Najlepszy spośród tanich noży
Napisano Ponad rok temu
W temacie noży jestem zielony, to na wstępie byście wiedzieli z kim macie do czynienia. Zamierzam kupić nóż, ale nie chcę wydawać na ten celu zbyt wielkiej ilości gotówki, konkretnie chcialbym zmiescić sie w przedziale 50 - 100 zł. Wiem, że nic dobrego za takie pieniądze nie kupię, ale myślę, że na moje potrzeby będzie to wystarczające. A są one następujące :
- przydatność do realnej walki
- możliwość odcięcia, wycięcia, ucięcia, po prostu cięcia ). Tak więc ma to być nóż, który jako tako sprawdzi sie w warunkach polowych
- byłoby przyjemnie, gdyby można nim od czasu do czasu porzucać w drzewo nie ryzykując, że uszkodzi się.
Chciałbym kupić noża w sklepie, do którego podaję linka ponizej przy okazji prezentując interesujące mnie oferty.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Który byście mi polecili ??
Napisano Ponad rok temu
Noże do samoobrony mają zupełnie inne pochwy.
Napisano Ponad rok temu
szczegolnie o pochwach nozy do samoobrony....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co byśmy polecili? Dozbierać, oszczędzić, zarobićWitam !!
W temacie noży jestem zielony, to na wstępie byście wiedzieli z kim macie do czynienia. Zamierzam kupić nóż, ale nie chcę wydawać na ten celu zbyt wielkiej ilości gotówki, konkretnie chcialbym zmiescić sie w przedziale 50 - 100 zł.
Sensowny stosunek jakość/cena, np. w produktach CRKT to przedział 180-250 zł (oczywiście, nie ma górnego limitu )
Można taniej, jakiś Herbetz (albo podróba) albo Muella, ale lepiej dołożyć, poczekać
Napisano Ponad rok temu
Ladne sa te modele WZ. 26 i 8
i w granicach cenowych sie mieszcza
I wiesz powiem ci jedno bo ty jak widac chcesz noz do wszystkiego a jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Kup se albo rzutke albo noz uzytkowy z zacieciem fajtera bo za taka cene dobrego fajtera niekupisz.
Napisano Ponad rok temu
|_MAVI_| - Odpowiada mi nuż uzytkowy z zacięciem fajtera. Tylko w tym sklepie, do którego linka zapodałeś jest taki wybór, ze naprawdę ja - jako zupełny laik - nie orientuję się... Jakie noże polecasz z posród tego zestawienia ??
Napisano Ponad rok temu
A moze cos z Kopromedu ?
Ladne sa te modele WZ. 26 i 8
i w granicach cenowych sie mieszcza
I wiesz powiem ci jedno bo ty jak widac chcesz noz do wszystkiego a jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Kup se albo rzutke albo noz uzytkowy z zacieciem fajtera bo za taka cene dobrego fajtera niekupisz.
jasne, ale rzutkę też wbijesz :wink: w ciałko
Napisano Ponad rok temu
Sa ladne i sa nieladne ( dyplomatyczny zwrot) , sa tez NOZE i sa noze.................
Napisano Ponad rok temu
Jeśli kupujesz nóż stały, to nie. To w końcu kawałek stali, leszej, lub gorzszej, lepiej lub gorzej obrobionej. Najwyżej się złamie, jak przehartowany lub przewęglony.RobertP - A jezeli nei mam zamiaru przeznaczaś takiej kwoty, jaką wskazałeś na tego noża, czy naprawdę muszę dostać zabawkę, która samoistnie mi się rozleci w ręce ?? P.
Ale folder :? Miałem parę takich. Powinny mieć instrukcję typu:
przed otwarciem sprawdź śrubę, czy się nie poluzowała
otwieraj z dużym zamachem, żebyś miał pewność, że blokada zaskoczy.
nie rób nic poważnego jeśli chcesz mieć pewność, że blokada nie puści
itd.
