Spyderco Tri Angle Sharpener
Napisano Ponad rok temu
Kiedy bierze się ostrze bez brzucha, proste to trzymanie kąta jest proste i można naostrzyć szybko i cacy. Kiedy jednak ostrze ma brzuch to sam kąt ostrza w stosunku do osi kligi jest ten sam, przy ostrzeniu jednak gdy ciągnie sie prosty odcinek od rękojeści też jest cacy i dopiero na łuku zaczyna się pieprzyć bo zmienia sie ,,kąt ostrzenia''. Zmienia się jeśli ciagniemy dalej ten brzuch jak prosty odcinek. Należy więc dojeżdzając do brzucha zmieniać kąt ostrzenia tak aby prowadzić zgodnie z kątem który jest. Inaczej brzuch będzie miał zawsze wyższy szlif.
Ja dodatkowo zrobiłem sobie sam ,,osełkę wykańczającą''. Na listewkę nakleiłem z obu stron pasek skórzany i jedną stronę pociągnąłem pastą polerska a drugą nie. Tak więc po trianglu jadę po paście, a na koniec po samej skórze. Efekt ZAWSZE piorunujący. Wszystko zależy tylko od tego ile razy trzeba pojeździć
Napisano Ponad rok temu
Nie rób tego, jeszcze więcej cierpliwosci 8)Eh ja juz nie wiem, chyba sprzedam te cholere.
Napisano Ponad rok temu
Nawet mnie nie denerwuj.Ja dodatkowo zrobiłem sobie sam ,,osełkę wykańczającą''. Na listewkę nakleiłem z obu stron pasek skórzany i jedną stronę pociągnąłem pastą polerska a drugą nie. Tak więc po trianglu jadę po paście, a na koniec po samej skórze. Efekt ZAWSZE piorunujący. Wszystko zależy tylko od tego ile razy trzeba pojeździć
Wczoraj przez taką ostrzałkę samoróbkę zrobiłem sobie "bubu". :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Czy w Lanskym kąty są jakoś oznaczone np. 15, 20 itd. czy trzeba robić na "wyczucie".
Sa oznaczone, 17, 20, 25 i 30 stopni na strone.
Ale do rzeczywistosci ma sie to tak, jak juz koledzy powyzej opisali. Zaleznie od szerokosci klingi i jej dlugosci kat zmienia sie tak w roznych nozach, jak i w tym samym nozu wzdluz dlugosci.
Lansky to IMO bardzo dobra ostrzalka do robienia back bevel, wygodniejsza i wymagajaca mniej zachodu niz triangle.
Microbevel - czyli sama krawedz - robie juz na trianglu, ale Lanskym back bevel idzie mi szybciej. Nie ma wtedy 15 stopni, ale mniej niz 20, a tyle potrzebuje.
Napisano Ponad rok temu
no właśnie. Niby rozwiązanie podobne ale jednak nie dokońca. Swoją drogą to Triangle to jedna z tańszych ostrzałek 8O na rynku (chodzi mi o takie małe kombajny)
Zalezy do czego.
Podostrzyc sobie podostrzysz, jesli krawedz nie jest za bardzo zjechana, ale jesli masz przed soba jakas powazniejsza prace, to Ci zycze powodzenia bez diamentowych pretow.
A w tym momencie (zakupu diamond rods) cena rosnie ponad dwa razy.
Mozna kombinowac np. z roznymi EZE-lapami, jak ja swego czasu, ale to nie to samo.
Napisano Ponad rok temu
PS- po około 70 minutach w kilkuminutowych sesjach (leniwy jestem ) mam już równe ostrze ,ale nadal z jedną dziurą .
Napisano Ponad rok temu
Niektorzy na 600 koncza ostrzenie i maja swietne efekty, chocby Seiken z tych, ktorzy tutaj pisza.
Mnie sie tez rzadko chce slizgac po bialych i zostaje przy brazowych, wiecej mi nie trzeba tak naprawde.
UF, o ktorych pisalem, to bardziej jako ciekawostka i dla frajdy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
S&W FL2
- Ponad rok temu
-
Fighter a nóż do samoobrony.
- Ponad rok temu
-