IKO-1, IKO-2,..., IFK, IBF i inne Kyokushin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja kiedyś reprezentowałem Oyama ale po tym co dam się dziej szybko jako jeden z pierwszych uciekłem i jestem na emeryturze karate
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja kiedyś reprezentowałem Oyama ale po tym co dam się dziej szybko jako jeden z pierwszych uciekłem i jestem na emeryturze karate
Hmmm.... czy to aby nie Ty napisałeś kiedyś o swoim stażu w SW:
"A wiodącą sprawa od 1981 roku przez cały czas nie przerwanie Kyokushin do dnia dzisiejszego-prowadze klub z własnym dojo"
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wiem że się czepiam...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W ostatnich kilkunastu latach powstało kilkanaście organizacji, które twierdzą, że reprezentują Kyokushin Karate, co spowodowało, iż bardzo trudno jest rozeznać się dokładnie w tym kto reprezentuje jaką organizację, szczególnie nowym adeptom. Zdecydowałem się napisać ten tekst, aby wyjaśnić w prosty sposób co dzieje się z Karate Kyokushin w dzisiejszych czasach.
Od kiedy została założona Międzynarodowa Organizacja Karate (IKO), stale się rozrastała, stając sie jedną z najliczniejszych, z ponad 12 milionami członków na całym świecie.
Część uczniów Sosai Masutatsu Oyamy odeszła z organizacji Kyokushin jeszcze za jego życia. Odeszli z różnych powodów, część z nich nie była zadowolona z tego w jakim kierunku zmierzała organizacja, inni chcieli stworzyć swój własny system walki. Poniżej znajduje się lista kilkunastu z nich.
Jon Bluming : Opuścił IKO w 1967 będąc posiadaczem 6-go Dana, później w 1980 założył własną organizację, którą nazwał : "Kyokushin Budokai".
Mike Ganci : Opuścił IKO w 1975 i założył własną organizację, którą nazwał : " Mushin Karate-Do ".
Gerry Bryan : Opuścił IKO w 1975 i założył własną organizację, którą nazwał : " Tsuyoi-Ryu ".
Todashi Nakamura : Opuścił IKO w 1976, i załozył organizację znaną teraz jako : "World Seido Karate Organization" (WSKO) z siedzibą w USA.
Kenji Kurosaki : Opuścił IKO w 1976. Trenował z Masutatsu Oyamą pod okiem mistrza Yamaguchi w Gojo Ryu Karate Dojo, uważa się, że Kenji Kurosaki był zaangażowany w rozwój Kyokushin Karate.
Yoshiji Soeno : Opuścił IKO w 1978, założył "World Karate Association Shidokan".
Hideyuki Ashihara : Opuścił IKO w in 1979. W 1980 założył "New International Karate Organization" (NIKO), która dla większości jest znana jako Ashihara Karate.
Hoosain Narker : Opuścił IKO w 1979 i około 1985 założył "Ashihara Karate International" ( A.K.I.).
Kazuyoshi Ishii : Opuścił IKO w 1980 i stworzył swój własny styl znany jako : "Seido-Kaikan" z siedzibą w Osace. Mistrz Ishii jest odpowiedzialny za jeden z najpopularniejszych turniejów - "K-1 Grand Prix".
Shigeru Oyama : Opuścił IKO w 1981 i założył własną organizację : "World Oyama Karate" (WOK) z siedzibą w USA
David Cook: Opuścił IKO około 1982 i później rozwijał styl Ashihara w Europie.
Joko Ninomiya: Opuścił IKO w ???? i w 1988 stworzył własny system zwany "Enshin Karate" z siedzibą w USA.
Steve Arneil: Opuścił IKO w 1991 i założył "International Federation of Karate" (IFK).
W roku 2003 shihan Royama założył "Kyokushin Kan".
Jest jeszcze wielu innych którzy zaczynali w IKO a później odeszli aby założyć własne systemy i organizacje.
Po śmierci Sosai Masutatsu Oyamy w 1994, wielu innych członków opuściło IKO, aby dołączyć do innych grup lub by założyć własne organizacje. Aktualnie są 3 główne grupy, które ubiegają się o przewodzenie w International Organization Kyokushin-Kaikan (IKO), co spowodowało podział w rodzinie Kyokushin, zmuszając członków rozproszonych po całym świecie, do opowiedzenia się za jedna z tych trzech grup. Te trzy główne grupy to :
IKO 1: Znana jako : "Matsui Group". Głową organizacji jest Shihan Akiyoshi Matsui, z siedzibą (Honbu) w Japonii.
IKO 2: Znana jako : "Sanpei Group". Głową organizacji jest Shihan Nishida Yukio i Shihan Keiji Sanpei, z siedzibą (Honbu) w Japonii. (obecnie Kenji Midori shin kyokushin - nowe kyokushin )
IKO 3: Znana jako : "Matsushima Group". Głową organizacji jest Shihan Yoshikazu Matsushima, z siedzibą (Honbu) w Japonii.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swoja droga, zapraszam na strone Torunskiego Klubu i do przeczytania fragmentow ksiazki DONBAS.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja trenuje Kyokushin-Budokai bardzo ciekawa szkola
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak jak i Bluming. On zdaje sie aikido trenuje(...)budokai nie ma mało wspólnego z Kyokushin !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja z kolei bylem na seminarium, na ktorym wykladal m.in. jakis 3 czy 4 dan bezposrednio od Bluminga (ups, nie pamietam kto, wiem tylko, ze uznany szkoleniowiec). Roznic kolosalnych miedzy tym, a kyokushinem, ktory znam z Polski nie widzialem. No chyba ze instruktorzy od Bluminga ucza czego innego niz Bluming. Gdzie byles na tym seminarium i kiedy?Byłem na seminarium budokai i wiem co mówie.Bluming to wielki gość kiedyś był prekursoerm KK w Europie ale to było 30 lat tremu, potem poszedł w zupełnie w innym kierunku współpracując z róznymi ludzmi.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
bez komentarza
- Ponad rok temu
-
Karate Klub "Wesoła" - czy znacie?
- Ponad rok temu
-
belki na pasie