Napisano Ponad rok temu
Racja. Miałem przykre doświadczenia z blokadą. Na szczęście palce wszystkie dalej są na swoim miejscu. Druga sprawa, to ta śrubka. To naprawdę denerwujące zabierać na każdą wyprawę dodatkowo śrubokręt. Ale jak chcesz. Tutaj: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] znajdziesz sporo takich noży (nóż marki "nóż" ).Jeśli kupujesz nóż stały, to nie. To w końcu kawałek stali, leszej, lub gorzszej, lepiej lub gorzej obrobionej. Najwyżej się złamie, jak przehartowany lub przewęglony.RobertP - A jezeli nei mam zamiaru przeznaczaś takiej kwoty, jaką wskazałeś na tego noża, czy naprawdę muszę dostać zabawkę, która samoistnie mi się rozleci w ręce ?? P.
Ale folder :? Miałem parę takich. Powinny mieć instrukcję typu:
przed otwarciem sprawdź śrubę, czy się nie poluzowała
otwieraj z dużym zamachem, żebyś miał pewność, że blokada zaskoczy.
nie rób nic poważnego jeśli chcesz mieć pewność, że blokada nie puści
itd.
Napisano Ponad rok temu
ich wielką zaletą jest umiarkowana cena - za Wz98 ok 100-120zł , za ose 60-70zł . Wprawdzie Wz98 nie nadaje sie do skrytego noszenia , OSA jest pod tym względem znacznie lepsza
Acha i jeszcze jedno - nie kupuj tanich noży składanych typu " folder"(tych z bazaru itp, bo np Herbertz jest OK) - po prostu nie warto , jak sie chce coś kupic na bazarze , to juz lepiej noże myśliwskie - podróbki noży firmy BUCK( drewniane okładki rękojeści, ostrze clip point, blokada backlock)- one równiez nie są doskonałe, są jednak znacznie lepsze od tanich automatów OTF i folderów
Napisano Ponad rok temu
AD@M - Widzisz, zaden z tych noży mi nie odpowiada - jeden za duży, drugi za mały.
Jeszcze raz zamieszczam kryteria ( tym razej już nieco bardziej szczegółowe ), którymi kieruję się przy zakupie noża :
- figher. A więc ważna jest poręczność trzymania noża oraz jego obosieczność. Dlatego też najlepszy będzie nóż, którego rękojeść będzie wykonana z gumy oraz posiadająca ochronę przed przypadkowym zsunięciem się palców "nieco" za daleko.
- Odpowiednia długość, czyli ok 25 cm. Plus minus jakieś 1,5 cm w górę, 3 w dół. NIe chcę kupić krótkiego noża, gdyż chciałbym, aby oprócz elegancji, jego wygląd wzbudzał respekt, co jest szczególnie ważne, gdyż działa odstaraszająco na ewentualnych napastników. Naprawdę nie chcę podejmować konfrontacji, z uwagi na kwestie prawne, wiecie. Oczywiście do zadań odstraszających najlepiej nadawałaby się maczeta ( ale czy zalicza się to do noży ?? ) ), albo jakiś nóż-bydle, problem jednak w tym, że takie cuś rzucałoby się nadzbyt w oczy. A tego nie chcę. Stąd właścnie górna granica długośći jaką podałem.
- O rzucaniu mogę jeszcze napomknąć, ale traktowałbym to jako "bonusa", jako miły bajer. Tak więc fajnie byłoby, gdybym znalazł coś, co spełniałoby powyższe kryteria i jednoczesnie nadawało się do rzucania, ale podkreślam, że traktuję to tylko jako dodatek.
