Zawody w karate
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem ak jest z przechodzeniem do Kyokushinu i startowaniem w ich zawodach - nie wiem czy PZK był by skłonny inwestować w "nie swojego" zawodnika... Był bym szczęśliwym człowiekiem, gdybym mógł stanąć wszranki z zawodnikami PZK nie występując z Oyama
Mam nadzieję, że bliższych informacji na ten temat udzieli nam karateka1 - w kwiestii PZK i Kyokushinkai jest on bardziej kompetenty ode mnie.
O możliwości startu w zawodach decyduje wiek, posiadany stopień i miejętności. Decyzję podejmuje instruktor - w końcu on wie najlepiej czy zawodnik jest gotowy do startu. W zawodach międzynarodowy chstartować można już chybaz 4 kyu, jest to chyba najniższy stopień z którym można startować na zawodach seniorów. Na mistrzostwach krakowa juniorów w Oyama karate widziałem dzieciaki z 5 kyu.
Zawody to świtna sprawa - można się zmierzyć z ludżmi, z ktrymi się wcześniej nie walczyło. Poza tym walka na zawodach różni się bardzo od walki na treningu - więcej tu zaciętości, szybsze tempo, węcej adrenaliny i woli wali. Krtko mówiąc: ubaw po pachy. No i te klimaty, gdy ludzie ktrz przed chwilą lali się po pyskach śmieją się razem, rozmawiają i komentują wspólną walką okadając lodem siniaki, ktre sobie nawzajem ponabijali
Napisano Ponad rok temu
Zawody to świtna sprawa - można się zmierzyć z ludżmi, z ktrymi się wcześniej nie walczyło. Poza tym walka na zawodach różni się bardzo od walki na treningu - więcej tu zaciętości, szybsze tempo, węcej adrenaliny i woli wali. Krtko mówiąc: ubaw po pachy. No i te klimaty, gdy ludzie ktrz przed chwilą lali się po pyskach śmieją się razem, rozmawiają i komentują wspólną walką okadając lodem siniaki, ktre sobie nawzajem ponabijali
To jest własnie zajebiste. Przed walka totalny agresor (lub wyciszenie jak kto woli). Wychodzisz na mate z przeświadczeniem "zero litości", "zejebac go" itp. a po kilku minutach sie obsciskujecie bo jusz po wszystkim.
Puzniej mozna troche pogadac i pozartowac w szatni itp.
Fajne klimaty
Apopo ludzi z innych stylów - w Sandomierzu na zawodach PZK widzialem ludzi z oznaczeniami Oyama, i z tego co pamietam terz sie bili.
A co do zawodów to w regionalnych (o puchar burmistrza jakiejs miejscowosci) najczesciej sa kat. wagowe co 10kg
Czasami zaczyna sie od 60 (np. Sandomierz), czasami od 70 (Łask i chyba Zduńska Wola jak dobrze pamietam).
Na takich zawodach niema minimalnego stopnia (przynajmniej nikt sie o niebieskie i pomarańczowe paski nieczepiał)
Na poważnych zawodach (Mistrzostwa Makroregionu, Mistrzostwa Polski) kat. wagowe sa co 5kg (-60, -65 itp.) i wyst. wymóg 4 kyu.
Napisano Ponad rok temu
Qrcze - gdzie podziewa się karateka1 gdy jest potrzebny ?!?! :wink: Mógłby oświecić mnie - ciemnego napaleńca, w poruszonej tu kwestii...
Napisano Ponad rok temu
Chłopaki z innymi kanku na kimonach. Jak sie dokladniej przypatrzylem to u jednego na ramieniu pisało Oyama. Niewiem skąd oni byli ale byl to jeden klub ok. 4-5 zawodników.
Jeden z nich wygladał z twarzy jak Gracie z Budokana (zdjęcie z atykółem Boruty).
Kirin az tak bardzo sie nienapalaj bo na MM i MP trzeba miec legitymacje czlonkowska ze stopniem (wyglada podobnie do prawa jazdy).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ja myslałem ze w kyokushin jest podobnie jak w innych stylach i jest tylko 10 stopni uczniowskich no ale widac sie myliłem , cóz człowiek całe zycie sie uczy heheheh...karateka a jakie sa wymagania na 39 kyu? bo z checia bym zdawał hehehheże trenuje sie sie 5 lay i ma się 43 kyu.
p.s. a moze ci sie pomylilo i nie trenujesz kyokushin tylko jakis nowy polski wynalazek co?
Napisano Ponad rok temu
Uważaj - to już baaardzo poważne oskarżenie.... :wink:p.s. a moze ci sie pomylilo i nie trenujesz kyokushin tylko jakis nowy polski wynalazek co?że trenuje sie sie 5 lay i ma się 43 kyu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I...one more thing... te skroty (IFK, PZK, IKO-3, IKO-1) sa b fajne tylko (wybaczcie moja niewiedze ) co one oznaczaja?
Napisano Ponad rok temu
IFK-organizacja kyokushin karate na ktorej czele stoi S.Arneil( wczesniej szef EKO-europejskiej organizacji kyokushin karate i BKK-brytyjskiej organizacji karate)w polsce reprezentowana przez pana P.Szeligowskiego.I...one more thing... te skroty (IFK, PZK, IKO-3, IKO-1) sa b fajne tylko (wybaczcie moja niewiedze ) co one oznaczaja?
PZK-Polski Zwiazek Karate-na czele stoi pan A.Drewniak 6dan kyokushin karate(ok.150 klubow)
IKO3-swiatowa organizacja kyokushin karate na czele ktorej ston Matsushima w Polsce reprezentowana przez pana R.Kucfira ( 3 kluby jak narazie)
IKO1-swiatowa organizacja kyokushin karate na czele ktorej stoi A.Matsui w Polsce reprezentowana przez pana A.Drewniaka (PZK)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Treningi w lesie
- Ponad rok temu
-
Apel do zdrowych głów
- Ponad rok temu
-
KAMAKURA