Palec w Oko ?
Napisano Ponad rok temu
Czy zastanawiliscie sie nad wykorzystaniem tzw. brudnych trikow w czasie walki / kulania ?
Takie drobne rzeczy jak szczypanie ?
Palce w oczy w usta ?
Moze przypadkowy kopniach w jadra ?
Brode w zebra ?
Przejechanie szmata po uszach przeciwnika ?
Lekki "sierp" w pozycji bocznej ?
Lokcie kolana w bocznej ? Niby w koncu wlasna pozycje porawiamy ...
Co myslicie o takim narodzie co takie rzeczy stosuje w zwyklym sparingu ? Ma to sensy czy raczej rozwala caly sparing ?
Znacie jeszcze jakies ciekawe sposoby na umilenie zycia przeciwnikowi ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale na ulicy czemu nie?? :wink:
Napisano Ponad rok temu
- żarcie czosnku przed zawodami
- nie mycie się przez co najmniej 3 dni i nie pranie kimona przez miesiąc
- ben-gay lub inne piekace w oczy świństwo na łapach
wszystko to są sposoby dla tchórzy i cieniasów, nadrabiających braki "metodami".
Napisano Ponad rok temu
Co myslicie o takim narodzie co takie rzeczy stosuje w zwyklym sparingu ? Ma to sensy czy raczej rozwala caly sparing ?
Znacie jeszcze jakies ciekawe sposoby na umilenie zycia przeciwnikowi ?
zalezy co ma sparing na celu. :roll: wiem ze napisales "zwykly"
pozdro
ptysiu
Napisano Ponad rok temu
Co innego na ulicy...
Napisano Ponad rok temu
Normalnie podlamujecie moja wiare w umiejetnosci jj niektorych ludzi :wink: .
Napisano Ponad rok temu
Tak sie przez chwile pozastanawialem, jak to sie ma do najbardziej popularnych fauli na BJJ-towych (albo w ogole graplerskich) zawodach?
Bo na judo takie rzeczy trenerzy pokazuja, moze niekoniecznie jako zalecane :wink: , ale zeby uczulic na co trzeba uwazac.
To jak, macie jakas "oficjalna" liste?
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdr..
Napisano Ponad rok temu
Dlatego ciesza nieraz sytuacje jak przeciwnik nieraz powie sedziemu ktory nie zauwazyl ze juz wczesniej np bylo duszenie i odlepal przed gongiem. A sedzia chce wznawiac walke. Wlasnie takie zachowania fer play przywracaja ludziom wiare w sport i czysta walke.
No coz na zawodach czy tez w sparringach treningowych czlowiek powinien wykorzystywac repertuar technik dozwolonych ale duza ilosc osob zrobi dla zwyciestwa wszystko.
Pamietam swoja walke na MP z wicemistrzem europy juniorow judo potrafil pokonac mnie technicznie - ciagnal dzwignie plynnie nie szarpal - ja tylko bylem na tyle glupi ze zeby nacisanlem i nabawilem sie kontuzji - gdzyby szarpnal od razu mi dzwignie przypuszcam ze znacznie gorzzej to by sie skonczylo.
Co zaobserwowalem to kiedy walcza doswiadczeni zawodnicy kontuzji i brudnych trickow jest znacznie mniej. Dominuja w tym poczatkujacy i osoby dla ktorych nie liczy sie jak sie wygralo ale czy sie wygralo.
Niestety tricki brudne pomagaja i zdazaja sie sytuacje ze czesto ten kto jes zastosowal czysto waczac nie mialby szans ale czy takie zwyciestwo by tak naprawde cieszylo ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie no nie! To nie ładnie. Walcze po to by sie sprawdzic, porownac umiejetnosci, znalezc wlasne slabe pkt., ale jestem przez caly czas ograniczony zasadami i troska o sparingpartnera.
Co innego na ulicy...
No właśnie. Tym samym pozostajesz w przekonaniu, że twój sparringpartner tez dostosuje się do tych reguł i nie zrobi ci niczego nie fair i przez to budujesz w sobie podświadomie iluzoryczne poczucie bezpieczeństwa, to znaczy nie nastawiasz się na obronę przed takimi "brudnymi" atakami. Moim zdaniem w walce realnej a nawet sportowej, gdy trafisz na jakiegoś nawiedzeńca, może to się dla ciebie tragicznie skończyć. Trzeba przynajmniej markować takie techniki na treningach, po to żeby zawsze mieć się przed nimi na baczności.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS:Ja takich sztuczek w walce nie uzywam.Mimo to od czasu do czasu powinno sie cos takiego potrenowac,wiec to robie,ale tylko na treningach na ktorych ogolnie cala grupa cos takiego praktykuje :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowe wyzwanie
- Ponad rok temu
-
Jak sie rozluznic...
- Ponad rok temu
-