Oto lista noży, jakimi jestem zainteresowany i w sprawie których proszę was o poradę :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Chodzi o model wz.11M
Czy ten nóż jest obusieczny ?? Nie podoba mi się to, że dołączają w komplecie futerał w kolorze brązu/berzu, a preferowałbym w całości czarny.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - I znowu pytanie : czy ten nóż jest obusieczny ?? Sklep nic nie pisze jakiego koloru jest dostarczany do noża futerał. Tak więc, jezeli ktoś dysponuje wiedzą dotyczącą tej kwesti, niech krzyczy .
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Jest to najdroższy sposród noży w moim zestawieniu. Mam jednak co do niego kilka pytań. Co sądzicie na temat jego ochrony na palec ?? Czy jest wystarczająca ?? Pozatym trochę dziwne wydaje mi się, że rękojeść stanowi obwiązanie noża linką... ale może to nic nie szkodzi... nieiwem, jestem laik, więc wybaczcie mi te braki ). Nóż wyróżnai się także nylonową kaburą. Czy takie rozwiązanie jest równie w porządku, jak standardowa, skórzana kabura. I znowu sklep nie pisze nic na temat koloru tej kabury.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - No proszę, chyba prawdziwe cudo . Bardzo tani, nadaje sie do rzucania, wygląda przyzwoicie i ten jego wygląd wskazuje na zastosowania taktyczne. Cud, miód ). Pewnie wskazecie sporo wad tego modelu, ja natomiast widzę jedną - nie podoba mi się krótka, jedynie 10,5 cm rączka. Mam nieco większą łapę niż przeciętny gość, ale może - ze względu na fighterski kształt rękojeści - nie będzie mi to przeszkadzać ??
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Kolejny z najnniższej półki cenowej. JEst także podobny do powyższego modelu w tym względzie, że posiada jeszcze krótszą rączkę ( fakt - minimalnie krótszą ) i także trochę krótsze ostrze. Ale jednak miesci się w moich kryteriach ). Czy jest obusieczny ?? Nie narzekam już, ze nie podają koloru kabury, gdyż widać ze jest to standard - widocznie internetowi sklepikarze sądzą, że nikomu nie przyda się ta informacja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzikki - Cóż, mógłbym się zainteresować tym nożem, gdyby nie jego wymiary. Trochę mikrus jak dla mnie .
Napisano Ponad rok temu
Obosieczność noża może (ale nie musi) zmniejszać jego wytrzymałość.
Napisano Ponad rok temu
Aha... i zwroc uwage na to co powiedzial wczesniej Lord - dostaniesz tylko zwykla kabure - wiec im wiekszy noz wezmiesz tym bardziej bedzie go widac i tym trudniej tobie nosic.
Tutaj masz troche wiecej o tym Bucku o ktorym ci mowilem :
Model Number: 476BK
The Model 476 is a compact version of the fixed-blade with the DiamondBack look on the handle. It features a 3 1/4 in. 420HC steel handle, and includes a heavy-duty black nylon sheath.
Handle Material: Rubber
Blade Finish: Satin
Blade Length: 3 inches
Carrying Option: Knife with Sheath
Napisano Ponad rok temu
POzatym nie twierdzę, że nieiwelki nóż nie będzie się dobrze nadawać do walki. Jednak moja wątpliwość sprowadza się do tego, czy takie cuś moze wywrzeć odstraszające wrażenie na potencjalnych agresorach. Jeżeli mówimy tylko o nożu, to będą to dwa apekty : jego kształt i długość. Niewiem, może się mylę, ale myślę, że czasem te np 3 cm mogą mieć znaczenie naprawdę wielkie, mogą pomóc uniknąć starcia, ze względu właśnie na sprawiane wrażenie.
Napisano Ponad rok temu
A jak mimo to nie "wywrze" tego wrażenia? I oni Cię zaatakuję? Co wtedy?takie cuś moze wywrzeć odstraszające wrażenie na potencjalnych agresorach
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
powitanie
- Ponad rok temu
-
Massad Ayoob -- warto?
- Ponad rok temu
-
Trident Knives
- Ponad rok temu