlugi na plasterki ! Napiszę coś wiecej jak ściągne opatrunek. ( demonstrowałem cięcie psiego włosa w powierzu )
Jednym zdaniem : Jak ktoś sie zastanawia - polecam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja mam takie pytanko - czego uzywacie do czyszczenia, ale takiego porzadnego a nie przecierania tylko podczas ostrzenia.
CiF , itp . Ja używam różnych gumek ołówkowych , ale nie wszystkim pasuje ten sposób. Ogólnie mleczka do czyszczenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakiego...?(...) dziwnei kupić ostrzałek droższą od noża.

A czyszcze - szare cos tam cifopodobnego, co mam w domu, biale gumka.
Dziala

Napisano Ponad rok temu
Ja mam Triangla, teraz czekam na diamenty (i chyba trochę poczekam). Jak dostanę i poćwiczę to napiszę więcej ale wydaje mi się, że bez diamentów to takie pół ostrzałki (patrz co napisałem wcześniej).ja mam straszną ochote na spyderco .... i dziwnei kupić ostrzałek droższą od noża.
A za taką kasę (powyżej 100$) to mozna się zastanawiać nad Edgepro
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Przez wielu uznawany za numer 1 w ręcznym ostrzeniu. Prześledziłem ostatnio passaround na Bladeforum (kupili właśnie ten model, każdy miał tydzień na ostrzenie a na końcu rozlosowali wśród uczestników

więc forsa nie jest wydana na "zabawki" ale jest to inwestycja

I wtedy można zarabiać na nóż droższy od ostrzałki

Czy jest tu ktoś, kto ostrzył na tym ustrojstwie ?
A ten mój sceptycyzm w stosunku do Triangla to tylko dlatego, że Benchmade nie ostrzy pod ustalonym kątem


Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu

czy jakoś tak

Napisano Ponad rok temu
W zachwytach nad trianglem już się rozpłynąłem- teraz pora na mniej przyjemne spostrzeżenia. Faktycznie ostrzenie tym ustrojstwem to czysta radocha ..... jednak tylko noży o porządnie zachowanej krawedzi tnacej !
Moje kuchenniaki oraz noże użytkowe o różnych kątach ostrzenia ,dały sie szybciutko naostrzyć a nawet niektóre zadziwiły mnie efektami otrzymanymi po bardzo krótkiej obróbce . Jednak wysępione od sąsiadki dwa okazy mało nie przyprawiły mnie o myśli samobójcze . Próba wyprowadzenia poprawnej lini ostrza w w/w wypadkach spełzła na niczym .No może niekoniecznie na zupełnie niczym ,oba jakoś tną a nie cięły wcale . Niestety brak kamieni do zgrubnej obróbki zmusza ostrzącego do epickich wręcz wyrzeczeń . :wink:
Jednym zdaniem: kto dbał o noże i nożyczki zyska w trianglu oddanego pomocnika , kto oczekuje cudów zawiedzie się . Pręty diamentowe dostępne osobno powinny uczynić z triangla ostrzałkę wręcz doskonałą ,jednak ich cena skutecznie odstrasza typowego użytkownika. W moim wypadku pozostaje ufać w nabranie wprawy i szybsze przekalibrowanie opornych noży na jedyny właściwy kąt ostrzenia .
Podejrzewam że kilkukrotne podostrzanie opornych knypków spowoduje mimowolną zmianę kąta na jedyny właściwy . :wink:
Na koniec powiem tylko , że mi się już opłacił zakup - odzyskałem nóż z przeszłością ,którego nie chciałoby mi się ostrzyć standartowo . Moje ukochane "bowie z wyjazdów" znowu jest użytkowe ,znów tnie a nie tylko wisi na ścianie. Przez kilka lat nie chciało mi się go naostrzyć , a teraz znowu jest ostre.
Zadowolony ,choć jak zawsze marudny K.O.
Napisano Ponad rok temu
Raczej nie - bo no chyba, ze wezmiesz urlopPodejrzewam że kilkukrotne podostrzanie opornych knypków spowoduje mimowolną zmianę kąta na jedyny właściwy . :wink:

Diamenty, tylko diamenty.
Niestety.
Na szarych to nie dosc, ze Ci broda wyrosnie czasami, zwlaszcza jak noz z jakiejs konkretnej stali jest, to jeszcze je po prostu szybciej zuzyjesz. Bo one nie sa do profilowania krawedzi, przerobilem to na sobie 8)
Napisano Ponad rok temu
Na szarych to nie dosc, ze Ci broda wyrosnie czasami, zwlaszcza jak noz z jakiejs konkretnej stali jest, to jeszcze je po prostu szybciej zuzyjesz. Bo one nie sa do profilowania krawedzi, przerobilem to na sobie
popieram rekami i nogami, mialem niedawno przygode z profilowaniem bg-42... raz i nigdy wiecej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
S&W FL2
- Ponad rok temu
-
Fighter a nóż do samoobrony.
- Ponad rok temu
-
Cos dla milosnikow obusiecznych ostrzy
- Ponad rok temu
-
Help - nóż w Grecji
- Ponad rok temu
-
Nóż - Pistolet
- Ponad rok temu
-
Sklepy z nożami w Katowicach
- Ponad rok temu
-
Noże MAD DOG - najlepsze na świecie?
- Ponad rok temu
-
Bear Claw serrated or not?
- Ponad rok temu
-
Zestawy Lansky. Co o tym sądzicie ?
- Ponad rok temu
-
Buck Strider lock
Guest_budo_HUB_* - Ponad rok temu